REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentui pasirašius Seimo priimtą įstatymo pataisą, kuri leidžia paskolas ir vartojimo kreditus atidėti 3 mėnesiams, gyventojai suskubo pasinaudoti šia galimybe.

Prezidentui pasirašius Seimo priimtą įstatymo pataisą, kuri leidžia paskolas ir vartojimo kreditus atidėti 3 mėnesiams, gyventojai suskubo pasinaudoti šia galimybe.

REKLAMA

Greitųjų vartojimo kreditų bendrovės šią lengvatą vertina skirtingai. Vienos jų dar iki pasirašyto įstatymo atidėjo klientams mokėjimus, o kitos tikina, kad vartotojai bando pasinaudoti susiklosčiusia situacija.

Jau kreipiasi dėl atidėjimo

Kitos įmonės „Finansų bitė“ direktorius Darius Noreika sako, kad prašymų atidėti įmokų mokėjimą sulaukia, tačiau didžioji jų dalis yra vėluojantys klientai.

„Jie tiesiog siekia pasinaudoti susidariusia situacija ir bando atsidėti įmokas nepagrįstai.

Remiantis Lietuvos banko išaiškinimu, finansiniais sunkumais laikoma tokia padėtis, kai kredito gavėjo visų įsipareigojimų ir įmokų santykis yra didesnis nei 40 procentų, t. y. tuo atveju, jei daugiau nei 40 proc. visų gaunamų pajamų žmogus turi skirti kredito įsipareigojimams padengti“, – aiškina įmonės direktorius.

Anot jo, kol kas įmonė neturi nei vieno atvejo, kur klientas būtų pateikęs įrodymus, kad jo finansinė padėtis pablogėjo dėl paskelbto karantino.

REKLAMA
REKLAMA

Karantinas tęsiasi tik savaitę, mažai tikėtina, kad per tiek laiko galėjo iš esmės pasikeisti žmonių finansinė padėtis.

Galbūt išskyrus kai kurias specifines profesijas, pavyzdžiui, kirpėjus, kosmetologus ir panašių profesijų atstovus.

REKLAMA

Tačiau tokių paskolų gavėjų mūsų platformoje labai mažai. Tikėtina, kad pagrįstų prašymų atidėti įmokas sulauksime, jeigu karantinas užsitęs ilgiau.

Kiekvieną atvejį vertinsime individualiai ir jeigu bus pagrindas, klientas pateiks įrodymus, kad jo finansinė padėtis tikrai pablogėjo, atidėsime įmokas laikydamiesi vartojimo kredito įstatymo“, – žada D. Noreika.

Įmonės „IPF Digital Lietuva“ prekinio ženklo „Credit24“ vadovė Lietuvoje Rūta Mylė teigia, kad įmonė tiek šiuo laikotarpiu, tiek apskritai savo misija laiko pagalbą klientams bet kokioje iškilusioje finansinėje situacijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes ne tik suteikiame finansinę pagalbą, bet ir sprendžiame kilusius mokėjimo sunkumus. Su kiekvienu klientu stengiamės rasti asmeninį sprendimą.

Konkrečiai dėl kredito įmokų atidėjimo užklausų iš klientų daug nesulaukėme – kol kas vos kelių per dieną. Tačiau keliais išskirtiniais atvejais sprendimą su klientais radome jau šios savaitės pradžioje, net nelaukdami, kol įsigalios naujasis įstatymas“, – tikina įmonės vadovė.

Tačiau R. Mylė norėtų priminti vartotojams, kad dabar ypač reikėtų peržiūrėti savo išlaidas ir susiplanuotų biudžetą keliems mėnesiams į priekį.

„Įteisintos „kredito atostogos“ leidžia nukelti paskolos dalies grąžinimą, ne palūkanų dalį, tačiau ją reikės atiduoti vėliau. Kad finansiniai sunkumai neužkluptų praėjus „kredito atostogoms“, rekomenduojame dalį santaupų iškart atsidėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vartotojai turėtų įsitikinti, kad sustabdė įvairias prenumeratas ir nemoka už paslaugas, kuriomis karantino laikotarpiu pasinaudoti negali.

Taip pat savo klientus skatiname su mumis susisiekti vos kilus problemoms ir nelaukti, kol jos taps nepakeliamos. Priminimą, kur kreiptis bet kokiu su paskolomis susijusiu klausimu išsiuntėme visiems savo klientams iš anksto“, – teigia įmonės atstovė.

Įstatymų pakeitimai

Portalas tv3.lt primena, kad kovo 19 d. įsigaliojo prezidento trečiadienį pasirašytas Seimo ypatingos skubos tvarka priimtas įstatymų paketas, kuriuo siekiama paskatinti šalies ekonomiką koronaviruso ligos protrūkio Lietuvoje laikotarpiu.

REKLAMA

Viename iš įstatymų pakeitimų numatyta, kad gyventojai, netekę darbo arba praradę ne mažiau kaip trečdalį įprastai gaunamų pajamų, gali kredito davėjų prašyti atidėti įmokų mokėjimą 3 mėnesiams.

Todėl, aiškina Lietuvos bankas, gyventojai turintys finansinių sunkumų mokėdami būsto ar vartojimo kredito įmokas, pirmiausia turėtų raštu kreiptis į kredito davėją – įvertinęs konkrečią vartotojo situaciją jis gali pasiūlyti įvairių kredito pertvarkymo būdų.

Finansiniais sunkumais laikoma tokia padėtis, kai žmogus daugiau nei 40 proc. gaunamų pajamų turi atiduoti kredito įsipareigojimams padengti.

Tačiau kreditų davėjas gali pasiūlyti ir kitokių kreditų pertvarkymo būdų, ne tik atidėti mokėjimą 3 mėnesiams. Pavyzdžiui, prailginti kredito grąžinimo terminą, taip sumažinant įmokų dydį.

REKLAMA

Gavęs prašymą kreditų davėjas savo sprendimą turi priimti per 15 darbo dienų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad kredito įmokas reikia mokėti iki to laikotarpio, kol kredito davėjas nepatvirtins kliento prašymo dėl kredito įmokų atidėjimo. 

Taip pat atsižvelgiant į tai, kad tam tikrą laiką kredito dalis nebus dengiama, kredito davėjas turės iš naujo perskaičiuoti kredito įmokas ir sudaryti naują kredito įmokų mokėjimo grafiką.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad per vadinamąsias kredito atostogas praleisti mokėjimai ir negrąžinta skolos dalis turės būti grąžinta pagal naują įmokų mokėjimo grafiką, todėl gali padidėti kredito įmokos arba pailgėti kredito grąžinimo terminas. 

O jeigu kredito davėjui ir gyventojams susitarti nepavyksta, gyventojai turėdami kredito davėjo atsisakymą gali kreiptis į Lietuvos banką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų