REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl karantino uždarius kultūros įstaigas ir atšaukus renginius daugiau kūrėjų žadama mokėti už prastovą.

Dėl karantino uždarius kultūros įstaigas ir atšaukus renginius daugiau kūrėjų žadama mokėti už prastovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Vyriausybė priėmė Meno kūrėjų socialinės apsaugos programos pakeitimus, kad per karantiną prastovų išmokoms bus galima skirti iki 80 proc. visų programos lėšų. Įprastai ši dalis negali viršyti 30 procentų.

REKLAMA

Be to, paskelbus karantiną leista prastovos išmoką mokėti dažniau nei paprastai – nebebus laikomasi privalomos metų pertraukos tarp išmokų mokėjimo.

Taip pat nustatyta, kad kūrėjas negalės pretenduoti į kūrybinę prastovą, jeigu gaus kitas valstybinio socialinio draudimo išmokas ar Garantinio fondo išmokas.

Kūrybinė prastova yra laikotarpis, kai darbingo amžiaus meno kūrėjas dėl nuo jo nepriklausančių priežasčių laikinai neturi sąlygų kūrybai ar jo sklaidai.

REKLAMA
REKLAMA

Per mėnesį tokiam kūrėjui mokama vienos minimalios algos dydžio išmoka. Dabar tai siekia 607 eurus. Prastova mokama tris mėnesius.

Išmokos mokėjimas nutraukiamas, jeigu sudaroma darbo sutartis, gaunamas autorinis atlyginimas, atlyginimas per autorių ar atlikėjų teisių kolektyvinio administravimo asociacijas, pajamos iš individualios veiklos, stipendijos ir kt.

Šiemet minėtai Meno kūrėjų socialinės apsaugos programai iš viso skirta 1 mln. 642 tūkst. eurų.

Prognozuojama, kad per karantiną meno kūrėjų, pretenduojančių į kūrybinių prastovų išmokas, skaičius gali išaugti iki 1100. Skaičiuojama, kad papildomai reikėtų maždaug 2 mln. eurų.

Šiuo metu Lietuvoje registruoti 5202 asmenys, turintys meno kūrėjo statusą.

Kultūros ministerijos teigimu, nemažai jų gauna įvairias kitas pajamas, išmokas, todėl į kūrybines prastovas nepretenduotų. 

Pernai kūrybinėmis prastovomis pasinaudojo apie 80 kūrėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų