REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

STT: išduodant taršos leidimus, trūksta kontrolės

Išduodant taršos leidimus, tinkamai neužtikrinamas paraiškų derinimas su atsakingomis institucijomis, prieš taršos leidimo išdavimą ne visada atliekami patikrinimai, praneša Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Išduodant taršos leidimus, tinkamai neužtikrinamas paraiškų derinimas su atsakingomis institucijomis, prieš taršos leidimo išdavimą ne visada atliekami patikrinimai, praneša Specialiųjų tyrimų tarnyba.

REKLAMA

„Tinkamai neužtikrinamas paraiškų dėl taršos leidimo išdavimo ar keitimo derinimas ne tik su atsakingomis institucijomis ir savivaldybe, kurios teritorijoje numatoma ūkinė veikla, bet ir su visuomene“, – teigiama STT pranešime. 

Taršos leidimus išduoda Aplinkos apsaugos agentūra (AAA), derindama su Aplinkos apsaugos departamentu (AAD).

Tarnyba ydingomis laiko nuostatas, kurios leidžia AAA sprendimą dėl taršos leidimo priimti negavus atsakymo ar pastabų iš AAD. Tai sudaro galimybę išduoti leidimus tinkamai neįvertinus galimos taršos. Taip pat, atsižvelgiant į paraiškose pateikiamų duomenų kiekį ir sudėtingumą, Specialiųjų tyrimų tarnyba mano, kad terminas susipažinti su jomis yra per trumpas.

Siekiant taršos sumažinimo, STT siūlo prieš taršos leidimo išdavimą visais atvejais atlikti neplaninius aplinkosauginius patikrinimus. Taip būtų tinkamai įvertinta, ar situacija atitinka dokumentuose pateiktus duomenis. Šiuo metu tą daryti galima, bet nėra privaloma.

REKLAMA
REKLAMA

„Galiojančiame reglamentavime įtvirtinta, kad prieš leidimo išdavimą, peržiūrėjimą arba pakeitimą gali būti atliekami neplaniniai aplinkosauginiai tikrinimai“, – rašoma pranešime.

REKLAMA

STT įžvelgia spragų ir dėl galiojančių apribojimų, vertinant patikslintas paraiškas. Pavyzdžiui, nagrinėjant patikslintą paraišką negali būti teikiamos pastabos dėl jos atitikimo teisės aktams. Taip pat negalima reikalauti papildomos informacijos ir duomenų, kurių neprašyta, nagrinėjant pirminę paraišką.

„Minėtos nuostatos yra ydingos antikorupciniu požiūriu, nes imperatyviai apriboja AAA ir (ar) kitų derinančių institucijų galimybes vėlesnėse paraiškos derinimo stadijose nustatyti ir pašalinti visus paraiškoje esančius trūkumus ir neatitikimus teisės aktų reikalavimams“, – teigiama STT išvadoje.

REKLAMA
REKLAMA

Anot STT, dabartinė tvarka neužtikrina, kad leidimus išduodanti Aplinkos apsaugos agentūra būtų laiku informuojama apie planuojamus įrenginio ar jo veikimo pakeitimus, kurie gali daryti reikšmingą poveikį aplinkai ir žmonių sveikatai.

Taip pat, sudaromos galimybės pakankamai ilgą laiką tęsti aplinką teršiančią veiklą, nes šiuo metu taršos nesustabdžiusiai, bet turinčiai tą padaryti įmonei leidimai panaikinami per 20 darbo dienų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba teigia, kad panašias pastabas buvo išsakiusi dar 2016 metais, tačiau į jas iki šiol nebuvo atsižvelgta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų