REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Kėdainių rajono taryba patvirtino šių metų savivaldybės biudžetą, nepaisant liberalų pastangų jo svarstymą sužlugdyti. Tarybos posėdyje šį kartą sunkiai valdomo chaotiškumo būta išties nemažai. Vis tik po aštrių politikų diskusijų paaiškėjo, kad šiemet savivaldybės pajamos augs 3,9 procento, o pats biudžetas, nepaisant aštrios opozicijos kritikos, visgi bus subalansuotas ir išlaidos atitiks pajamas.

Penktadienį Kėdainių rajono taryba patvirtino šių metų savivaldybės biudžetą, nepaisant liberalų pastangų jo svarstymą sužlugdyti. Tarybos posėdyje šį kartą sunkiai valdomo chaotiškumo būta išties nemažai. Vis tik po aštrių politikų diskusijų paaiškėjo, kad šiemet savivaldybės pajamos augs 3,9 procento, o pats biudžetas, nepaisant aštrios opozicijos kritikos, visgi bus subalansuotas ir išlaidos atitiks pajamas.

REKLAMA

Savivaldybės iždą šiemet sudarys daugiau kaip 55 mln. eurų, iš kurių gyvens ne tik rajono biudžetinės įstaigos, įvairios paramos gavėjai ir projektų įgyvendintojai, bet ir kone rekordiškai didele pinigų suma bus prisidedama prie Europos Sąjungos finansuojamų projektų. Biudžeto projekte kelią prasiskynė bei finansavimą šiemet gaus ir visiškai naujos programos: nemokamo moksleivių ir senjorų keleivių pavėžėjimo programa, prasidėsianti nuo rudens, dviračių takų įrengimas, mokytojų motyvavimo programa bei dar keletas kitų. Viena iš daugiausiai diskusijų sukėlusių – gimstamumo rajone skatinimas, skiriant šeimoms naujagimio kraitelį.

Projektą pateikė ligoninė

Sumanymas Kėdainiuose gimusių kūdikių šeimoms dovanoti naujagimio kraitelį kilo pačiai Kėdainių ligoninei. Tokia dovana viliamasi į Kėdainių akušerijos-ginekologijos skyrių prisivilioti daugiau gimdyvių, mat jau kitais metais, jei šiame skyriuje bus mažiau nei 270 gimdymų per metus, jį gali tekti uždaryti.

REKLAMA
REKLAMA

Paskaičiuota, kad ligoninė kūdikių kraiteliams išleistų beveik 43 tūkst. eurų.

Tokiam sumanymui dauguma rajono politikų pritarė, tačiau netrukus pasigirdo diskusijos apie tai, kad tokius kraitelius reikėtų dovanoti ne tik Kėdainių ligoninėje, bet ir kitose šalies gimdymo įstaigose gimdysiančioms kėdainietėms. Esą ligoninės siūloma tvarka diskriminuotų tas gimdyves, kurios arba dėl sveikatos problemų, arba dėl savo asmeninio pasirinkimo gimdo kitose šalies ligoninėse.

REKLAMA

Jei kraitelis būtų skiriamas visoms rajono gimdyvėms, papildomai reikėtų dar 30 tūkst. eurų, dėl kurių posėdyje ir susikibo politikai.

Finansavimo šaltinių siūlė neieškoti

Ekonomikos ir biudžeto komitetas, kuriam vadovauja Romualdas Gailiūnas, pritarė siūlymui skirti naujagimio kraitelius visoms krašto gimdyvėms, tačiau kol kas siūlė neieškoti papildomų pinigų ir šį klausimą spręsti metų eigoje tik tada, kai pasibaigs ligoninės naujagimio kraitelio programai skirtos lėšos.

Valdantieji pasiūlė ir kraitelį, ir paramą

Tuo tarpu didžiausia rajono tarybos frakcija „Mūsų krašto sėkmei“ pasiūlė finansuoti Kėdainių ligoninės pateiktą naujagimių kraitelių įsigijimo programą ir dar papildomai skirti kiekvienai Lietuvoje gimdžiusiai ir Kėdainių rajone registruotai moteriai 100 eurų paramą.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigus šiai paramai buvo siūloma numatyti 12 tūkst. eurų sumažinant savivaldybės administracijos išlaidas ir 18 tūkst. eurų sumažinant lėšas, numatytas VšĮ Kėdainių PSPC naujai odontologinės priežiūros pagalbos kokybės gerinimo programai.

Odontologijos skyriaus problemas galima išspręsti ir kitaip

Tokį pasiūlymą frakcijos vardu pateikusi Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininko pavaduotoja gydytoja Aušrelė Kaminskienė dėstė argumentus: „Vasario 20 dieną kartu su savivaldybės gydytoja ir PSPC direktore apsilankėme odontologijos skyriuje ir konstatavome, kad esamos odontologinės įrangos būklė yra gera, ji įsigyta gana neseniai. Tačiau yra viena problema – dažnai genda seilių atsiurbimo sistema, kuri nėra pritaikyta dideliam pacientų srautui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akivaizdu, kad dabar keisti gerai veikiančią ir geros būklės paciento kėdę ar gręžimo įrangą su naujais antgaliais į analogišką įrenginį nėra prasmės. Juk dužus automobilio stiklui mes nenurašome ir nekeičiame automobilio. Arba žinodami automobilio trūkumą, neperkame kito tokio paties.

Radikaliai problemą galima išspręsti tik sutvarkius odontologinių įrenginių prijungimą prie nuotekų kanalizacijos. Tokį techninį sprendimą įgyvendino Kėdainių ligoninė dantų protezavimo skyriuje dar 2004 metais. Ir jau 16 metų įranga dirba be jokių sutrikimų, esant dideliam pacientų srautui.

Tą patį turėtų padaryti ir PSPC, todėl manau, kad neracionalu skirti lėšas naujos įrangos įsigijimui, kol nebus įgyvendinti techniniai sprendimai. Todėl siūlau šiai įrangai įsigyti numatytus pinigus nukreipti iš sveikatos programos į socialinę ir skirti juos naujagimių kraiteliams.“

REKLAMA

„Ožių užtenka natūroje, laisvai gyvenančių“

Opozicijai ėmus abejoti tokio pasiūlymo tikslingumu, žemės ūkio eksministrė Virginija Baltraitienė rėžė, kad toks pasiūlymas prilygsta atpirkimo ožio suradimui ir prašė įvardinti, kodėl ši programa buvo įtraukta į biudžeto projektą, jei realiai jai skirti pinigų nereikėtų.

Frakcijos „Mūsų krašto sėkmei“ seniūnė Nijolė Naujokienė netruko jai paaiškinti: „Atpirkimo ožių mes šiaip jau nelinkę ieškoti, užtenka natūroje, laisvai gyvenančių.

Aš pirmiausia norėčiau pasakyti, kad vyksta pastovus gilinimasis į situacijas, susiklosčiusias sveikatos įstaigose. Gaunama papildoma informacija, remiantis ja ir yra priimami vieni ar kiti sprendimai, kaip ir šiuo atveju.“

REKLAMA

A. Kaminskienė patikino, kad turi pakankamai kompetencijos vertinti odontologijos programą ir spręsti apie jai reikalingą įrangą, nes ji pati turi 29 metų darbo patirtį: 24 metus dirba savo privačiame odontologijos kabinete ir, be to, yra buvusi odontologinio skyriaus vedėja ir Kėdainių ligoninės vyr. gydytojo pavaduotoja programų rašymo reikalams.

Vicemeras Paulius Aukštikalnis priminė, kad PSPC odontologijos korpusas turi ir kitų pajamų šaltinių, tad savivaldybės numatyti pinigai odontologijos įrangai atnaujinti, nėra vieninteliai, kurie skiriami šiai įstaigai.

„Odontologinio gydymo kokybė tikrai nenukentės, tik papildomas dotavimas iš savivaldybės nebus teikiamas“, – paaiškino vicemeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiūlė nurėžti lėšas viešinimui

Taryboje dirbanti gydytoja Jūratė Judickienė pateikė ir dar vieną opozicijos siūlymą – 30 tūkst. eurų naujagimių kraiteliams skirti iš savivaldybės administracijos numatytų 50 tūkst. eurų savivaldybės veiklai viešinti.

Nebesusiskaičiavo nei tarp pasiūlymų, nei tarp balsavimo mygtukų

Po ilgų ir karštų diskusijų, rajono merui buvo sudėtinga susigaudyti, kiek pasiūlymų tarybos nariai išsakė ir kiek jų reikia pateikti balsavimui.

Galiausiai buvo suformuluoti trys pasiūlymai: 1) skirti papildomus 30 tūkst. eurų naujagimių kraiteliams nenumatant lėšų finansavimo šaltinio, 2) finansuoti ligoninės programą naujagimių kraitelių įsigijimui ir papildomai skirti po 100 eurų kiekvienai Kėdainiuose registruotai ir bet kurioje Lietuvos ligoninėje gimdžiusiai moteriai. Šioms išmokoms reikalingus 30 tūkst. eurų numatyti sumažinant 12 tūkst. eurų savivaldybės administracijos išlaidų ir 18 tūkst. eurų iš odontologijos programos, 3) finansuoti ligoninės programą naujagimių kraitelių įsigijimui ir papildomai skirti po 100 eurų kiekvienai Kėdainiuose registruotai ir bet kurioje Lietuvos ligoninėje gimdžiusiai moteriai. Šioms išmokoms reikalingus 30 tūkst. eurų numatyti iš lėšų, skirtų savivaldybės administracijos veiklos viešinimui.

REKLAMA

Prireikus balsuoti, vėl kilo chaosas – rajono tarybos nariai nesusigaudė, kokius balsavimo mygtukus spausti paskelbus alternatyvų balsavimą, kai reikia balsuoti tik už vieną pasiūlymą iš pateiktų trijų.

Galiausiai 11 tarybos narių balsų dauguma nuspręsta, kad papildomi pinigai naujagimių susilaukusioms šeimoms bus skirti nuo savivaldybės administracijos nurėžiant 30 tūkst. eurų iš lėšų, skirtų veiklai viešinti.

Taigi, viešinimui savivaldybė šiemet turės kur kas mažesnę sumą, nei būdavo išleidžiama ankstesniais metais.

Šaltinis: www.rinkosaikste.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų