REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai ir Europos Sąjungai ruošiantis šiemet uždrausti mėtinio skonio ir kvapo tabako gaminius, tabako gamintojai ir muitinės pareigūnai prognozuoja, kad atsivėrusią tokių gaminių skylę rinkoje užpildys kontrabanda iš Baltarusijos.

Lietuvai ir Europos Sąjungai ruošiantis šiemet uždrausti mėtinio skonio ir kvapo tabako gaminius, tabako gamintojai ir muitinės pareigūnai prognozuoja, kad atsivėrusią tokių gaminių skylę rinkoje užpildys kontrabanda iš Baltarusijos.

REKLAMA

Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje nuo 2020 m. gegužės 20-osios įsigalioja draudimas prekiauti mėtinėmis cigaretėmis. Šiuo metu plonosios cigaretės ir mentolio skonio ir kvapo cigaretės sudaro apie 20 proc. tabako gaminių rinkos. Naujos taisyklės bus taikomos cigarečių, sukamo tabako, cigarų, cigarilių ir nerūkomojo tabako gaminiams.

5 scenarijai rūkantiems

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas svarsto, kad įsigaliojus draudimui gali susiklostyti penki scenarijai, kaip elgsis mėtinius tabako gaminius vartojantys asmenys. Vienas jų, anot A. Neverausko, mažiausiai tikėtinas, – kad šie žmonės mes rūkyti.

„Kiek labiau realu, kad šitie vartotojai grįžta ir vartoja tradicinius tabako gaminius. Manau, dalis vartotojų taip padarys. Bet, turint omenyje, kad jie vartoja gaminius su skoniais, tikėtina, kad procentaliai šitas skaičius nebus labai didelis“, – Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo A. Neverauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiasis scenarijus, anot A. Neverausko, – didesnės kontrabandos apimtys iš Baltarusijos.

„Atsiranda Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje skylė, kurią aprūpins mūsų kaimynai, kurie toliau „sėkmingai“ mus aprūpina. Puse lūpų kalbama, kad gamybiniai pajėgumai [Baltarusijoje] yra didinami. Tikėtina, jie bus nukreipiami ne tik Lietuvos rinkai, bet visai Europos Sąjungai. Tai pats pavojingiausias scenarijus“, – svarstė Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius.

REKLAMA

Taip pat tikėtina, kad dalis gyventojų mėtinio skonio ir kvapo tabako gaminius patys parsigabens iš ne Europos Sąjungos šalių, kur jie yra legalūs. Taip pat, kaip prognozuoja A. Neverauskas, dalis vartotojų rinksis alternatyvius gaminius.

„Mentolio skonio draudimas įsigalios tik tradiciniams gaminiams, o elektroninėms cigaretėms tokio draudimo nebus. Kitaip tariant, dalis šitų vartotojų, tiesiog pereis prie alternatyvių gaminių“, – sakė A. Neverauskas.

Tuo metu Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Vygantas Paigozinas mano, kad mažai tikėtina, jog metinius tabako gaminius rūkantys asmenys rinksis kontrabandinę produkciją iš Baltarusijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Didelės tragedijos artimiausiu metu, bent jau mes, neįžvelgiame. Kadangi čia kalba eis vis tiek apie kito segmento įtraukimą į nelegalią rinką. Mėtinių cigarečių atžvilgiu mes vertiname situaciją, kad tai yra visiškai kitokių pajamų segmentas, kuris vartoja tokius tabako gaminius. Tai priklauso nuo prieinamumo ir pasiūlos – ar pereis į nelegalią rinką ar keis įpročius kitais produktais“, – sakė V. Paigozinas.

Kontrabanda klesti

Nelegalios tabako gaminių rinkos dydis Lietuvoje 2019 m. IV ketvirtį siekė 21,3 proc. ir, lyginant su 2018 m. IV ketvirčiu, augo 2 proc. punktais, rodo rinkos tyrimų „Nielsen“ atlikto tuščių pakelių tyrimo duomenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje kas penkta cigaretė yra nelegali, tačiau pasienio miestuose šis skaičius auga iki 50–60 proc., pastebi Seimo narys Andrius Mazuronis. Jo skaičiavimu, užkardžius prekybą nelegaliais tabako gaminiais, kasmet į valstybės biudžetą per tabako akcizus surinktume papildomai po 70 mln. eurų.

Viena vertus, anot A. Mazuronio, pasienio gyventojai rinksis baltarusiškas cigaretes tol, kol kaimyninėje šalyje cigaretės bus kelis kartus pigesnės Lietuvoje. Kita vertus, reikėtų pasirūpinti didesniu sienos su Baltarusija saugumu ir visuomenės švietimu apie kontrabandos žalą.

„Svarbus bendradarbiavimas su Policijos departamentu ir tai, kaip yra dirbama su mūsų teritorijoje esančia nelegalia produkcija. Ne paslaptis, kai toks kontrabandos suvartojimas, kas antras pasienio miestelio gyventojas žino, iš kur pirkti, kur parduodama, kur sandėliuojama“, – diskusijoje kalbėjo A. Mazuronis.

REKLAMA

Lietuva – cigarečių kontrabandos „lyderė“ tarp Baltijos šalių. Šešėlinės tabako rinkos mastas Latvijoje 2019 m. IV ketvirtį siekė 16,8 proc., Estijoje – 9,9 proc.

Nauji draudimai

Europos Sąjungoje nuo 2020 m. gegužės 20-osios įsigalioja draudimas prekiauti mėtinėmis cigaretėmis. Tai numatanti Europos Sąjungos direktyva patvirtinta dar 2014 m. Joje taip pat aprašyti ES jau iš dalies įsigalioję apribojimai – privalomi dideli įspėjamieji užrašai su nuotraukomis abiejose cigarečių pakelio pusėse, draudžiamos cigaretes su papildomais skoniais, nustatomi nauji kokybės ir saugos reikalavimai elektroninėms cigaretėms.

Be to, kaitinamojo tabako produktams nuo 2020 m. kovo 1 d. didinamas akcizas nuo 68,6 iki 113,2 euro, t. y. 65 proc. (vietoj numatyto 78,5 euro, arba 14,4 proc.) už kilogramą produkto. Padidinus akcizų tarifą kaitinamojo tabako produktams, dėl mokestinių veiksnių 20 vienetų kaitinamojo tabako produktų galėtų pabrangti apie 0,33 euro.

ES kasmet nuo rūkymo miršta apie 700 tūkst. žmonių, o dar apie 13 mln. kenčia dėl tabako sukeltų lėtinių ligų, šie pakitimai išsaugos milijonus Europos gyventojų gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų