REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas susirinko į neeilinį posėdį.

Penktadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas susirinko į neeilinį posėdį.

REKLAMA

Pagrindinis jo darbotvarkės klausimas – esamų ir galimų koronaviruso pasekmių dirbantiems ir artimuosius slaugantiems ar prižiūrintiems Lietuvos gyventojams aptarimas.

Taip pat numatomas ir reikiamų teisės aktų, reglamentuojančių darbo laiką, sąlygas ir darbo priemonių prieinamumą aptarimas bei inicijavimas.

Konservatorė Monika Navickienė atkreipė dėmesį, kad dėl sustabdyto ugdymo proceso daugeliui tėvų kyla klausimų, ką daryti su vaikais. 

Liberalų sąjūdžio atstovas Jonas Varkalys sakė, kad nerimauja ir daugelis įmonių, kurios tiekia maistą švietimo įstaigoms.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Tomas Tomilinas ragino suteikti vykdomosios valdžios atstovams, kurie esą gali pasiūlyti konkrečius sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kancleris Karolis Vaitkevičius tikino, kad darbai nepradedami nuo balto lapo. Sistema esą pasiruošusi ir turi planus blogesniam scenarijumi.

REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė patikino, kad paruoštos žinutės tiek darbuotojams, tiek verslui, tiek visuomenei pagal kiekvieną sritį.

Tėvams, kurie augina vaikus, gali naudotis nuotoliniu darbu, jiems gali būti nustatyta prastova arba jie gali išeiti kasmetinių arba nemokamų atostogų.

Viceministrė taip pat informavo, kad jau parengti teisės aktų projektai, pagal kuriuos darbuotojai galės 14 dienų neiti į darbą, jei darbdavys jam nustatys dalinį darbą. Už šį laiką žmogui būtų mokama daugiausia 30 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio siekianti išmoka.

REKLAMA
REKLAMA

Atleidžiamiems darbuotojams, pvz., turizmo sektoriaus, bus siūlomi mokymai.

E. Radišauskienė informavo, kad tolimųjų reisų vairuotojams pasienyje taikoma patikra. Tačiau visi grįžę vairuotojai turės būti karantinuojami 14 dienų.

Jonas Gricius, vyriausiausiasis darbo inspektorius, priminė, kad darbdavys atsako už darbuotojų sveikatą ir saugą. Jo nuomone, turi nugalėti sveikas protas. 

Valstybinės darbo inspekcijos vadovas patikino, kad nesilaikantiems privalomų nurodymų, bus taikomos sankcijos.

E. Radišauskienė priminė, kad šiuo metu žmonės, kurie izoliuojasi, gauna laikiną nedarbingumą ir jiems mokama ligos išmoka. Tokių asmenų yra beveik 1 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viceministrė žadėjo, kad Vyriausybė rengia planą, kokia gali būti skirta pagalba darbuotojams ir darbdaviams.

E. Radišauskienė sakė, kad darbuotojams leidžiama prašyti nuotolinio darbo, o auginantiems vaikus privaloma jį nustatyti. Jei žmogus nesutiks dirbti nuotoliniu būdu, jį bus galima nušalinti.

Parlamentarė Paulė Kuzmickienė priminė, kad daugelis Seimo narių sulaukė klausimų, ką daryti tėvams, kurie turi mažų vaikų ir neturi kas juos prižiūrėtų sustabdžius ugdymo procesą.

Anot viceministrės, tėvai gali imti biuletenį 14 dienų, o blogiausiu atveju įstaigos turėtų sudaryti sąlygas priimti vaikus. Kai kurios įmonės jau yra prastovose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų