REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV įvedė sankcijų rusų milžinės „Rosneft“ antrinei įmonei

papildyta 21.28 val.

JAV antradienį paskelbė sankcijų Rusijos valstybės kontroliuojamos naftos milžinės „Rosneft“ antrinei įmonei dėl jos ilgalaikių prekybos ryšių su Venesuela, palaikomų nepaisant Vašingtono pastangų priversti atsistatydinti kairuolį prezidentą Nicolas Maduro.

JAV antradienį paskelbė sankcijų Rusijos valstybės kontroliuojamos naftos milžinės „Rosneft“ antrinei įmonei dėl jos ilgalaikių prekybos ryšių su Venesuela, palaikomų nepaisant Vašingtono pastangų priversti atsistatydinti kairuolį prezidentą Nicolas Maduro.

REKLAMA

Amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo administracijos pareigūnai pareiškė, kad naujausios baudžiamosios priemonės taikomos „Rosneft Trading SA“ ir „Rosneft“ viceprezidentui Didier Casimiro.

JAV įtraukė Šveicarijoje įregistruotą „Rosneft“ prekybos struktūrą „Rosneft Trading S.A.“ į „juodąjį sąrašą“, patvirtino JAV Iždo departamento skyrius OFAC, atsakingas už sankcijų taikymą.

OFAC liepė šios įmonės partneriams iki gegužės 20 dienos nutraukti visas bendras operacijas.

Blokavimo sankcijos nebus taikomos pačiai „Rosneft“, nurodė Valstybės departamentas.

Vis tik institucija priminė, kad rusų naftos milžinei nuo 2014 metų taikomos atskiros sankcijos, paskelbtos jai dėl Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

REKLAMA
REKLAMA

Iždo departamento pranešime pabrėžiama, kad sankcijos nėra negrįžtamos.

„Svarstysime galimybę panaikinti sankcijas asmenims, kurie imsis konkrečių, reikšmingų ir įrodomų veiksmų, kurie būtų palankūs Venesuelos demokratinei sistemai“, – nurodė institucija.

REKLAMA

„Nestovėsime nuošalyje“

Vienas pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, pavadino „Rosneft Trading“ „pagrindine kaltininke“, padedančia N. Maduro vengti JAV ekonominių sankcijų poveikio.

Tai yra „žinia, kad mes ramiai nestovėsime nuošalyje, kai užsienio, tarpžemyniniai ar kiti subjektai padeda Maduro režimui toliau vykdyti represijas“, – sakė jis žurnalistams.

„Rosneft Trading“ buvo pagrindinė tiekėja, kalbant apie Maduro režimo naftą. Ji aprūpindavo Maduro režimą didžiuliu kiekiu finansinių išteklių ir tvirtos valiutos. Taigi, šie veiksmai turėtų padaryti reikšmingą poveikį Maduro režimui“, – pabrėžė valdininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo, „Rosneft Trading“ yra pagrindinė Venesuelos tarpininkė prekiaujant ir gabenant neperdirbtą naftą.

Kitas administracijos pareigūnas, taip pat pageidavęs likti anonimas, teigė, kad sankcijos paveiks ne tik „Rosneft Trading SA“ veiklą JAV, bet ir platesnę bendrovės veiklą.

„Rosneft Trading“ ir Didier Casimiro įtraukimas į sąrašą reiškia, kad bet kuris už JAV ribų veikiantis asmuo... rizikuoja būti nubaustas šiomis sankcijomis“, – sakė pareigūnas.

Maskvos parama N. Maduro vyriausybei „sukelia jiems milžiniškų pasekmių“, tvirtino vienas iš administracijos pareigūnų, trumpai informavęs žurnalistus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios nuversti N. Maduro pasitelkdamos „maksimalaus spaudimo“ kampaniją, kurios intensyvumas šiuo metu yra „50–60 proc.“

„Tikimės, kad niekada neturėsime taikyti 100 proc. maksimalaus spaudimo“, – nurodė pareigūnas, atsakydamas į klausimą, ar Vašingtonas kada nors pasiryžtų vykdyti karinę kampaniją Venesueloje.

„Geopolitiniai tikslai“

„Rosneft“ kol kas nesureagavo į prašymą pakomentuoti situaciją.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Vašingtono įvestos sankcijos neturės įtakos Maskvos ir Karakaso ryšiams.

„Jie nedarė ir negalės daryti įtakos Rusijos pozicijai tarptautiniuose reikaluose, įskaitant sąveiką su teisėtomis Venesuelos, Sirijos, Irano ar bet kurios kitos šalies valdžios institucijomis“, – sakoma URM pranešime.

REKLAMA

„Mūsų pozicija dėl sankcijų yra žinoma. Rusija kategoriškai nepriima vienašališkų ribojančių priemonių, kuriomis JAV, siekdamos visuotinės hegemonijos, mėgina palenkti savo valiai visą pasaulį“, – pabrėžė ministerijos atstovai.

„Neretai JAV valdžios sprendimai tokiu būdu naudoti savo administracinius išteklius, be tariamų „geopolitinių tikslų“, paaiškinamas banaliu noru suteikti pranašumų Amerikos įmonėms, kurios neatlaiko sąžiningos konkurencijos su Rusijos gamintojais pasaulio rinkose“, – pridūrė URM.

Rusų URM priminė, kad antradienį Vašingtonas vėl ėmė „smarkiau spausti Rusijos struktūras sankcijomis“. Praėjusią savaitę tokių priemonių buvo imtasi daugelio Rusijos gynybos komplekso įmonių atžvilgiu.

REKLAMA

„Taigi, JAV bandymų spausti Rusiją sukuriant kliūtis užsienio ekonominiams santykiams ir atsisakant išduoti amerikietiškas vizas nuo 2011 metų padaugėjo iki 80“, – pažymėjo ministerija.

„Destruktyvi Jungtinių Valstijų sankcijų politika vis labiau pakerta pasaulio prekybos laisvę, už kurią pasisako amerikiečiai, taip pat didina tarptautinę įtampą. Vašingtono politikams laikas suvokti, kad ekonominiu ir kariniu Rusijos spaudimu jie nieko nepasieks, o tik pagilins krizinę padėtį dvišaliuose santykiuose“, – pridūrė institucija.

Nepaisant JAV sankcijų ir Vašingtono sprendimo pripažinti šalies opozicijos lyderį Juaną Guaido teisėtu Venesuelos prezidentu, Maskvos remiamas N. Maduro ir jo šalininkai kariuomenėje tebevaldo Venesuelą geležiniu kumščiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų