REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonėms, draudžiantiems automobilius privalomuoju draudimu, neretai kyla klausimų – kodėl reikia mokėti būtent tokią sumą? Neseniai Lietuvoje startavo programėlė, kuri atsakingiems vairuotojams gali padėti sumažinti automobilio draudimo kainą.

Žmonėms, draudžiantiems automobilius privalomuoju draudimu, neretai kyla klausimų – kodėl reikia mokėti būtent tokią sumą? Neseniai Lietuvoje startavo programėlė, kuri atsakingiems vairuotojams gali padėti sumažinti automobilio draudimo kainą.

REKLAMA

Į vairuotojo telefoną įdiegta programėlė veikia paprastai: „Ubitel“ technologija, pasitelkdama telefono jutiklius bei pažangius dirbtinio intelekto ir kompiuterinio mokymosi algoritmus, realiu laiku analizuoja vairavimo įpročius.

Pavyzdžiui, balui didelės įtakos turi naudojimasis telefonu vairuojant, greičio viršijimas, staigus manevravimas ir greitėjimas bei stabdymas, nuoseklus vairavimas. Programėlė vairuotojui parodo ir tai, kurią iš vairavimo balą lemiančių dalių reikėtų tobulinti daugiausiai.

Įsidiegus „Ubitel“ programėlę su ja automobilio civilinės atsakomybės draudimą už standartinę siūlomą kainą galima įsigyti iš karto. Tačiau po 14 dienų vairavimo su programėle pateikiamas vairavimo balas – kuo jis aukštesnis, tuo draudimo kaina gali būti pasiūlyta mažesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Jei gautas balas vairuotojo netenkina, programėlę galima naudoti ilgesnį laiką: matant „brangiausiai“ kainuojančias vairavimo stiliaus klaidas nuolat jį gerinti ir taip siekti gauti kuo aukštesnį balą bei mažesnę draudimo kainą.

REKLAMA

„Draudimo įmonės dabar daugiausia žiuri į tai, kiek metų iš eiles nepadarei avarijos. Kuo daugiau metų – tuo geresnė kaina. Jei padarei avariją – kaina šoka į viršų. Toks rizikos vertinimas ir kainodaros nustatymas nebeatitinka realybes. 

Iš šiuo metu gaunamų vairuotojų vairavimo balo įvertinimų, matome, kad vairuotojai, kurie gauna aukštą įvertinimą, sutaupo perkant draudimo polisą“, – sako programėlės kūrėjas Žydrūnas Andruška.

Anot jo, ši programėlė ne tik gali padėti sutaupyti pinigų, bet turi ir socialinę misiją – skatinti saugaus ir kultūringo vairavimo kultūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Draudimas nebūtinai pigs

Šiuo metu „Ubitel“ bendradarbiauja su draudimo bendrove „Lietuvos draudimas“ ir veikia kaip priklausomas draudimo tarpininkas.

„Mes siekiame savo veikloje išbandyti ir naudoti inovatyvius būdus nustatyti draudimo riziką. Pasirinkome bendradarbiauti su startuoliu „Ubitel“ todėl, kad ši programėlė gali padėti nustatyti konkrečius vairavimo įpročius ir stilių bei pagal tai tiksliau apskaičiuoti draudimo kainą“, – sako „Lietuvos draudimo“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas.

Įprastai draudimo kaina priklauso nuo trijų grupių parametrų – vairuotojo, automobilio ir rinkos situacijos (žalų dažnis bei žalų infliacija). Vertinant vairuotojo parametrus, draudimo bendrovė vertina ir drausmingumą, tai yra, kiek ir kokių įvykių yra sukėlęs ar patekęs vairuotojas. Pasak A. Gimbicko, ši programėlė leidžia dar tiksliau įvertinti vairuotojo drausmingumą, žinant jo stabdymo, įsibėgėjimo, naudojimosi telefonu ir kitus parametrus, kuriuos fiksuoja „Ubitel“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžiama, kad vertinant vairuotojo drausmingumą šios programėlės pagalba, privalomasis draudimas nebūtinai pigs.

„Mes pasirinkome bendradarbiauti su šiuo startuoliu, nes nuolat domimės inovatyviais būdais vertinti riziką. Šiuo atveju naudojant daugiau parametrų tiksliau įvertinama konkretaus vairuotojo rizika. Kai kam draudimas gali ir pabrangti, jei programėlė fiksuos blogesnius vairavimo balus. Taip pat programėlė nuolat vertina vairavimą, taigi vairuotojo vairavimo stilius gali turėti įtakos jo ateities rizikai“, – aiškina A. Gimbickas.

Šiuo metu „Ubitel“ parduoda ne tik civilinį draudimą fiziniams asmenims, bet sulaukia ir susidomėjimo iš verslo įmonių, siekiančių mažinti autoparko sąnaudas ir draudimo kainą. O greitu metu programėlės įkūrėjai pradės bendradarbiauti ir su vairavimo mokyklomis.

REKLAMA

„Artimiausiu metu pradėsime bendradarbiavimą su vairavimo mokyklomis tam, kad jauni vairuotojai ne tik išmoktų vairuoti, bet mokydamiesi galėtų matuoti savo „saugaus vairavimo“ balą, naudodami „Ubitel“ technologiją. O drausdami pirmąjį savo automobilį - mokėtų mažiau“, – sako programėlės kūrėjas Ž. Andruška.

Programėlės idėja kilo gimus vaikams

2019 m. sausį pradėtos programuoti „Ubitel“ programėlės atsiradimo istorija prasidėjo dar 2014 m. gimus programėlės kūrėjo vaikams.

„2014 m. pabaigoje man gimė dvynukai – berniukas ir mergaitė. Atsirado suvokimas, kaip rizikingai vairuoju – nuolat viršiju greitį, atsakinėju žinutes, kalbu telefonu – nes pradėjau galvoti apie vaikų saugumą.

REKLAMA

Atsiradus pastabumui pradėjau matyti ir kitų vairuotojų elgesį, kuris buvo panašus – viršijamas greitis, vairuotojai įlindę į telefonus. Ėmiau matyti kaip grėsmę sau ir savo vaikams ne tik savo, bet ir kitų vairuotojų vairavimą“, – pasakoja Ž. Andruška.

Anot jo, gąsdinanti reklama per televiziją neatrodė veiksminga. O pasidomėjus pasaulyje atliktais tyrimais, paaiškėjo, kad viena labiausiai avarijas šiuo metu lemiančių vairavimo kombinacijų yra telefono naudojimas viršijant greitį.

„Pradėjau galvoti, kaip galima per naudą, skatinti saugesnį elgesį kelyje. Taip gimė „Ubitel“ idėja – vairuok saugiau, o už draudimą mokėk mažiau“, – prisimena Ž. Andruška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai buvo suburta komanda, kuri galėtų įgyvendinti projekto idėją. 2018 m. rudenį komanda sudalyvavo „Baltic Sandbox“ akceleratoriuje, išgrynino projekto tikslus, tačiau „Ubitel“ programavimas pradėtas tik 2019 m. sausį.

Buvo ieškoma, kas pagamintų reikiamą sprendimą, tačiau rasti nepavyko, todėl suburta komanda visko ėmėsi pati ir 2019 vasarį pasirašė 150 tūkst. eurų investicijos sutartį su verslo angelo iš Norvegijos Morteno Kroslido įmone „Kroslid Invest“. Taip pat įgyvendino 50 tūkst. eurų vertės „Inostartas“ investicinės priemonės uždavinius. Šiuo metu „Ubitel“ investicijos artėja prie 200 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų