REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Vanduo, užfiksuotas 2020 m. sausio 14 d.

Informacija apie nevalytų „Grigeo“ nuotekų leidimą į Kuršių marias Klaipėdoje privertė žmones prisiminti anksčiau matytus galimai leidžiamų teršalų atvejus. Vienas tokių užfiksuotas Vilniaus pramoniniame rajone šalia Neries dar 2018 m.

3

Informacija apie nevalytų „Grigeo“ nuotekų leidimą į Kuršių marias Klaipėdoje privertė žmones prisiminti anksčiau matytus galimai leidžiamų teršalų atvejus. Vienas tokių užfiksuotas Vilniaus pramoniniame rajone šalia Neries dar 2018 m.

REKLAMA

2018 m. rugsėjo 26 d. bendruoju pagalbos telefonu buvo pranešta apie galimai į Nerį leidžiamus teršalus Savanorių pr. Šioje vietoje įsikūrę įvairūs autoservisai, Vilniaus termofikacinė elektrinė.

Gyventojas, tada užfiksavęs įvykį, teigė, kad nuo vandens sklido stiprus aitrus kvapas, panašus į dyzelino, vanduo buvo pasidengęs tamsiomis putomis.

Kadangi bendruoju pagalbos telefonu buvo pranešta jau po darbo valandų, į vietą atvyko gamtos apsauga, kuri pasiėmė gyventojo pasemtą vandenį kaip mėginį.

Po „Grigeo“ incidento Klaipėdoje, šio įvykio nuotraukomis ir vaizdo įrašu buvo pasidalinta socialiniame tinkle.

Aplinkos apsaugos departamento atstovai teigia, kad tądien išvykimo metu buvo paimti mėginiai laboratoriniams tyrimams atlikti, tačiau nebuvo rasta nieko įtartino.

REKLAMA
REKLAMA

„Atlikus mėginių tyrimus ir išanalizavus duomenis, didžiausių leistinų teršalų, reglamentuotų Paviršinių nuotekų tvarkymo ir Nuotekų tvarkymo reglamentuotuose, į aplinką viršijimų nenustatyta, todėl tyrimas buvo nutrauktas“, – sakė Aplinkos apsaugos departamento viešųjų ryšių specialistė Ieva Krikštopaitytė.

REKLAMA

Pro sienas sunkiasi neaiškus skystis

TV3 žurnalistai nuvyko į vietą, kurioje dar 2018 m. buvo užfiksuotas galimas teršalų leidimas į upę.

Buvęs Aplinkos apsaugos viceministras, aplinkosaugininkas Linas Jonauskas atkreipia dėmesį, kad šiomis dienomis matomas vandens lygis yra palyginti mažesnis, nei kartais galima matyti.

„Vakar dieną šių stulpų, kurie akivaizdžiai matosi dabar – nesimatė, nes vandens arba nuotekų sumaišytų su vandeniu buvo kur kas daugiau. Ant šakų galima matyti prilipusias įvairias plastiko detales ir tai tik parodo, kad srovė kartais čia būna milžiniška ir kad bėga ne tik skaidrus vanduo, nes putos, vandens spalva rodo – ne viskas čia yra gerai“, – situacija komentavo L. Jonauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, aplinkosauga yra tyrusi šio vandens mėginius, tačiau nebuvo nustatyta jokios taršos, nors tokie rezultatai kelia abejonių.

Žurnalistai kartu su L. Jonausku apžiūrėjo ir šachtą, iš kurios leidžiamas gyventojams įtarimų keliantis vanduo. Paėjus keliasdešimt metrų buvo pastebima, kad per sienas sunkiasi tamsios spalvos, klampokas skystis.

„Tvyro smarvė, kartais net didelis tvaikas ir net šiuo metu keturiose vietose iš sienų sunkiasi kažkas panašaus į naftos produktus. Dar prieš valandą ten buvau įėjęs ir prasisunkimai matėsi tik dviejose vietose. Akivaizdu, kad nuotekos ar vanduo srūva didesniu greičiu ir tų pėdsakų nesimato, bet tikrai galima teigti, kad tarša vyksta ir dabar“, – po šachtos apžiūros sakė aplinkosaugininkas L. Jonauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad užfiksuotų įvykį, į vietą buvo iškviesti aplinkosaugininkai. Atvykę jie apžiūrėjo skystį, kuris sunkiasi per sienas ir paėmė vandens mėginius taršai ištirti. Kol kas nėra aišku, kada bus tiksliai žinomi tyrimų rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų