REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda į Seimo pavasario sesijos darbotvarkę siūlo įtraukti devynias teisėkūros iniciatyvas, tarp jų – viešųjų pirkimų reformą, miškų plynų kirtimų mažinimą, papildomą laisvą dieną tėvams, auginantiems vieną vaiką iki 12 metų.

Prezidentas Gitanas Nausėda į Seimo pavasario sesijos darbotvarkę siūlo įtraukti devynias teisėkūros iniciatyvas, tarp jų – viešųjų pirkimų reformą, miškų plynų kirtimų mažinimą, papildomą laisvą dieną tėvams, auginantiems vieną vaiką iki 12 metų.

REKLAMA

Šalies vadovas siūlo pertvarkyti viešųjų pirkimų sistemą, centralizuojant perkančiųjų organizacijų tinklą ir supaprastinant mažos vertės pirkimus. Taip pat siūloma įtvirtinti, kad ginčus dėl pirkimo sąlygų privalomai ikiteismine tvarka nagrinėtų Viešųjų pirkimų tarnyba, o vertinant pirkimus būtų skatinamos socialinės ir aplinkosaugos iniciatyvos.

Kita prezidento iniciatyva – korupcijos prevencijos sistemos pokyčiai. Siūloma nustatyti asmeninę valstybinių įstaigų vadovų atsakomybę už korupcijos prevencijos priemonių įgyvendinimą, o įstaigų veiklos rezultatai būtų matuojami ir vertinami atsparumo korupcijai atžvilgiu, pranešė Prezidentūra.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas taip pat teikia siūlo sukurti tikslinių stipendijų pagrindu veikiančią sistemą, skatinančią rinktis studijuoti ar mokytis valstybei reikalingas specialybes. Naujo tikslinių stipendijų mechanizmo administravimą siūloma perduoti Valstybiniam studijų fondui, kartu sudarant galimybę prie atitinkamų specialybių skatinimo pagal poreikį prisidėti šakinėms ministerijoms.

REKLAMA

Pasak pranešimo, Seimui per pavasario sesiją priėmus pataisas, tikslines stipendijas studentai ir profesinių mokyklų mokiniai galėtų gauti jau per šių metų priėmimą.

Taip pat prezidentas teiks pataisas dėl pretendentų į teisėjus atrankų, kad jos būtų vykdomos ne į konkrečius teismus ar apylinkių teismų rūmus, o bendrai į atitinkamos grandies teismus, jų pagrindu sudarant nuolatinius atrinktų pretendentų sąrašus. 

G. Nausėda žada siūlyti ir Teisėkūros pagrindų bei Mokesčių administravimo įstatymų pataisas, kad mokesčių sistemos pokyčiai būtų labiau prognozuojami. Šalies vadovas siūlys mažinti išimčių, kai leidžiamas mokestinių pokyčių įsigaliojimas per trumpesnį nei šešių mėnesių terminą.

REKLAMA
REKLAMA

Bus teikiamos Darbo kodekso pataisos, numatančios teisę į papildomą poilsio dieną ir darbuotojams, auginantiems vieną vaiką iki 12 metų. Šiuo metu papildomą laisvą dieną gauna darbuotojai, auginantys du vaikus iki 12 metų.

Į darbotvarkę siūloma įtraukti Miškų įstatymo pataisą, numatančią nuo aštuonių iki keturių hektarų sumažinti ūkinių miškų plynųjų pagrindinių kirtimų biržės plotą, išskyrus sanitarinius kirtimus. Taip norima sustabdyti didelius, didžiausią neigiamą įtaką ekosistemai turinčius kirtimus. 

Dar bus teikiama Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisa, kuria siekiama sumažinti gyventojų pajamų mokesčio tarifų skirtumus skirtingoms pajamų rūšims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar viena iniciatyva – Žvalgybos įstatymo pataisos. Jas planuota pateikti dar neeilinės sesijos metu, tačiau kritikos dėl galimų žmogaus teisių pažeidimų sulaukusios pataisos nukeltos pavasariui.

Prezidentas G. Nausėda gruodį pasiūlė įstatyme įtvirtinti žvalgybos pareigūnų teisę iškviesti žmones į prevencinį pokalbį, „turint duomenų, kad asmuo gali būti susijęs arba gali būti siejamas su veikla, galinčia didinti riziką ar kelti grėsmę nacionaliniam saugumui ar valstybės interesams“. Už neatvykimą būtų taikoma administracinė atsakomybė – piniginė bauda. 

Pataisos taip pat suteiktų teises žvalgybos pareigūnams patikrinti asmens dokumentus ir atlikti administracinį sulaikymą, be teismo sankcijos gauti informaciją iš bankų apie finansines operacijas.

Seimo pavasario sesija prasidės kovo 10 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų