REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už darbo užmokesčio, darbo laiko ir saugumo reikalavimų nesilaikymą darbdaviams skiriamos baudos jau netrukus gali gerokai padidėti. Taip pat gali labiau atsirūgti darbuotojams, kurie darbe pasirodys neblaivūs.

Už darbo užmokesčio, darbo laiko ir saugumo reikalavimų nesilaikymą darbdaviams skiriamos baudos jau netrukus gali gerokai padidėti. Taip pat gali labiau atsirūgti darbuotojams, kurie darbe pasirodys neblaivūs.

REKLAMA

Tai numatančias Administracinių nusižengimų kodekso pataisas registravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime narys Tomas Tomilinas.

Pataisų projektą parengė Valstybinė darbo inspekcija, joms taip pat pritaria Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Minimalią baudą už darbo įstatymų, darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų pažeidimą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims siūloma didinti nuo 80 eurų iki 240 eurų.

Už pakartotiną tokios rūšies pažeidimą būtų skiriamos nuo 1,4 tūkst. eurų iki 3 tūkst. eurų dydžio baudos.

Neblaiviems ir kitaip apsvaigusiems darbuotojams, kurie pasirodys darbe (tiek darbo valandomis, tiek po darbo) taip pat tiems, kurie atsisakys tikrintis blaivumą, mažiausią baudą siūloma didinti nuo dabartinių 30 eurų iki 60 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Padvigubinti baudą darbdaviui siūloma ir už darbo užmokesčio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos pažeidimus. Priėmus pataisas minimali bauda už tai didėtų nuo dabartinių 150 eurų iki 300 eurų.

REKLAMA

Tiek pat mažiausia bauda didėtų ir už darbo laiko apskaitos pažeidimus – pvz., neapskaitytus viršvalandžius, darbą švenčių dienomis ir pan.

Be to, registruotomis pataisomis siūloma įvesti baudą už nedeklaruotą savarankišką veiklą. Tokiam ją vykdančiam asmeniui būtų skiriama bauda nuo 780 eurų iki vieno 1100 eurų.

Jeigu įstatymo pataisoms pritars Seimas ir jas pasirašys prezidentas, didesnės baudos būtų pradėtos taikyti nuo šių metų liepos 1 d.

Kaip rašoma projekto aiškinamajame rašte, darbuotojų saugos ir sveikatos būklės rodikliai (nelaimingų atsitikimų darbe skaičius ir dažnumas) Lietuvoje jau trečius metus iš eilės negerėja.

REKLAMA
REKLAMA

Mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe skaičius ir dažnumas nesikeičia nuo 2017 m. Tačiau lengvų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius padidėjo 14 proc. (nuo 4065 atvejų 2017 m. iki 4623 atvejų 2019 m.).

Kita vertus, šių metų pradžioje jau fiksuoti 7 mirtini nelaimingi atsitikimai darbe.

„Akivaizdu, kad minėtą dinamiką sąlygojo mažėjantis darbdavių, darbdavį atstovaujančių asmenų ar/ir jo įgaliotų asmenų dėmesys darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų prevencijos įgyvendinimui įmonėse.

Viena iš minėtą reiškinį sąlygojančių priežasčių – išskirtinai žemi skiriamų baudų minimalūs dydžiai,  nesudarantys prielaidų paskatinti darbdavius užtikrinti darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų laikymąsi įmonėse“, – rašoma pataisų projekto aiškinamajame rašte.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų