REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš vaistinių medicinines apsaugos kaukes ir respiratorius lietuviai išpirko jau prieš gerą mėnesį. Tuo metu sveikatos priežiūros specialistai tikino, kad kaukės nuo viruso neapsaugo. Tačiau dabar, esant karantinui ministro A. Verygos tvirtinimu, kaukes dėvėti būtina. Todėl šiuo metu kaip niekad išaugo, kaukių siuvėjų ir pardavėjų, skaičius.

Iš vaistinių medicinines apsaugos kaukes ir respiratorius lietuviai išpirko jau prieš gerą mėnesį. Tuo metu sveikatos priežiūros specialistai tikino, kad kaukės nuo viruso neapsaugo. Tačiau dabar, esant karantinui ministro A. Verygos tvirtinimu, kaukes dėvėti būtina. Todėl šiuo metu kaip niekad išaugo, kaukių siuvėjų ir pardavėjų, skaičius.

REKLAMA

Portalas tv3.lt pasidomėjo kiek kainuoja medžiaginės kaukės ir per kiek laiko pardavėjas jas atsiunčia pirkėjui.

Socialiniuose tinkluose ir skelbimų portaluose daugybė siuvėjų skelbimų siūlančių įsigyti medžiagines kaukes. Dauguma siuvėjų šiuo metu persiorientavo ir šiuo metu siūlo įsigyti ne drabužius, bet apsaugines kaukes. Kita dalis siuvėjų veiklą vykdyti pradėjo tik dabar, pamatę prekės reikalingumą ir populiarumą.

Pavyzdžiui, drabužius siuvanti įmonė „Sermėga“ kaukes nusprendė siūti dar prieš prasidedant karantinui.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausia apsauginėmis kaukėmis aprūpinome savo darbuotojus ir jų šeimos narius. Dabar situacijai pablogėjus nemokamai siuvame 100 apsauginių kaukių Kauno ligoninei. Žinoma, kaukes ir pardavinėjame“, – teigia įmonės direktorė Ieva Kygienė.

REKLAMA

Medžiagines kaukes siūna ir „Utenos trikotažas“, tačiau bent jau „Gintarinėje vaistinėje“ antradienį iki pietų jau buvo išpirktos.

Vidutinė kaina 2 eurai

Skelbimų portaluose vidutinė, daugkartinės, iš medvilnės pasiūtos, kaukės kaina yra 2 eurai. Tačiau galima įsigyti ir lininių ar šilkinių kaukių. Pastaroji brangesnė – kainuoja 12 eurų.

Pirkėjas kaukes gali pasirinkti ne tik skirtingų dydžių (vaikiškas, moteriškas ir vyriškas), bet ir spalvų. Siuvėjai siūlo tiek vienspalves, tiek margas kaukes. Tiesa, jos yra brangesnės, vidutinė tokių kaukių kaina yra 5-8 eurai.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat papildomai kainuoja kaukių siuntimas paštomatu. Skelbimuose pardavėjai skelbia, kad po apmokėjimo kaukės išsiunčiamos tą pačią dieną.

Žinoma, kiti daugiau užsakymų sulaukiantys pardavėjai pirkėjus įspėja, kad kaukių gali tekti laukti ir savaitę, nes siuvėjai nebespėja siūti.

Medicininės kaukės ir respiratoriai

Kalbant apie medicinines kaukes, vaistinėse jų neliko, tačiau skelbimų portaluose galima rasti kelis skelbimus. Vis dėlto jų kur kas mažiau nei siūlančių medžiagines kaukes.

Medicininė kaukė skelbimų portaluose kainuoja 1 eurą, o respiratorius, priklausomai nuo apsaugos klasės 10-18 eurų. Šios prekės taip pat po apmokėjimo siunčiamos tą pačią dieną paštomatu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat viešose vietose rekomenduojam mūvėti vienkartines pirštines. Jų irgi galima įsigyti skelbimų portaluose. Daugiausia vienkartinių pirštinių pardavinėjama dėžutėse po 100 vienetų už 10 eurų, tačiau galima rasti ir gerokai brangesnių. 

Taip pat vienkartinių pirštinių galima įsigyti ir internetu, šiuo metu prekiaujančių statybinių ir apdailos medžiagų bei namų apyvokos prekių tinkluose, pvz., „Ermitažas“ ir „Senukai“.

Šiose parduotuvėse vienkartinės pirštinės pigesnės, 100 vienetų kainuoja 4-6 eurus. Pirštinės paštomatu ir per kurjerius nesiunčiamos, jas galima atsiimti tam tikrose parduotuvėse. „Ermitažo“ internetinėje svetainėje skelbiama, kad prekių atsiėmimas vyksta be tiesioginio kontakto.

REKLAMA

Tiesa, gali būti, kad perkant internetu pagal skelbimą ar iš mažiau žinomo pardavėjo, sumokėjus už kaukę, respiratorių ar pirštines, šių dalykų gali tekti palaukti.

Rekomenduoja dėvėti apsauginę kaukę

Portalas tv3.lt primena, kad Sveikatos ir apsaugos ministras A. Veryga savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje kovo 23 dieną rašė, kad kaip ekstremalios situacijos operacijos vadovas pasirašė sprendimą, kuriuo nustatoma, kol kas rekomendacija, viešose vietose dėvėti veido kaukę, respiratorių ar naudoti kitas priemones (skarelę ar šaliką), kuris pridengtų burną ir nosį.

„Kaip ir minėjau, kol kas tai tik rekomendacija. Tai, kad kaukių sunku įsigyti, nėra pretekstas to nerekomenduoti, nes šaliką ar skarelę namuose tikrai nesudėtinga rasti. Kai kam gali pasirodyti, jog esu nenuoseklus, nes esu ne kartą minėjęs, kad pasak infekcinių ligų specialistų,  kaukė nuo COVID-19 neapsaugo.

REKLAMA

Tačiau keičiasi ir specialistų nuomonė bei požiūris. Tam tikrą prasmę jie jau pradeda įžvelgti ir atsiranda rekomendacijų šias priemones dėvėti. 

Pridėsiu ir daugiau savo argumentų. Jei dėvėsite šias priemones ir artimai bendrausite su užsikrėtusiu žmogumi, tai jūsų neapsaugos. Tačiau šiuo metu jau nė vienas nežinome, ar nesame užsikrėtę šiuo virusu, nes jis jau plinta visuomenėje.

Veido kaukė gali padėti sumažinti viruso išskyrimą čiaudulio metu ar su nosies išskyromis tuomet, kai dar nežinome, jog esame užsikrėtę, o atsiranda simptomai, kuriuos esame įpratę jausti kasmet. Šiuo metu jau žydi kai kurie medžiai ir krūmai bei prasideda alerginės slogos simptomai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ir meteorologinės sąlygos yra labai palankios peršalimui, kurį neretai lydi sloga ar čiaudulys. Kaukė padeda bent dalinai apsaugoti aplinką ir paviršius nuo iš mūsų nosies ir burnos galinčių pasklisti aerozolių. Jei kaukes dėvėsime visi, aplinką apsaugosime dar net nežinodami, kad esame užsikrėtę.

Todėl būkime atsakingi. Gyventojai labai anksti išpirko visas kaukes iš vaistinių ir parduotuvių. Dabar pats laikas jas užsidėti.

Neturintiems jų, alternatyvas jau siūlo mūsų verslininkai, kurie pradėjo siūti medžiagines kaukes. Vakare jas išskalbę ir išlyginę karštu lygintuvu, turėsite priemonę, kurią galėsite naudoti ne vieną dieną. Tuo pačiu padėsite išgyventi ir mūsų verslams“, – rašė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų