REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva derėsis dėl 70 mln. eurų Šveicarijos paramos

papildytas 14:45 val.

Šveicarijai planuojant skirti Lietuvai maždaug 70 mln. eurų finansinę paramą, Vyriausybė trečiadienį nutarė pradėti derybas su šia šalimi. Didžiausią paramos dalį Lietuva nori skirti sveikatos apsaugai. 

Šveicarijai planuojant skirti Lietuvai maždaug 70 mln. eurų finansinę paramą, Vyriausybė trečiadienį nutarė pradėti derybas su šia šalimi. Didžiausią paramos dalį Lietuva nori skirti sveikatos apsaugai. 

REKLAMA

„Pirmuoju numeriu siūlome numatyti sveikatos apsaugai – tai tikrai labai svarbus prioritetas, kuriam norime skirti didžiausią finansavimo dalį. (...) Antras būtų pameistrystė ir kitos praktinio mokymo formos“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo finansų ministras Vilius Šapoka.

Vyriausybės pavedimu deryboms vadovaus Finansų ministerija.  

Pameistrystę ir kitas praktinio mokymo formas prioritetine sritimi įvardijo Šveicarija. Ministerijos teigimu, tarptautinės organizacijos pabrėžia, kad kvalifikuotų darbuotojų trūkumas stabdo privačias investicijas ir riboja našumo augimą.

Pasak finansų ministro, trečioji prioritetinė srities – pilietinis aktyvumas, nes pilietinės visuomenė Lietuvoje, anot jo, stiprėja lėtai, gyventojų įsitraukimas į pilietines veiklas nėra didelis, ir dėl to nevyriausybiniam sektoriui reikia tęstinės pagalbos ir finansavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad ligšliolinė Šveicarijos parama sveikatos apsaugai jau davė teigiamų rezultatų. 

„Manau, kad ir šveicarai palaikys, nes šveicarai jau yra Lietuvą rėmę dėl kūdikių, naujagimių, perinatalinės sistemos vystymą ir jie tą vertina kaip vieną iš sėkmingiausių projektų – turime rekordiškai mažą perinatalinį mirtingumą Lietuvoje ir tai vertinama kaip jų programos indėlis“, – sakė A. Veryga. 

REKLAMA

Anot Finansų ministerijos, Šveicarija su Europos Sąjunga (ES) nesuderino institucinės rėminės sutarties, todėl derybos gali užtrukti – finansavimas tikėtinas maždaug po dvejų metų. 

„Kadangi Šveicarija nesuderino su Europos Sąjunga institucinės, tos rėminės sutarties, tai derybos, neabejotina, užtruks ir tas finansavimas tikėtinas apytiksliai po dvejų metų. Nepaisant to, mes turime pasitvirtinti mandatą Finansų ministerijai deryboms“, – aiškino finansų ministras V. Šapoka. 

Šveicarija 2007-2012 metais Lietuvai buvo skyrusi 71 mln.  Šveicarijos frankų (apie 66 mln. eurų) finansinę paramą. Jos lėšos buvo naudojamos ligoninių infrastruktūrai, aplinkosaugai ir energijos efektyvumo didinimui, nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūrai, nevyriausybinių, bendruomenių organizacijų iniciatyvoms, fundamentaliems moksliniai tyrimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų