REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekiant į Lietuvą pritraukti didelių investicijų, siūloma atleisti nuo pelno mokesčio įmones, investavusias ne mažiau kaip 30 mln. eurų ir sukūrusias mažausiai 200 darbo vietų. 

Siekiant į Lietuvą pritraukti didelių investicijų, siūloma atleisti nuo pelno mokesčio įmones, investavusias ne mažiau kaip 30 mln. eurų ir sukūrusias mažausiai 200 darbo vietų. 

REKLAMA

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtos Pelno mokesčio įstatyto pataisos numato, kad tokia lengvata ilgiausiai 20 metų būtų taikoma įmonėms, su valstybe pasirašiusioms stambaus projekto investicijų sutartį ir ne mažiau kaip 75 proc. pajamų gaunančioms iš apdirbamosios gamybos arba duomenų apdorojimo bei su ja susijusios veiklos.

Šiuo metu pelno mokesčio ir kitos lengvatos taikomos laisvųjų ekonominių zonų (LEZ) įmonėms, tačiau stambiems projektams už šių zonų ribų lengvatos nėra numatytos. Įprastas pelno mokestis dabar yra 15 procentų.

Ministerijos teigimu, lengvata skatintų investicijas į regionus, juose būtų kuriamos naujos darbo vietos.

„Bus didinamas Lietuvos patrauklumas investicijoms, rangovai gaus naujų užsakymų, didės konkurencingumas darbo rinkoje, o dėl to bus sudarytos prielaidos augti vidutiniam darbo užmokesčiui ir bus prisidedama prie naujų darbo vietų kūrimo (...), palengvintas naujų stambių projektų ir tiesioginių užsienio investicijų pritraukimas“, – rašoma aiškinamajame rašte.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos teigimu, šiuo metu Lietuva atsilieka nuo kitų Vidurio ir Rytų Europos valstybių pagal gamybai tenkančią investicijų projektų dalį. Lietuvoje 2014-2018 metais gamybai teko tik 26 proc. tokių projektų, tuo metu Estijoje šis rodiklis siekė 36 proc., Čekijoje – 39 proc., Vengrijoje – 53 proc., o regiono vidurkis sudarė 34 procentus.

REKLAMA

Pagal stambias užsienio investicijas apdirbamosios gamybos arba duomenų apdorojimo srityse Lietuva taip pat atsilieka nuo kitų regiono šalių. 2014-2018 metais Lietuva pritraukė tik keturis didelius projektus, tuo metu Čekija – 13, Rumunija – 15, Lenkija – 17, o Vengrija – 28 projektus.

„Vienas pagrindinių ribojimų Lietuvai sėkmingai konkuruoti yra mokestinių paskatų, skirtų stambius projektus vykdantiems investuotojams, trūkumas. Kitos Vidurio ir Rytų Europos valstybės dėl tiesioginių užsienio investicijų stambiems investicijų projektams taiko pelno mokesčio lengvatas, siekiančias 80-100 proc. joms tenkančio pelno mokesčio“, – nurodė ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, investicijų į gamybą ir duomenų apdorojimą plėtra turėtų didžiausią pridėtinę vertę šalies ekonomikai. Eurostato duomenimis, apdirbamosios gamybos darbuotojų našumas yra 19 proc., o IT  sektoriuje – 37 proc. didesnis nei vidutiniškai visoje Europos Sąjungoje.

Siūloma, kad pelno mokesčio lengvata investuotojams įsigaliotų nuo 2021 metų pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų