REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvą stebina neįprastai šilta žiema. Kol meteorologai prognozuoja šilumos rekordus, ūkininkai ir daržovių augintojai baiminasi, kas laukia jų produkcijos. Ir nors dalis gyventojų džiaugiasi šiltesniu oru, pasėliams ir daržovėms jis pragaištingas, nes derlių kamuoja drėgmė ir kenkėjai.

Lietuvą stebina neįprastai šilta žiema. Kol meteorologai prognozuoja šilumos rekordus, ūkininkai ir daržovių augintojai baiminasi, kas laukia jų produkcijos. Ir nors dalis gyventojų džiaugiasi šiltesniu oru, pasėliams ir daržovėms jis pragaištingas, nes derlių kamuoja drėgmė ir kenkėjai.

REKLAMA

Gerų produkcijos saugyklų neturintys daržovių augintojai šią žiemą priversti sukti galvą, kaip atvėsinti savo daržoves, kad šioms nebūtų per šilta.

Tačiau tai tik viena iš daugelio problemų dėl šiltesnės nei įprasta žiemos, sako Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) direktorė Zofija Cironkienė.

„Kita problema – ne tik šilta, bet ir daug kritulių iškrinta. Ir vėl augintojai baiminasi ateinančių metų sausros ankstyvos. Jeigu visi krituliai iškris dabar, tai reiškia, kad pavasarį, vasarą vėl mes turėsime sausrą. Nes klimato šiltėjimą taip ir jaučiame, kad krituliai krinta ne tada, kada reikia ir kaip reikia, bet jie yra tiesiog nenormuojami vienu ar kitu metų laikų ar vienu kartu per daug iškrinta“, – tv3.lt sakė Z. Cironkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, palankiausia daržovių augintojams būtų sulaukti Lietuvai įprastos – šaltos ir sniegingos – žiemos. Antraip augintojams teks sukti galvas, kaip prisitaikyti prie kasmet vis labiau besikeičiančio klimato.

REKLAMA

„Aišku, ilgoje perspektyvoje, ko gero, sąlygos keisis ir augalai prisitaikys ir, galų gale, mūsų augintojai rinksis kitas veisles, bet per metus to padaryti negalima. Jau augintojai buvo atsirinkę mūsų sąlygoms tinkamiausias veisles. Aišku, jie pradėjo bandyti ilgesnės vegetacijos daržovių veisles. Kol kas jos pasiteisino“, – pastebėjo Z. Cironkienė.

Vis dėlto ji kol kas nesiryžta prognozuoti, kokioms daržovėms ši žiema gali būti nepalankiausia ir kokios produkcijos kaina šoktels labiausiai.

„Prognozuoti ir vartotojų bauginti mes nenorime. Ūkininkų nebūtų, jeigu kiekvieną pavasarį jie nesitikėtų, kad viskas bus gerai. Kol kas kalbame tik apie tai, kad greičiau reikia produkciją iki kovo parduoti, kad būtų galima koncentruotis į naujo derliaus auginimą“, – sakė Z. Cironkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Palankiausios sąlygos kenkėjams

Ne tik galimos sausros ar tokiai žiemai nepritaikytos daržovių veislės baugina daržovių augintojus šį sezoną. Viena pagrindinių problemų – kenkėjai, kuriems šilta žiema ypač palanki veistis.

„Augalų apsaugos priemonių vis mažiau, be to, ir vartotojui jų nereikia. Tuo labiau, kad augintojams, kurie augina pagal Nacionalinę tausojimo schemą, ten dar yra sumažinamas augalų apsaugos priemonių naudojimas. Tai tokiu atveju išvis situacija bus labai sunki“, – prognozavo Z. Cironkienė.

Jai antrina ir Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Genutė Staliūnienė.

„Labai neramina mus ta žiema. Pirmiausiai tai dėl to, kad per daug šilumos yra. Ir svarbiausia dėl tų visų parazitų – erkių ir visų kitų – gali būti, kad jų labai bus daug. Jie, kai šalta, tai išmiršta, o kai tokia žiema...“, – tv3.lt kalbėjo G. Staliūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gamta skriaudžia ūkininkus

Ji taip pat pažymi, kad pavasariški orai trukdo derliui normaliai vystytis. Lietuvoje auginamos Šiaurės Europai tinkamos veislės, pratusios gauti sniego ir drėgmės iš pavasarinio atlydžio. O pastaruoju metu iškrintantis lietus ūkininkams tik kelia papildomų problemų, nes derlius gali permirkti.

„Pavyzdžiui, žieminis kvietys, jis sudygsta ir turi užmigti, tam tikrą laiką pamiegoti, tada atsibunda, pradeda savo vegetaciją ir pradeda toliau augti. O to užmigimo nebuvo, tai tikėtis gerų derlių labai sudėtinga“, – sakė Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė.

Anot G. Staliūnienės, žemės ūkis ir taip yra nelengvas verslas, o dabar ūkininkai jaučiasi skriaudžiami ir gamtos. Vis dėlto prognozuoti, koks bus derlius, kaip sako Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė, dar anksti – daug ką nulems vasario ir pavasario orai.

REKLAMA

Fiksuoja rekordus

Šią savaitę meteorologai prognozuoja šilumos rekordus – termometro stulpelis gali pakilti ir iki devynių laipsnių aukščiau nulio.

„Šią savaitę žiemiškų orų nebus – nei šalčio, nei sniego dangos, atvirkščiai, sausio 14-os vakare į Lietuvą plūstelėjusi šiluma priartins termometrų stulpelį prie aukščiausios temperatūros rekordų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Sinoptikų teigimu, trečiadienį ir ketvirtadienį temperatūra gali pakilti iki 5–9 laipsnių šilumos.

Sausio 15 diena Lietuvoje šilčiausia buvo 2007 metais, kai aukščiausia užfiksuota temperatūra siekė 5–8 laipsnius šilumos. Tuo metu sausio 16 dienos rekordai daugelyje meteorologijos stočių užfiksuoti 1989 metais, temperatūrai pakilus iki 6–9 laipsnių aukščiau nulio.

REKLAMA

Šilumos ir karščio rekordai fiksuoti ir pernai, kai kurių mėnesių dienomis. Klimatologai teigia, kad juos lemia šiltėjantis klimatas.

Trečiadienį Nidoje ir Šilutėje pasiekti sausio 15 dienos šilumos rekordai: Hidrometeorologijos tarnyba pranešė, kad 14 valandos duomenimis, šių vietovių meteorologijos stotyse užfiksuota 7,8 laipsnio šilumos siekianti temperatūra.

„Tai kol kas naujas absoliutus šios paros temperatūros rekordas“, – teigia meteorologai.

Ligšiolinis sausio 15-osios šilumos rekordas 2007 metais užfiksuotas Nidoje: tuomet termometrai rodė 7,7 laipsnio šilumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų