REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo karantino pradžios dirbančiųjų Lietuvoje jau sumažėjo daugiau kaip 8,6 tūkst. Beveik penktadalio ūkio šakų darbuotojų skaičius susitraukė procentu ar daugiau. Tačiau kai kuriuose sektoriuose darbuotojų skaičius ir augo, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Nuo karantino pradžios dirbančiųjų Lietuvoje jau sumažėjo daugiau kaip 8,6 tūkst. Beveik penktadalio ūkio šakų darbuotojų skaičius susitraukė procentu ar daugiau. Tačiau kai kuriuose sektoriuose darbuotojų skaičius ir augo, rašoma pranešime žiniasklaidai.

REKLAMA

„Dar tik dvi savaitės praėjo nuo momento, kai didžiajai daliai paslaugų verslo įmonių teko uždaryti fizinių parduotuvių, kavinių ar biurų duris ir pamiršti optimistines nuotaikas, kuriomis gyvenome keletą pastarųjų metų.

Plėtimąsi pakeitė išlaidų karpymas, o gal persiorientavimas, investavimo planus – priemonių krizei įveikti svarstymas, naujas parduotuves – kuo spartesnis elektroninės prekybos projektų įgyvendinimas. Panašiomis nuotaikomis dabar gyvena ne vienas lietuviškas – ir ne tik lietuviškas – verslas“, – sako įmonių kreditingumo vertinimo bendrovės „Creditreform Lietuva“ verslo analitikė Alina Bočkienė

Daugiausiai darbuotojų prarado maitinimo sektorius

Nuo kovo 16 d., kuomet visoje Lietuvos teritorijoje įsigaliojo koronavirusui suvaldyti skirtas karantinas, dirbančiųjų Lietuvoje, kaip rodo „Sodros“ duomenys, sumažėjo daugiau nei 8,6 tūkst. Čia įskaičiuoti asmenys, dirbę ne tik Lietuvoje registruotose, tačiau ir užsienio įmonėse, kurios Lietuvoje registruotos tik kaip socialinio draudimo mokesčių mokėtojos.

REKLAMA
REKLAMA

A.Bočkienė teigia, kad samdomų darbuotojų gali dar labiau sumažėti pasibaigus dabar išduotiems biuleteniams ir paimtoms atostogoms. Vien tik kovo 16 – 23 dienomis išduota 146 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų, iš kurių dėl epideminės situacijos – 11 tūkst. Dar 79,4 tūkst. darbuotojų šiuo metu yra neapmokamose atostogose.

REKLAMA

Daugiausia darbuotojų prarado maitinimo sektorius. Per dvi savaites čia dirbančiųjų sumažėjo daugiau nei 2 tūkst. arba 5,8 proc. Įdomu, kad 2019 m. per visą kovo mėnesį dirbančiųjų maitinimo sektoriuje buvo padaugėję 1,1 proc.

Antroje vietoje pagal personalo traukimąsi atsidūrė apgyvendinimo verslas, kurio personalas per 14 dienų susitraukė 5,3 proc. arba 402 asmenimis. Per 2019-ujų  kovą darbuotojų šioje šakoje, kaip ir maitinimo sektoriuje, buvo pagausėję.

Treti – oro transporto atstovai. Šioje srityje darbuotojų sumažėjo 3,5 proc. Ketvirtoje vietoje įsitaisė kelionių organizatoriai (-2,8 proc.), o penktoje – sporto ir pramogų sektoriaus atstovai (-2 proc.). 2019-aisiais abu šie sektoriai personalą gausino, oro transportas – netgi 6,5 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Auginusių darbo vietas nedaug

Iš personalą auginusių sektorių galima paminėti infrastruktūros objektų statybas, kur dirbančiųjų pagausėjo 1,4 proc. bei farmacijos preparatų gamybą, padidinusią darbuotojų 0,8 proc.

Per dvi karantino savaites labiausiai augo maisto prekes pristatanti „Barbora“ (67,6 proc., nuo 516 iki 865 dirbančiųjų). Antra pagal santykinį augimą buvo kelių tiesimo bendrovė „Eurovia“, kuri darbuotojų skaičių padidino nuo 324 iki 370, trečia –  pardavimo telefonu paslaugas teikianti „Planas chuliganas“ – nuo 333 iki 367 darbuotojų.

Procentiškai labiausiai besistiebusių įmonių grupėje atsidūrė ir interneto parduotuvė „Pigu LT“, vaistų prekybos įmonės „Limedika“, „Norfos vaistinė“, taip pat dar keletas kelių tiesimo bendrovių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp darbo vietas karpiusių – žinomi vardai

Labiausiai per dvi karantino savaites susitraukė avalynės ir odos dirbinių mažmena užsiimanti „A. Zakaro firma“, kuri darbuotojų skaičių sumažino daugiau nei 50 proc. – nuo 269 iki 113.

17,4 proc. visų savo darbuotojų atleido sporto prekių tinklas „SportLand LT“, didžiausias restoranų tinklas „Amber Food“ darbuotojų skaičių sumažino 11,1 proc., tekstilės gaminių gamintojas „Domus Lumina“ - 11,8 proc.

Į procentiškai labiausiai sumažinusių personalą TOP20 taip pat pateko transportininkai „Olego transportas“ (-8,7 proc.), drabužių mažmenininkas „Lėvuo“ (-7,8 proc.), batų parduotuvių tinklą valdanti „Armitana“ (-7,4 proc.), aviakompanija „GetJet Airlines“ (-9,4 proc.).

REKLAMA

Personalas susitraukė ir oro transporto paslaugų „Baltic Ground Services“ (-6,8 proc.), maitinimo paslaugas teikiančiose įmonėse „Delano“ (-6,4 proc.) ir „Restoranų grupė „Fortas“ (-7,0 proc.),

Vertinant pagal darbdavių dydį, daugiausiai susitraukė mažų kompanijų ir stambių įmonių darbuotojų skaičius.  Mažiausiai personalas kol kas tirpo vidutinio dydžio versluose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų