REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Startuoja Metų renovacijos projekto rinkimai 2020 – Lietuvos gyventojai kviečiami įvertinti šalyje renovuotus daugiabučius namus ir išrinkti metų renovacijos projektą. Atnaujintus daugiabučius kviečiama vertinti ne tik pagal išorę – atsižvelgti į sutaupomą energiją, indėlį aplinkosaugai ir kitus kriterijus. 

Startuoja Metų renovacijos projekto rinkimai 2020 – Lietuvos gyventojai kviečiami įvertinti šalyje renovuotus daugiabučius namus ir išrinkti metų renovacijos projektą. Atnaujintus daugiabučius kviečiama vertinti ne tik pagal išorę – atsižvelgti į sutaupomą energiją, indėlį aplinkosaugai ir kitus kriterijus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pretendentus rinkimams kviečiami siūlyti visi – vienintelis kriterijus kandidatams, kad tai būtų daugiabutis, kurio renovacija buvo baigta ne anksčiau nei 2018 m. 

REKLAMA

Kaip ir kasmet, metų daugiabučio renovacijos projekto rinkimus inicijuoja Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Agentūra administruoja Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą Lietuvoje. Rinkti metų renovacijos projektą galės visi Lietuvos gyventojai balsuodami naujienų portale. Rinkimų metų skaitytojų verdiktui bus pateikta 18 įgyvendintų projektų, iš kurių geriausią atviro balsavimo metu išrinks visuomenė. 

REKLAMA
REKLAMA

Valius Serbenta, BETA direktorius, akcentuoja, kad rinkimais stengiamasi atkreipti visuomenės dėmesį į senų, energetiškai neefektyvių daugiabučių modernizavimo svarbą. 

„Rinkdami namus stengiamės parodyti kaip renovacija vyksta visoje Lietuvoje ir didmiesčiuose ir mažuose miesteliuose, kaip skirtingos priemonės pritaikomos skirtingų daugiabučių gyventojų poreikiams. Matome kaip tipiniai sovietiniai daugiabučiai įgauna individualumo, o kai kurie net tampa inovatyvūs“, – skatina V. Serbenta. 

Jis paaiškina, kad nors šiuo metu yra sudarytas preliminarus geriausių projektų sąrašas, vis tiek visi gyventojai kviečiami teikti savo pasiūlymus: „Iš patirties žinome, kad sėkmingai atnaujintų daugiabučių istorijos dažnai yra aptarinėjamos ir pačių gyventojų tarpusavyje, todėl skatiname įsitraukti ir pranešti apie tokius projektus ir mums – įtrauksime juos į pretendentų sąrašą, o apie kokybiškai modernizuotą daugiabutį papasakosime ir visai Lietuvai.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokiais kriterijais vadovautis? 

BETA visuomenę skatina aktyviai balsuoti, tačiau kviečia susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą gavo daugiabučio gyventojai po modernizavimo darbų. 

„Visus balsuosiančius kviečiame atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą, bet atsižvelgti ir į įvairius kriterijus. Tai tokie parametrai kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinius diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas, projekto indėlis į platesnį gyvenamosios aplinkos atnaujinimą ne tik kieme, bet ir gatvėje, rajone ar net miesto mastu“, – teigia V. Serbenta. 

REKLAMA

Atviro balsavimo metu bus atrinkti tris daugiausiai skaitytojų balsų surinkę projektai, kurie bus apdovanoti Būsto energijos taupymo agentūros renginio metu. 

Anot BETA direktoriaus, daugiabučių atnaujinimas yra visai valstybei svarbus procesas: „Nors įptrastai apie daugiabučio renovaciją galvojame per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje renovacija yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.“ 

REKLAMA

Susidomėjimas renovacija auga 

Ekspertas pastebi, kad susidomėjimas BETA administruojama programa sparčiai auga – pernai metų pabaigoje „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa atskleidė, kad net 77 proc. Lietuvos gyventojų, gyvenančių daugiabučiuose, pastatytuose iki 1993 m., norėtų atnaujinti savo daugiabutį. 

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo atnaujinta daugiau kaip 300 daugiabučių. Šiuo metu šalyje vyksta dar daugiau nei 400 namų atnaujinimo darbai, o nuo 2013 m., kai į renovacijos procesus įsitraukė savivaldybės, buvo atnaujinta daugiau nei 2400 daugiabučių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skaičiai kalba patys už save – renovacijos programa padėjo ne tik sumažinti energijos sąnaudas daugiabučiuose, bet prisidėjo ir prie jaukesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo, gamtos tausojimo bei miestų atsinaujinimo. Tai parodysime ir metų renovacijos projekto rinkimų metu. Rinkimų tikslas ne tik pasidalinti gerąja patirtimi, bet ir įtraukti visuomenę teikti savo pasiūlymus ir balsuoti. Mums svarbu išsiaiškinti, kokiems projektams visuomenė teikia prioritetą, į kokias įgyvendintas priemones atsižvelgia, ar tai energijos taupymas, inovatyvių šaltinių diegimas, kvartalinė renovacija, ar kiti kriterijai“, – pasakoja V. Serbenta. 

REKLAMA

Siūlyti projektus ir balsuoti kviečiami visi 

Pretendentai į Metų renovacijos projektą visuomenei bus pristatomi nuo Vasario 24 d. BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale, kuriame taip pat vyks ir atviras balsavimas. Jau nuo šių metų pradžios BETA priėmė daugiabučių siūlymus iš daugiabučių atnaujinimo projektų administratorių. Rinkti metų projektą bus galima iš pirminio BETA atrinkto kandidatų sąrašo, tačiau gyventojai taip pat kviečiami teikti ir papildomus projektus. 

Metų renovacijos projekto rinkimams siūlomus daugiabučius namus su trumpu komentaru, kodėl jie yra verti būti įtraukti į geriausiųjų sąrašą, galima siųsti el. paštu [email protected] arba žinute BETA „Facebook“ puslapyje iki vasario 28 d.. Rinkimų laimėtojai paaiškės balandžio mėn. pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų