REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei jūsų automobilis pateko į eismo įvykį, kuris įvyko dėl kito vairuotojo kaltės, jūs turite teisę prašyti pakaitinio automobilio arba kompensuoti transporto išlaidas tuo laikotarpiu, kai jūsų automobilis yra remontuojamas.

Jei jūsų automobilis pateko į eismo įvykį, kuris įvyko dėl kito vairuotojo kaltės, jūs turite teisę prašyti pakaitinio automobilio arba kompensuoti transporto išlaidas tuo laikotarpiu, kai jūsų automobilis yra remontuojamas.

REKLAMA

Dauguma draudimo bendrovių pakaitinio automobilio skyrimo klausimą su suinteresuotu žmogumi yra pasirengusios aptarti bet kuriame žalos administravimo etape, tačiau nė vienas draudikas atskirai apie tokią galimybę neinformuoja. 

Tai paaiškėjo Lietuvos bankui atlikus pakaitinio automobilio skyrimo analizę. Atsižvelgdami į analizės rezultatus, Lietuvos banko specialistai parengė vartotojams atmintinę dėl pakaitinio automobilio, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kaip elgtis, jei pakaitinis automobilis jums būtinas?

Jeigu patekote į eismo įvykį dėl kito vairuotojo kaltės, turite teisę gauti pakaitinį automobilį arba su tuo susijusių išlaidų atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipdamiesi į eismo įvykio kaltininko draudimo įmonę dėl žalos atlyginimo, klauskite draudiko ir dėl išlaidų, susijusių su pakaitiniu automobiliu, atlyginimo tvarkos.

REKLAMA

Kokius kriterijus reikia atitikti norint gauti pakaitinį automobilį?

Visais atvejais turi būti aiškus eismo įvykio kaltininkas. Jeigu eismo įvykis yra tiriamas policijos, draudimo įmonė, prieš priimdama sprendimą dėl pakaitinio automobilio suteikimo ar su tuo susijusių išlaidų atlyginimo, gali laukti, kol bus gauta pažyma iš policijos.

Pakaitinį automobilį arba su tuo susijusių išlaidų atlyginimą galima gauti tuo atveju, jeigu per eismo įvykį apgadintas automobilis yra remontuojamas autoservise.

Tiek suteikdamos pakaitinius automobilius, tiek atlygindamos su tuo susijusias išlaidas, kai kurios draudimo įmonės gali paprašyti pakaitinio automobilio poreikį pagrindžiančių dokumentų ar paaiškinimų (pvz., panaudos sutarties su darboviete, paaiškinimų dėl šeiminių poreikių ir pan.). Draudimo įmonių reikalaujamų dokumentų sąrašas gali kisti priklausomai nuo konkrečios situacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Pakaitinio automobilio suteikimo ar nuomos laikotarpis – tai pagrįstas, objektyvus per eismo įvykį apgadinto automobilio remonto laikotarpis. Kai automobilį remontuoti netikslinga (pvz., jis sugadintas nepataisomai), dažniausiai pakaitinio automobilio nuomos/suteikimo laikotarpis nustatomas iki draudimo išmokos išmokėjimo datos.

Kokio automobilio galite tikėtis?

Dažniausiai pakaitinis automobilis turi atitikti tas pačias charakteristikas, kaip ir eismo įvykio metu apgadintas automobilis. Specifinių transporto priemonių (pavyzdžiui, mikroautobuso, visureigio, premium klasės automobilio) savininkų draudimo įmonės gali reikalauti pagrįsti būtinybę nuomotis analogišką transporto priemonę. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai draudimo įmonės pakaitinius automobilius suteikia per savo partnerius arba atlygina automobilio nuomos išlaidas. Kai kurios draudimo įmonės atlygina išlaidas, susijusias su alternatyviomis transporto paslaugomis (taksi, pavežėjimo paslaugomis, automobilių dalijimosi paslaugomis ir pan.).

Jei draudikas automobilį suteikia per savo partnerius

Jeigu draudimo įmonė pakaitinius automobilius suteikia per savo partnerius, turėtų pakakti jai pateikti prašymą suteikti pakaitinį automobilį, apgadinto automobilio remonto faktą patvirtinančius dokumentus. Gavusi šiuos dokumentus, draudimo įmonė turėtų per kelias dienas priimti sprendimą dėl pakaitinio automobilio suteikimo. 

REKLAMA

Jei draudikas nuomos partnerių neturi 

Tais atvejais, kai draudimo įmonės neturi partnerių, kurie suteiktų pakaitinį automobilį, o jis yra nuomojamas savarankiškai, draudimo įmonei reikia pateikti prašymą dėl tokių išlaidų atlyginimo, nuomos sutarties faktą ir kainą pagrindžiančius dokumentus (pvz., nuomos sutartį, sąskaitą faktūrą, pavedimo kopiją, mokėjimo kvitus ir kt.), automobilio remonto faktą pagrindžiančius dokumentus (pvz., sąskaitą faktūrą).

Savarankiškos automobilio nuomos atveju sprendimą dėl tokių nuostolių atlyginimo draudimo įmonė priims, kai būsite pateikęs (-usi) jai minėtus dokumentus. Taigi, iš anksto konkretaus atsakymo draudimo įmonė greičiausiai jums nepateiks. Vis dėlto ji turėtų jums nurodyti aiškias sąlygas ir reikalingus dokumentus, kuriais remdamasi minėtas išlaidas ji pripažintų pagrįstomis ir jas atlygintų.

REKLAMA

Pakaitinio automobilio nuomos kaina turi atitikti vidutinę rinkos paros nuomos kainą.

Jei draudikas nesuteikia pakaitinio automobilio 

Jeigu esate fizinis asmuo, o per eismo įvykį apgadintas jūsų automobilis buvo naudojamas siekiant patenkinti jūsų asmeninius, šeimos ar namų ūkio poreikius ir manote, kad draudimo įmonė nepagrįstai atsisakė jums suteikti pakaitinį automobilį ar atlyginti su tuo susijusias išlaidas (ar jas atlygino ne visas), turite teisę kreiptis į Lietuvos banką dėl ginčo nagrinėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų