REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plastiko dalelių nuotekose aptikta dar vienoje sostinės vietoje

papildyta 16.30 val.

„Vilniaus vandenys“ ketvirtadienį galimą taršą plastiko dalelėmis aptiko dar vienoje sostinės vietoje. Pirminiuose mėginiuose plastiko rasta kanalizacijos šulinyje Savanorių-Liepsnos gatvių sankryžoje, sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

„Vilniaus vandenys“ ketvirtadienį galimą taršą plastiko dalelėmis aptiko dar vienoje sostinės vietoje. Pirminiuose mėginiuose plastiko rasta kanalizacijos šulinyje Savanorių-Liepsnos gatvių sankryžoje, sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

REKLAMA

„Vilniaus vandenų inžinieriams patikrinus savanorių ir Liepsnos gatvių sankryžoje esantį kanalizacijos šulinį, kuriame suplaukia vandens nuotekos, buvo pastebėtas didelis kiekis plastiko atliekų, tokių, kokios atiteka į „Vilniaus vandenų“ valyklą iškviesti aplinkosaugininkai, paimti mėginiai“, – sakė V. Benkunskas.

Anot jo, informacija perduota Aplinkos apsaugos departamentui.

„Vilniaus vandenų“ ir sostinės valdžios atstovai ketvirtadienį priešpiet lankėsi aplinkinėse teritorijose tarp Vilkpėdės ir Žemųjų Panerių.

V. Benkunskas sakė, kad pramoninėje teritorijoje dirba daug įmonių, taip pat ir bendrovė „Plasta“, perdirbanti plastiką.

REKLAMA
REKLAMA

„Gali būti teršalai iš kažkur aplink atėję, bet tai turės pasakyti aplinkosaugininkai. Bet akivaizdu, kad tai yra dalis to, ką matome ir sulaukiame nuotekų valykloje“, – tvirtino vicemeras.

REKLAMA

Aplinkosaugininkai šią savaitę ėmė aiškintis įtarimus, jog nuotekas su plastiku į sostinės nuotekų valymo sistemą leido Vilniaus įmonė „Ecso“. 

„Vilniaus vandenys“ užblokavo nuotekų patekimą iš šios įmonės, nes įtariama, kad bendrovė sistemą toliau teršė plastiko dalelėmis. Sistema plastiko nepajėgia iki galo išvalyti, todėl jis patenka į Nerį.

V. Benkunskas sako, kad mėginiai su galimais teršalais šiuo metu tiriami laboratorijoje, medžiaga perduota ir prokuratūrai.

Akiratyje – kelios įmonės 

Spaudos konferencijoje jis teigė, kad Vilniuje iš viso yra aštuonios įmonės, dirbančios su plastiku, kai kurios jų turi savo autonomines nuotekų valymo sistemas, likusios naudojasi bendra sostinės valymo sistema. Tačiau savivaldybės ir „Vilniaus vandenų“ atstovai negali patekti į įmonių vidų – tai gali padaryti tik aplinkosaugininkai.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar tą daro, mes nežinome. Paskambinome šiandien, pasakėme, kad dar viename šulinyje yra rastas atliekų kiekis, reikėjo laukti dvi valandas, kada prisistatys“, – sakė jis.

Vicemeras piktinasi ir Aplinkos apsaugos departamento, ir teisėsaugos darbu.

„Antrą savaitę esame palikti vieni: nei teisėsauga, nei institucija, kuri tą turėtų daryti, Aplinkos apsaugos departamentas mums nepadeda. Mes darome tyrėjų, seklių, prokurorų funkcijas, landžiojame patys į kanalizacijos vamzdžius, bandome patekti į galimos taršos įmones, bet ką veikia aplinkosauga – didelis klausimas“, – stebėjosi politikas.

V. Benkunskas pripažino, kad ši krizė parodė, jog ir „Vilniaus vandenys“ nėra tinkamai pasiruošę valdyti situaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vilniaus vandenys“, aišku, niekur nedings, nedings ir ta atsakomybė, kad iš esmės nėra pasiruošta reaguoti į tokius galimus teroro aktus. Tą atsakomybę reikės prisiimti, bet visos sąnaudos, kurios šiandien yra patiriamos, kai žmonės dirba per naktis, tos sąnaudos regreso tvarka bus išieškomos iš kaltųjų“, – kalbėjo V. Benkunskas.

„Vilniaus vandenų“ vadovas Marius Švaikauskas sakė, kad įmonė „prisiims visą atsakomybę“, jog nebuvo pasiruošusi tokiai taršai. Jis sako, kad darbuotojai šį savaitgalį buvo priversti savo rankomis skubiai tobulinti įrangą, gamintis specialius filtrus, kad būtų galima surinkti plastiką. Dumblas su surinktomis plastiko drožlėmis sandėliuojamas įmonės teritorijoje ir bus perduotas įvertinti aplinkosaugininkams. 

„Dedame visas pastangas, kad vanduo (patenkantis į Nerį – BNS) būtų kuo švaresnis (...), mes negalime užtikrinti šimtaprocentinio išvalymo šiandien, nes įrenginys nepritaikytas atliekų perdirbimui“, – pripažino M. Švaikauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų