REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugomų teritorijų tarnybos sprendimas stabdyti Punios šilo gamtinio rezervato plėtrą buvo nemotyvuotas ir nepagrįstas, nusprendė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Valstybės saugomų teritorijų tarnybos sprendimas stabdyti Punios šilo gamtinio rezervato plėtrą buvo nemotyvuotas ir nepagrįstas, nusprendė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

REKLAMA

Teismas penktadienį pranešė patenkinęs Baltijos aplinkos forumo skundą tarnybai ir panaikino skundžiamą įsakymą.

Kaip penktadienį pranešė teismas, ginčas kilo dėl Nemuno kilpų regioninio parko planavimo schemos koregavimo sustabdymo. Baltijos aplinkos forumas kreipėsi į administracinį teismą prašydamas panaikinti pernai liepą Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus įsakymą, kuriuo sustabdytas regioninio parko ribų ir tvarkymo planų koregavimo procesas, šios tarnybos pradėtas 2017 metais.

Teismas šį skundą tenkino, nusprendęs, jog tarnyba, vykdydama teritorijų planavimo procedūrą, turėjo remtis ne ministro įsakymu, o šį planavimą reglamentuojančiais teisės aktais.

REKLAMA
REKLAMA

„Teismas nevertino aplinkos ministro pavedimo politinio tikslingumo požiūriu, nepasisakė ir dėl šio pavedimo politinių motyvų, juolab kad ministro pavedimas, kaip administracinis aktas, yra nevertintinas administracinio teismo, todėl ši bylos dalis nutraukta“, – taip pat teigiama pranešime. 

REKLAMA

Visuomenininkai siekia, kad Punios šilo apsauga būtų stiprinama

Pasak pareiškėjų Baltijos aplinkos forumo, Punios šilo gamtinio rezervato ir Punios šilo botaninio-zoologinio draustinio apjungimo į vieną – Punios šilo gamtinio rezervato teritoriją – planavimo procesas privalo būti užbaigtas, užtikrinant viešojo intereso apsaugą.

Sprendimą šį procesą stabdyti jie teigė esant nepagrįstu ir pažeidžiančiu viešąjį interesą.

„Baltijos aplinkos forumo teigimu, Punios šilo teritorijoje nustatytoms gamtinėms saugomoms vertybėms privalo būti taikoma didesnė apsauga, nei esanti šiuo metu, aiškiai ribojant žmogaus ūkinę veiklą, įsteigiant atitinkamą saugomą teritoriją – rezervatą. Priešingu atveju kyla pavojus, kad tokios saugomos gamtos vertybės nebus išsaugotos“, – rašoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi administracinį ginčą, nusprendė, kad tarnyba, vykdydama aplinkos ministro pavedimą, priėmė nemotyvuotą, teisės aktų normomis ir faktinėmis aplinkybėmis nepagrįstą sprendimą, todėl panaikino tarnybos direktoriaus įsakymą kaip neatitinkantį Viešojo administravimo įstatymo nuostatų.

Teismas sprendime pažymėjo, kad nors tarnyba privalo vykdyti aplinkos ministro pavedimus, tačiau vykdydama teritorijų planavimo procedūrą, ji privalėjo vadovautis saugomų teritorijų planavimą reglamentuojančiais teisės aktais, kurie pagal savo pobūdį yra aukštesnės galios teisės aktai nei ministerijos darbo reglamentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų teigimu, veikdama pagal savo kompetenciją, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba neturėjo pagrindo vykdyti aplinkos ministro pavedimą, nes tokio pobūdžio aktas nėra numatytas teritorijų planavimo dokumentų rengimo procese.

Teismas priteisė iš Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos atlyginti Baltijos aplinkos forumui 3 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Šis teismo sprendimas apeliacine tvarka per trisdešimt kalendorinių dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, pernai birželį pasirašęs įsakymą dėl rezervato plėtros stabdymo, teigė, jog  tai neleistų laisvai lankytis Punios šile, buvo teigiama, kad tam reikia keisti Saugomų teritorijų įstatymą. 

REKLAMA

Punios šilas užima daugiau nei 2,7 tūkst. hektarų teritoriją, o rezervatas šiuo metu yra 457 hektarų plote. Rezervatą buvo planuojama išplėsti iki beveik 2,2 tūkst. hektarų.

Alytaus rajone Nemuno kilpos gaubiamas Punios šilas yra vienas vertingiausių Lietuvoje plytinčių miškų masyvų. Jis yra Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ dalis. 

Jame gausu šimtamečių gamtos paminklais paskelbtų ąžuolų ir kitų medžių, taip pat čia randama daugiau nei 100 į Raudonąją knygą įrašytų augalų ir gyvūnų rūšių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų