REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo sausio 1-osios Vilniuje įsigaliojo naujos atliekų tvarkymo taisyklės, pagal kurias šachtines atliekų šalinimo sistemas turintys daugiabučiai yra įpareigoti jas užsandarinti. O jau nuo vasario 1-osios bus pradedama išvežti po šachtomis stovinčius konteinerius. Tiesa, visgi galimybę rinktis, ar šachtas užsandarinti, ar jas palikti, gyventojai turės, tačiau bet kuriuo atveju teks susimokėti. 

Nuo sausio 1-osios Vilniuje įsigaliojo naujos atliekų tvarkymo taisyklės, pagal kurias šachtines atliekų šalinimo sistemas turintys daugiabučiai yra įpareigoti jas užsandarinti. O jau nuo vasario 1-osios bus pradedama išvežti po šachtomis stovinčius konteinerius. Tiesa, visgi galimybę rinktis, ar šachtas užsandarinti, ar jas palikti, gyventojai turės, tačiau bet kuriuo atveju teks susimokėti. 

REKLAMA

Tiems, kurie nuspręs užsandarinti šachtas teks susimokėti už jų užvirinimą. O štai tiems, kurie norės toliau jomis naudotis, gali tekti kiekvieną mėnesį pakloti dešimtis eurų.

Tiesa, pagal naujas Atliekų tvarkymo taisykles, Vilniaus miestas nustos aptarnauti šachtines sistemas daugiabučiuose palaipsniui. Konteineriai po šachtomis kol kas bus išvežti tik iš tų daugiabučių, šalia kurių jau yra įrengtos požeminių ar pusiau požeminių konteinerių aikštelės. Kitiems daugiabučiams bus galima naudotis šachtomis ir toliau, kol minėtos konteinerių aikštelės bus įrengtos.

Kaip teigia Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, tokių pokyčių imtasi dėl nepageidaujamų kvapų ir netinkamų higieninių sąlygų. Taip pat, po šachtomis stovintys konteineriai nėra pritaikyti rūšiavimui.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi daugiabučių administratorius „Mano būstas“ klientams sudarys galimybę pasilikti atliekų šalinimo šachtas. Naujienų portalo tv3.lt skaitytoja Joana atsiuntė savo daugiabučių skelbimų lentoje rastą skelbimą apie gyventojų apklausą.

REKLAMA

„Mano būstas“ iki sausio 10 dienos vykdo šachtines atliekų šalinimo sistemas turinčių daugiabučių gyventojų balsavimus, ar šie nori pasilikti atviras šiukšlių šachtas, ar nori jas užsandarinti. Mat savivaldybė negali pastato savininkui nurodyti, kaip su jomis elgtis.

„Viena iš namų administratorių pareigų yra užtikrinti bendrųjų patalpų švarą. Jeigu gyventojai primėto šiukšlių ten, kur jų mesti negalima, tai namo administratorius turi teisę už papildomą mokestį sutvarkyti tokias paslaugas. <...> Atliekų tvarkymo taisyklės yra privalomos visiems Vilniaus gyventojams ir jos nėra rekomendacinio pobūdžio.

REKLAMA
REKLAMA

Atsiradus pusiau požeminėms aikštelėms, iš daugiabučių šachtų konteineriai bus išimti. Privačių daugiabučių šachtomis turi pasirūpinti patys turto savininkai arba pastatą administruojanti įmonė“, – teigia Vilniaus miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio patarėjas Vytautas Budreika. 

Tiesa, šachtų pasilikimas gyventojams kainuotų nemažus pinigus. Be to, kaip teigia Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, atvirų šachtų pasilikimas nusižengia šiuo metu galiojančioms higienos normoms.

Jei gyventojai sutiks pasilikti šachtas ir jomis toliau naudosis, sukauptos šiukšlės kris nebe į konteinerį, o į patalpą po šachta – konteinerinę. Savo ruožtu „Mano būstas“ žada susikaupusias šiukšles išvežti kartą per savaitę ir valyti bei dezinfekuoti patalpas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano būstas“ atstovas Paulius Ugianskis naujienų portalui tv3.lt teigia, kad laiptinės mokama suma priklausys nuo šiukšlių kiekio ir nuo to, kaip dažnai teks valyti ir dezinfekuoti patalpą. 

„Rangovai kiekvienu atveju atliktus darbus vertins atskirai. Konteinerinėje gali būti sukauptas didelis atliekų kiekis, gali būti vos keli maišeliai – nuo to priklausys ir kaina. Jei šiukšlių mažai, gali būti ir 50 eurų, jei šiukšlių daug – ir 150 eurų“, – teigia P. Ugianskis.

„Tačiau aišku tai, kad po kiekvieno atliekų išvežimo teks atlikti patalpos dezinfekciją, priešingu atveju netrukus namą ims pulti kenkėjai. Šachtos ir konteinerinės dezinfekcija, priklausomai nuo aukštų skaičiaus, svyruoja nuo 200 iki 300 eurų vienai laiptinei už vieną kartą“, – teigia P. Ugianskis. 

REKLAMA

Kaip teigia „Mano būstas“ atstovas, dezinfekcija veikiausiai bus reikalinga po kiekvieno šiukšlių išvežimo. O tai reiškia, kad suma gali siekti nuo 800 iki 1200 eurų per mėnesį.

Vilnietė Joana, kuri su naujienų portalu tv3.lt pasidalijo „Mano būstas“ skelbimu, gyvena devynaukštyje, kur viename aukšte yra 4 butai.

„Mano name – 36 butai. Skelbime rašoma, kad kartą į savaitę vežtų šiukšles iš po šachtos už 150 eurų, vadinasi, per mėnesį vienas butas turėtų sumokėti apie 16 eurų vien už išvežimą.

Ir čia dar be dezinfekcijos. Jei už vieną dezinfekciją, sakysim, bus 200 eurų, o tai darys kartą į savaitę, vadinasi, kad vienam butui kas mėnesį reikės mokėti dar apie 22 eurus. Bendrai iš viso beveik 40 eurų gali išeiti.

REKLAMA

Aš tiek už šildymą šalčiausią mėnesį nemoku. O dar nereikia pamiršti, kad niekur nedings savivaldybei mokamas mokestis už šiukšlių išvežimą“, – skaičiuoja Joana.  

Tiems daugiabučiams, kurie nubalsuotų užsandarinti atliekų šalinimo šachtas, ir už tai tektų susimokėti. 

„Šiukšlių šalintuvai, kaip ir bet kurie kiti bendrojo naudojimo elementai, yra daugiabučio namo savininkų bendras turtas. Taigi, už atliktus darbus mokės visi bendraturčiai. Šiuo metu užsandarinti visas devynaukščio namo vienos laiptinės šiukšlių šachtas kainuoja apie 500 eurų plius PVM“, – teigia „Mano būstas“ atstovas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadinasi, Joanos daugiabučio atveju, vienam butui ir už šachtos užsandarinimą tektų susimokėti maždaug po 16 eurų. 

„Šiuo metu balsavimus dėl šiukšlių šalinimo šachtų užsandarinimo rengiame visuose namuose, kur tokia sistema įrengta. Tačiau, gavus daugumos gyventojų pritarimą, užsandarinimo darbai pirmiausia bus atlikti tuose namuose, šalia kurių bus įrengtos požeminės ar pusiau požeminės konteinerių aikštelės. Šią informaciją mums turi pateikti VASA („Vilniaus atliekų sistemos administratorius“, – aut. past.)“, – teigia P. Ugianskis. 

Paklaustas apie balsavimo rezultatus, „Mano būstas“ atstovas dar nenorėjo jų aptarinėti, nes balsavimas nėra pasibaigęs: „Kol neturime rezultatų, nesinori spekuliuoti, kurį kelią pasirinks daugiabučių namų savininkai“.

REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad nustojus aptarnauti šachtines atliekų šalinimo sistemas, gyventojai noriau rūšiuos atliekas.

Naujienų portalui tv3.lt savivaldybės paklausus, ar bus pasiektas tikslas, kad vilniečiai noriau rūšiuotų atliekas, jei verslas sudarys sąlygas gyventojams atliekas toliau mesti į šachtą, buvo atsakyta: „Pagal Atliekų tvarkymo taisykles, Vilniaus miestas palaipsniui nustos aptarnauti šachtines sistemas daugiabučiuose. Naujose atliekų surinkimo aikštelėse yra sukurtos visos galimybės atliekas rūšiuoti“. 

Vilniuje iš viso yra 6700 daugiabučių, iš jų 3000 yra įrengtos atliekų šalinimo šachtinės sistemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų