REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Kaziuko mugė. Fotodiena/Beatričė Bukšnytė

Kaziuko mugės tradicijos tęsiasi jau kelis šimtmečius metų. Šiemet buvo kilusi grėsmė tradicijai nutrūkti dėl koronaviruso. Tačiau buvo priimtas sprendimas neatšaukti 6–8 dienomis vyksiančios Kaziuko mugės.

9

Kaziuko mugės tradicijos tęsiasi jau kelis šimtmečius metų. Šiemet buvo kilusi grėsmė tradicijai nutrūkti dėl koronaviruso. Tačiau buvo priimtas sprendimas neatšaukti 6–8 dienomis vyksiančios Kaziuko mugės.

REKLAMA

Portalas tv3.lt apsilankė mugėje ir pasidomėjo ne tik kainomis, bet ir prevencinėmis priemonėmis, kurių ėmėsi prekeiviai norintys apsaugoti tiek save, tiek pirkėjus nuo virusų.

Ko gero, prevencinės priemonės aktualiausios prekeiviams, kurie prekiauja maisto produktais. Todėl prekyvietės, kuriose buvo parduodami rūkytos mėsos ar žuvies produktais, varškės sūriais, duona, buvo atskirtos nuo pirkėjų plėvele, tarsi vitrina prekybos centre.

Rūkytais mėsos gaminiais prekiavusi Aldona tikino, kad plėvelę naudojo ir pernai, tačiau šiemet ji beveik dvigubai aukštesnė.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės jaudinasi dėl koronaviruso grėsmės, todėl privalėjome imtis priemonių. Dabar ramiau tiek mums, tiek pirkėjams“, – teigė prekeivė.

Moteris tikisi, kad kilusi panika neišgąsdins ir pirkėjų netrūks visą šį savaitgalį.

Lauko restorano darbuotoja Alina taip pat teigė, kad šiemet higienai ir paviršių dezinfekcijai yra skiriamas ypatingas dėmesys.

REKLAMA

„Įvairūs patiekalai – cepelinai, keptos dešrelės su daržovėmis, plovas gaminami čia pat vietoje. Didžiulius puodus ne tik atitraukėme toliau nuo pirkėjų, bet ir apjuosėme plastikine plėvele, siekdami apsisaugoti nuo virusų“, – pasakojo moteris.

Paklausta, ar didesnis dėmesys higienai ir dezinfekcijai nesukelia papildomų sunkumų, Alina užtikrino, kad restorane ruošiant maistą tiek lauke, tiek viduje visada privalu laikytis higienos taisyklių, todėl šiuo metu kilusi sumaištis moters neerzina.

„Tiesiog dirbame savo darbą, visi darbuotojai dezinfekuoja rankas ir dirba su pirštinėmis. Sunkumų nepatiriame“, – užtikrino Alina.

REKLAMA
REKLAMA

Alkoholis geriamas tik vietoje

Aistros, dėl alkoholio pardavinėjimo tvarkos mugėse, nerimsta jau kuris laikas.

Portalas tv3.lt primena, kad 2020 metų sausio 1 dienos įsigaliojo nauja Alkoholio kontrolės įstatymo redakcija, kuri uždraudė prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių stiprumas viršija 7,5 procentus.

Tad karšto vyno Kaziuko mugėje galima įsigyti tik nealkoholinio.

Norintys išgerti gėrimų, turinčių laipsnių, gali rinktis alų. Tiesa, parduodamas tik asmenims nuo 20 metų, gerti jį būtina tik lauko restorano teritorijoje, vaikščioti mugėje su bokalu draudžiama.

Su šia taisykle pirkėjai gali susipažinti perskaitę ir informacinę lentelę, kuri kabo kiekviename lauko restorane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Informacines lenteles turi ne tik lauko restoranų prekeiviai, bet ir naminio alaus buteliais prekiaujantys aludariai.

Pasak alumi prekiaujančios Jolantos, žmonėms draudžiama čia pat nusipirkus butelį jį prasukti ir imti gerti.

„Tiesą sakant visi alų nešasi namo, vietoje niekas negeria, tačiau informuoti pirkėjus privalome“, – tikino moteris.

Ar verta baimintis ragauti?

Abejojančius maisto kokybe ar skoniu prekeiviai mielai siūlo paragauti ir įsitikinti, kad jų siūlomas produktas pats geriausias, skaniausias, o svarbiausia natūralus – be konservantų.

Dažnas noriai tiesia ranką ir mažo ragavimui skirto gabalėlio neatsisako.

Tačiau ar tai neprieštarauja higienos taisyklėms, kurios šiuo metu ypač svarbios, siekiantiems apsisaugoti nuo plintančio viruso?

REKLAMA

Anot prekeivių, pirkėjai turėtų būti sąmoningi ir patys nuspręsti ragauti ar ne. Prekeiviai nemano, kad tai galėtų būti nehigieniška.

Geresnių kainų reikia paieškoti

Kalbant apie kainas, žemiausios jos mugės pakraščiuose, pavyzdžiui T. Vrublevskio gatvėje, toliau Gedimino prospekte einant link Kudirkos aikštės kainos tik kyla.

Norintys prekes įsigyti pigiau turėtų nepirkti iš pirmo pasitaikiusio pardavėjo, o ilgiau pasivaikščioti ir palyginti kelių pardavėjų kainas. Tai galioja daugeliui prekių.

Pigiausiai apsipirkti pavyks pirkėjams, kurie skirs prekių paieškai daugiau laiko.

Kaziuko mugės simbolis – didelis riestainis kainuoja 0.6 euro, riestainių karoliai kainuoja nuo 1,5 iki 4 eurų. Pigiausi paprasti, traškūs riestainiai. Tiesą jų galima įsigyti keletą rūšių cukruotų, aplietų griliažu arba visai nesaldžių, be cukraus.

REKLAMA

Geresnės mielinės ar plikytos tešlos riestainiai brangesni.

Paprastos ruginės duonos kilogramas kainuoja 4 eurus. Rūkytas kumpis nuo 8 iki 12 eurų, rūkyti lašiniai – nuo 6 iki 7 eurų.

Kilogramas medaus kainuoja nuo 4 iki 6 eurų.

Rūkyta žuvis nuo 4 iki 20 eurų. Vidutiniškai kilogramas žuvies kainuoja apie 10 eurų. Kaina priklauso nuo žuvies rūšies. Taip pat galima įsigyti ne tik lietuviškos pamario, bet ir latviškos žuvies.

Alus, 1 litro buteliuose 3–4 eurai.

Mugėje galima įsigyti ir naminio vyno, kuris kainuoja nuo 6 iki 8 eurų.

Pasak vyno prekeivės, butelių talpa labai panaši, siekia beveik litrą. Tačiau vieni buteliai paprasti, kiti gražesni, tad brangesnį vyną perkantis pirkėjas iš dalies moka už butelį, o ne didesnį kiekį vyno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Duoklė tradicijoms

Dar vienas mugės simbolis – verba. Jos kainuoja nuo 1,5 iki 20 eurų. Kaina priklauso nuo verbos dydžio. Pačios didžiausios – brangiausios, mažesnę verbą galima įsigyti iki 5 eurų.

Medinį šaukštą galima įsigyti nuo 1 iki 7 eurų. Taip pat mugėje galima įsigyti tautiškais raštais margintų kojinių ir pirštinių.

Vilnones kojines galima įsigyti nuo 2 iki 15 eurų. Vaikiškos kojinės pigiausios, suaugusiųjų kaina siekia nuo 12 iki 15 eurų. Vilnones vaikiškas pirštines galima įsigyti už 5–7 eurus, o suaugusiems – už 30 eurų.

Tautinė austa juosta kainuoja nuo 3 iki 70 eurų. Kainos dydis priklauso nuo juostos ilgio ir dydžio. Ilgiausios pačios brangiausios.

Dar mugėje galima įsigyti ne tik pavienius simbolius, bet ir visą tautinį kostiumą, jis kainuoja pie 400 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų