REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulyje plintantis koronavirusas paveikė ir Lietuvos turizmo sektorių – krito viešbučių ir restoranų apyvarta, mažėja turistinių kelionių.

Pasaulyje plintantis koronavirusas paveikė ir Lietuvos turizmo sektorių – krito viešbučių ir restoranų apyvarta, mažėja turistinių kelionių.

REKLAMA

Verslininkai sako, kad neigiamai jų veiklą veikia ir valdžios institucijų komunikacija, kuri atgraso žmones nuo kelionių. 

Sumažėjo keliautojų ir restoranų lankytojų  

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė sako, kad Šiauliuose, kur iki šiol patvirtintas vienintelis viruso atvejis Lietuvoje, ypač sumažėjo restoranų lankytojų.

Jos duomenimis, visoje Lietuvoje, priklausomai nuo regionų, viešbučių ir restoranų apyvarta krito apie 20-40 procentų. 

„Yra grandininė reakcija, nes žmonės prigąsdinti, visi bijo ir viduje keliauti, ir tuo labiau užsienio keliones. Turizmo ir restoranų verslas viduje ir atvykstamasis turizmas generuoja milijardą (eurų per metus). 20-40 proc. kritimas – nuostoliai ir valstybei į biudžetą, ir verslui“, – BNS sakė E. Šiškauskienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, tai neabejotinai paveiks įmonių finansinius rezultatus, be to, kai kurios įmonės yra priverstos atleisti dalį darbuotojų. Konkrečias įmones E. Šiškauskienė įvardyti atsisakė. 

REKLAMA

Anot jos, žmonės atšaukia keliones ir Druskininkuose, Birštone, pajūryje. Dėl to kyla ginčų, nes pinigai negrąžinami.

„Atšaukinėja žmonės be pagrindo, vien išgirdę negatyvią informaciją, nors nėra jokio pagrindo. Bent jau viduje keliaujant, kol nėra to viruso taip išplitusio, kompensacijos už viešbučius arba už kelionę negrąžinamos“, – sakė E. Šiškauskienė.

Kelionių į užsienį parduodama mažiau 

Lietuvos turizmo asociacijos teigimu, kelionių organizatoriai ir agentūros mažesnius pardavimus fiksavo praėjusią savaitę, kai buvo nutrauktos turistinės kelionės į šiaurės Italiją.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikslius skaičius įvardinti sunku, nes daugelis žmonių, turėję vykti slidinėti į Italiją, pasirinko kitas keliones ir tik dalis kelionių planų išvis atsisakė“, – BNS sakė asociacijos vadovė Milda Plepytė-Rainienė.

Viena didžiausių kelionių organizatorių Lietuvoje „Novaturas“ šią savaitę skelbė, kad koronaviruso plitimas, dėl kurio bendrovė atšaukė slidinėjimo keliones į šiaurės Italiją, turės įtakos pirmojo ketvirčio rezultatams.

Bendrovė sustabdė slidinėjimo keliones į šiaurės Italiją iš Lietuvos ir Latvijos, viruso plitimas paveikė ir Tenerifės kelionių paklausą, kuri yra populiari žiemos atostogų kryptis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslui trūksta informacijos 

E. Šiškauskienė pabrėžė, kad verslas pasigenda informacijos iš Vyriausybės, kaip reikėtų elgtis, jei virusas būtų nustatytas viešbutyje. 

„Visi žiūri labiau gyventoją, ligonį, Sveikatos apsaugos ministerija žiūri, kaip elgtis susirgus gyventojams, bet niekas negalvoja, koks poveikis yra to žmogaus, kuris atskrido į oro uostą ir toliau važiuoja į viešbutį – tai kokia turėtų būti iš viešbučio informacija ir kaip tas kelias turėtų eiti toliau, čia ir nutrūksta ta grandinė“, – sakė asociacijos vadovė. 

„Nežinome nei kaip reikėtų elgtis, jei karantinas būtų, nei jokios komunikacijos normalios, kaip būtų panaudojami valstybės rezervai. Tikrai neturime konkrečių planų, ką reikėtų daryti, jei kažkas įvyktų“, – pridūrė ji. 

REKLAMA

Pirmadienį situaciją asociacija ketina aptarti su Vyriausybės atstovais. Ji ketina pateikti siūlymų, kaip valdžia galėtų padėti nuostolius patiriančiam verslui. Pasak E. Šiškauskienės, bus siūloma neįšaldyti  sąskaitų nesumokėjus mokesčių, kad iš rezervo fondo būtų skiriama pašalpa atleistiems darbuotojams, ir kitos priemonės.

Mažėjo tranzitinių skrydžių į Kiniją ir atgal 

Skrydžių valdymo bendrovė „Oro navigacija“ skaičiuoja, kad vasarį, palyginti su pernai vasariu, tranzitinių skrydžių į Kiniją per Lietuvą sumažėjo 200,o iš Kinijos – 292. Per pirmas penkias kovo dienas jų sumažėjo atitinkamai 70 ir 38.   

REKLAMA

Tačiau bendras Lietuvos oro erdvėje aptarnautų skrydžių skaičius vasarį augo 3,4 proc. iki 17,3 tūkst. Tranzitinių skrydžių skaičius augo 2,3 proc. iki 12,6 tūkst.

Kaip kito skrydžiai iš šiaurės Italijos, bendrovė teigia kol kas nežinanti. 

„Nuo vasario 23 dienos atskirai fiksuojame, kiek skrydžių iš šiaurės Italijos nutūpė Lietuvoje, tačiau tai tik faktiniai duomenys, mums nežinoma, kiek oro bendrovės buvo suplanavusios. Mūsų žiniomis, „Ryanair“, „Wizzair“ reisų nuėmimai planuojami tik nuo kovo antros pusės, pakomentuoti oro bendrovių sprendimų negalime, kreiptis reikėtų į jas“, – BNS sakė „Oro navigacijos“ atstovė Julija Čižienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ryanair“ pranešė nuo kovo 17 iki balandžio 8 dienos atšaukusi 25 proc. visų skrydžių į Italiją, „Wizz Air“   nuo kovo vidurio iki balandžio pradžios – dalį skrydžių į Tel Avivą.

„Tez Tour“ atšaukė vasario 29 ir kovo 7 dienos užsakomuosius skrydžius į Veroną, „Novaturas“ nuo vasario 29 iki kovo 21 dienos sustabdė keliones į Bergamą.

BNS pašnekovus kalbino iki tol, kol milijonams žmonių Šiaurės Italijoje sekmadienį pradėtas taikyti priverstinis karantinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų