REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Vilniaus oro uoste – pasiruošimas koronavirusui (Paulius Peleckis/Fotobankas)

Visuotinis karantinas gali būti tik laikina viruso epidemijos suvaldymo stadija, nes jis gelbsti žmonių gyvybes, bet žudo ekonomiką, tvirtina „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas. Jis ragino jau dabar pasiruošti alternatyvias socialinio atsiribojimo priemones, nes Lietuvos ekonomika gali ir neatlaikyti dar vieno visuotinio karantino pratęsimo po Velykų.

669

Visuotinis karantinas gali būti tik laikina viruso epidemijos suvaldymo stadija, nes jis gelbsti žmonių gyvybes, bet žudo ekonomiką, tvirtina „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas. Jis ragino jau dabar pasiruošti alternatyvias socialinio atsiribojimo priemones, nes Lietuvos ekonomika gali ir neatlaikyti dar vieno visuotinio karantino pratęsimo po Velykų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Tomas Janeliūnas teigia, kad svarstymai apie pasirinkimą „saugome gyvybes vs saugome ekonomiką“ jau prasidėjo. Jis mano, kad Lietuva ilgiausiai gali stabdyti ekonomiką iki gegužės pabaigos, nepriklausomai nuo to, kada bus pikas, nes ekonomikai „užlūžus“ galutinai, visuomenė ims byrėti.

REKLAMA

Ekonomistai, politologai, medikai ar politikai jau žvelgia į koronaviruso kamuojamos Lietuvos ateitį – ar po Velykų gali būti vėl pratęstas karantinas, kiek laiko galime stabdyti ekonomiką ir kokie scenarijai laukia Lietuvos?

Mauricas: ekonomikos smukimo pasekmės gali būti skaudžios

Ekonomistas Ž. Mauricas sovo „Facebook“ paskyroje teigė, kad ekonomikos smukimo pasekmės gali būti labai skaudžios.

„Vokietijos ekonominių tyrimų institutas „Ifo“ įvertino, kad visuotinio karantino pratęsimas vieną savaitę 0,7-1,6 procentiniais punktais sumažina Vokietijos BVP. Jei karantinas išsilaikys tris mėnesius – tai Vokietijos ekonomika gali smukti 20 proc. Tai yra daugiau nei pralaimėjus pirmąjį pasaulinį karą 1919 metais ar hiperinfliacijos krizės metu 1923 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Tad tokio ekonomikos smukimo pasekmės gali būti itin skaudžios – riaušės, savižudybės, augantis nusikaltimų skaičius“, – rašė ekonomistas.

Siūloma pažvelgti į kitų sėkmingai epidemiją suvaldžiusių, bet visuotinio karantino netaikiusių, šalių pavyzdžius kaip Pietų Korėja, Taivanas, Singapūras, Honkongas ir Japonija.

„Bendras koronaviruso atvejų skaičius šiose šalyse (12 tūkstančių) yra daugiau nei dešimt kartų mažesnis nei visuotinį karantiną taikančiose Italijoje ir Ispanijoje (130 tūkstančių).

Kitas pavyzdys yra Švedija, kuri taiko tik labai švelnias priemones, tačiau atvejų skaičius, milijonui gyventojų nėra didelis (pavyzdžiui, yra mažesnis nei griežtas priemones taikančioje Danijoje) “, – siūlė atkreipti Ž. Mauricas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis ragino jau dabar pasiruošti alternatyvias socialinio atsiribojimo priemones, nes Lietuvos ekonomika gali neatlaikyti dar vieno visuotinio karantino pratęsimo po Velykų.

Janeliūnas: galima stabdyti ekonomiką iki gegužės pabaigos

Politologas T. Janeliūnas savo „Facebook“ paskyroje pastebėjo, kad Lietuva visada vėluoja ir vėluos su reakcija į pandemiją bei pandemijos pasekmes. Mėnesį vėluojame įsigyti apsauginių kaukių, dezinfekavimo priemonių, reagentų. Vėluojame su testavimu ir nežinome, kada bus ligos pikas, todėl neaišku, kiek laiko pratęsti karantiną.

REKLAMA

„Svarstymai apie pasirinkimą „saugome gyvybes vs. saugome ekonomiką“ jau prasidėjo. Jie kažkiek primena tą mažytį šurmulį apie klausimą „Tūkstantmečio vaikams“, ką daryti su geležinkelio bėgiais – nužudyti mažiau žmonių, išsaugant daugiau, bet kamuotis dėl prisiimtos atsakomybės, ar nieko nedaryti. Tik šį kartą dilemos bus gerokai didesnės.

Tos šalys, kurios iš pradžių bandė gelbėti ekonomiką, kaip JK, Švedija, sumokės dvigubai – ir gyvybėmis, ir ekonomika. Britai jau moka, nes visuomenės spaudimas galiausiai priverčia imtis karantino, tik jau įsisiautėjus pandemijai. Tos šalys, kurios iš pradžių gelbėja gyvybes, galiausiai, rinksis gelbėti ekonomiką. Klausimas tik – kada ir kiek vėluos“, – rašė T. Janeliūnas.

REKLAMA

Profesorius T. Janeliūnas mano, kad ekonomikos sustabdymas gali trukti daugiausiai du ar tris mėnesius.

„Manyčiau, maksimum gali stabdyti ekonomiką iki gegužės pabaigos. Nepriklausomai nuo to, kada bus pikas. Nes ekonomikai „užlūžus“ galutinai, visuomenė ims byrėti. Tai ne nedarbas 16 proc., ir ne BVP susitraukimas iki 20,8 proc. Tai maisto produktų ribojimas vienam žmogui, staigus pajamų mažėjimas didelėms grupėms žmonių (oficiali statistika: 1/5 Lietuvos gyventojų neturi santaupų nė mėnesiui) ir socialinis nuovargis, pereinantis į desperaciją. Šiuo požiūriu aš labai pesimistiškas: du – trys mėnesiai daugiausia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po to prasidės nebevaldomas laisvas kritimas, kai į taisykles bus nusispjaut. Todėl Vyriausybės rinksis atšildyti ekonomiką anksčiau, nei tai prasidės. Rinksis perjungti bėgius į tą pusę, kur bus aukų, bet mažiau. Klausimas, tik vėl – kiek vėluosime. Kas gerai? Vieni pirmesnių ėmėmės pirmo teisingo žingsnio iš pradžių gelbėti žmonės, o ne ekonomiką. Galbūt per daug nevėluosime perjungiant ir ant kitų bėgių. Spėčiau, kad gegužės viduryje ar pabaigoje. Vasarą jau gali būti kiek per vėlu“, – rašė T. Janeliūnas.

REKLAMA

Čaplinskas: šiuo metu karantinas būtinas – kito kelio neturime

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas, profesorius Saulius Čaplinskas teigė, kad šiuo metu neturime kito kelio ir pasirinkimo, tik griežtą karantiną.

„Šiame etape nėra kito kelio. Jei ir toliau žmonės nesupras, tai net nežinau, kaip derėtų elgtis. Dabar reikėtų elgtis „bizūno ir morkos“ principu. Labai svarbu įkalti žmonėms į galvas, ne vien bausmės prasme, bet kad žmonės suprastų, kodėl taip yra. Dabar jau daug žmonių dėvi kaukes, bet kai kurie to nesupranta, kokioje vietoje ir kokioje situacijoje jas reikia dėvėti. Klausimas – kaip jie elgiasi artimoje patalpoje? Jei jie susitinka ir bendrauja su tais artimaisiais, su kuriais negyvena, tai sakykime tiesiai šviesiai – jie daro nusikaltimą.

REKLAMA

Mums būtina nutraukti plitimo grandinę. Karantinas – viena iš priemonių. Medicinine prasme, tai yra aišku ir suprantama. Tačiau tai duoda nemažai ekonominių ir socialinių pasekmių. Todėl, kol galima pristabdyti ligos plitimą tokiomis priemonėmis, tol reikia jas išnaudoti. Matome, kaip auga susirgusių asmenų skaičius. Deja, augs ir mirusių asmenų skaičius. Kad nebūtų sveikatos sistemos kolapso – tai reikia kuo greičiau pristabdyti šitą plitimą.

Svarbu, kad žmonės įsisąmonintų, kad viskas jų rankose. Jeigu žmonės laikysis karantino ir nutrauks plitimo grandinę, kuo greičiau juos diagnozuosim, nes pirmiausia reikia nustatyti užsikrėtusius asmenis, tuo greičiau bus galima atsisakyti tų priemonių. Priešingu atveju, mes turėsime jų atsisakyti ir sakyti, deja, negalėsim išgelbėti visų žmonių gyvybių“, – kalbėjo profesorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak profesoriaus, pasakyti, kada Lietuvoje gali būti ligos protrūkio pikas, būtų galima tik tada, kai Lietuvoje bus ištirta pakankamai daug žmonių.

Profesorius pabrėžė COVID-19 užsikrėtusiųjų nustatymo (diagnostikos) ir jų kontaktų testavimo svarbą: „Kol kas yra ištirta labai mažai žmonių ir mes šiai dienai nežinome tikrojo sergamumo. Tik maždaug galėčiau prognozuoti, kad gali jau būti apie 3,5 tūkst. užsikrėtusių žmonių, bet kol kas per maža dalis grįžusių iš užsienio yra ištirti. Dabar reikėtų ištirti didesnę dalį tų, kurie yra karantine ir, kurie nori patys išsitirti. Dabar mes nesudarome galimybių pačiam žmogui išsitirti – o tai labai blogai.“

REKLAMA

Ar po Velykų gali būti pratęstas karantinas? Profesorius teigia, kad čia ir yra esminis klausimas: „Būtų labai gerai, kad taip neatsitiktų. Mes puikiai suprantame ir jaučiame apie ekonominius ir socialinius nuostolius.“

Karbauskis: per dvi savaites pamatysime, kas laukia Lietuvos

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis mano, kad per ateinančias dvi savaites turėtume pamatyti tikrąją situaciją, kas laukia Lietuvos.

„Karantinas pratęstas dar dviem savaitėms. Aišku, kad situacija negerėja, bet ji vis tiek bus išspręsta. Aš esu tuo įsitikinęs. Kaip kurios šalys, kaip Kinija, Pietų Korėja, Japonija turėjo ypatingai sudėtingą situaciją, bet ją išsprendė. Tai taip atsitiks ir Europoje, tik tie procesai čia truputį vėliau vyksta.

REKLAMA

Pas mus dar situacija nėra tokia sudėtinga, mes esame vidutiniame scenarijuje. Tačiau dalis visuomenės dar nėra linkę suprasti savo atsakomybės prieš kitą dalį ir vykdyti duotų nurodymų. Tie keli procentai žmonių, kurie spjauna į visus reikalavimus, jie mus gali nuvesti į patį blogiausią scenarijų.

Jei per ateinančias dvi savaites matysime skaičių sumažėjimą – tuomet mes būsime išvengę paties blogiausio scenarijaus. Jei per kitas dvi savaites viskas tik blogės, tai reiškia, kad mes po truputį einame link to paties blogiausio scenarijaus“, – kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų