REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pamatę, kad Lietuvos medikams trūksta apsauginių kaukių ir respiratorių, veiklūs lietuviai pradėjo ieškoti modernių apsaugos nuo viruso priemonių. Jie ėmė 3D spausdintuvu spausdinti apsauginius veido skydus.

Pamatę, kad Lietuvos medikams trūksta apsauginių kaukių ir respiratorių, veiklūs lietuviai pradėjo ieškoti modernių apsaugos nuo viruso priemonių. Jie ėmė 3D spausdintuvu spausdinti apsauginius veido skydus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) kūrėjų bendruomenė „LinkMenų fabrikas“, kurią sudaro studentai, tyrėjai, verslininkai, inžinieriai ir kūrybininkai, jau keletą dienų bendrauja su medikais ir testuoja medžiagas naujo produkto – apsauginio veido skydo gamybai.

REKLAMA

„LinkMenų fabrikas“ skelbia kad skydų poreikis didžiulis. Jų Lietuvos gydytojams reikia apie 150 tūkstančių.

„Susidariusi situacija pasaulyje pažadino viso pasaulio „meikerius“ stoti į kovą geriausiu jiems žinomu būdu – kuriant techninius sprendimus. Mes nusprendėme jungti jėgas su „Robotikos mokykla“.

Jie paruošė tam reikalingus brėžinius, kuriuos iki šiol tobulina, siekiant dar paprastesnės ir masiškesnės gamybos, o mes pradedame apsauginių skydų gamybą savo infraraudonųjų spindulių CO2 lazeriu.

REKLAMA
REKLAMA

Viskas vyksta labai greitai ir daug dalykų reikia ištestuoti, tačiau panašu, kad kitos savaitės pradžioje jau turėtume pristatyti pirmąsias siuntas į ligonines.

Taip pat Kauno ligoninei gaminame talpą su ultravioletinių spindulių (UV) lempomis. Į šią talpą bus dedami panaudoti respiratoriai ir tokiu budu dezinfekuojami UV spinduliu pagalba“ – pasakojo VGTU „LinkMenų fabriko“ direktorius Adas Meškėnas.

Todėl iniciatoriai socialinio tinklo paskyroje „Facebook“ paskelbė, kad kviečia visas įmones prisidėti reikalingomis medžiagomis arba pagalba jų įsigyjant. Produkto gamybai reikalingas aliuminio kompozitas, akrilas, poliesteris (PET), UV lempos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsauginiai skydai ne tik gydytojams

Prie iniciatyvos prisijungusios įmonės „Idėja 3D“ direktorius Eimantas Auglys sako, kad idėja gaminti skydus kilo sužinojus, kiek daug apsauginių priemonių trūksta gydytojams.

„Šių skydų rėmeliai spausdinami 3D spausdintuvais, o uždangalai pjaunami lazeriu iš skaidraus plastiko lakšto. Beje, jau susidūrėme su tokio plastiko trūkumu. Todėl kviečiu atsiliepti įmones, kurios jo dar turi.

Produktą kūrėme ir tobulinome kartu su inžinieriais, VŠĮ Robotikos mokykla, bendrove „3D Creative“. Taip pat mus konsultavo mokslų daktarai iš Italijos, Honkongo, Serbijos ir žinoma Lietuvos medikai.

REKLAMA

Džiugu, kad prie iniciatyvos jungiasi vis daugiau pavienių asmenų ir įmonių“, – pasakojo įmonės direktorius.

Paklaustas ar skydai tinka tik gydytojams, E. Auglys tikino, kad juos gali naudoti visi turintys artimą kontaktą su žmonėmis, pavyzdžiui pardavėjai.

„Tačiau dėvint veido skydą privaloma naudoti ir kitas medikų rekomenduotas priemones – medicinines kaukes, pirštines, apsiaustus. Dažnu atveju tai yra vienkartinė apsaugos priemonė.

Jeigu skydą dėvintis asmuo nekontaktavo su sergančiu, galima jį tinkamai dezinfekuoti ir vėl naudoti.

REKLAMA

Tačiau jeigu buvo tiesioginis kontaktas su užsikrėtusiu, geriausia apsauginį skydą utilizuoti“, – pataria E. Auglys.

Inovatyvių idėjų konkursas kovai su koronavirusu

Taip pat Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) paskelbė inovatyvių idėjų konkursą „Life saving-innovations: stop COVID-19“ Konkurse kviečiami dalyvauti inovatoriai, technologijų kūrėjai, startuoliai ir inovatyvios įmonės, galinčios pasiūlyti netradicinių sprendimų, panaudojant šiuolaikines technologijas.

„Kreipiuosi į gausią Lietuvos inovatorių bendruomenę su prašymu išlikti neabejingais ir pasiūlyti savo inovatyvias idėjas šiam konkursui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu mes galime padėti spręsti vieną didžiausių šiuo metu žmoniją užpuolusių problemų ir suvaldyti COVID-19 krizę“, – teigė MITA direktorius Kęstutis Šetkus.

Gali būti teikiamos įvairios idėjos, susijusios su naujų technologijų, inovacijų kūrimu, testavimu, prototipų gamyba, moksliniais tyrimais, pavyzdžiui, inovatyvių apsaugos priemonių – kombinezonų, respiratorių, kaukių, pirštinių ir kitų produktų prototipų sukūrimas ir paleidimas į gamybą, informacinių ir ryšių technologijų sprendimai.

Dar gali būti dirbtinio intelekto panaudojimas, kuriant stebėjimo ar nuotolinio darbo sistemas, prognozuojant galimus COVID-19 židinius, padedant žmonėms ar verslui organizuotis nuotolinį darbą, mokymąsi, o sergantiems – jų kasdienybę ir panašiai.

REKLAMA

Yra sudarytos visos sąlygos tinkamoms idėjoms realizuoti ir finansavimui gauti bei skubos tvarka pradėti įgyvendinti inovatyvius projektus.

Inovatyvias idėjas atrinks ir vertins MITA ekspertai. Geriausioms idėjoms įgyvendinti bus siūlomas ES priemonės „Inostartas“ finansavimas, vienam projektui bus skiriama apie 52 tūkstančiai eurų.

Idėjų konkursui laukiama iki balandžio 17 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų