REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Grigeo“ taršos krizė – smūgis visam regionui

Prokurorams pradėjus tyrimą dėl „Nasdaq“ Vilniaus akcijų biržoje kotiruojamos grupės „Grigeo“ valdomos kartono gamyklos Klaipėdoje, kaip įtariama, nevalytomis nuotekomis užterštų Kuršių marių, neigiama reputacija bus padaryta visam Lietuvos verslui, mano analitikai.

Prokurorams pradėjus tyrimą dėl „Nasdaq“ Vilniaus akcijų biržoje kotiruojamos grupės „Grigeo“ valdomos kartono gamyklos Klaipėdoje, kaip įtariama, nevalytomis nuotekomis užterštų Kuršių marių, neigiama reputacija bus padaryta visam Lietuvos verslui, mano analitikai.

REKLAMA

Banko „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas situaciją lygino su pinigų plovimo skandalais Estijoje, kai reputacinė žala buvo padaryta visų Baltijos šalių bankų sektoriui. Anot jo, į Baltijos šalis investuotojai dažnai žiūri kaip į vieną darinį.

„Reputacine prasme tai, be abejo, žala jau yra padaryta ir ne tik šiai įmonei („Grigeo“ – BNS), bet ir visai akcijų biržai ir ne vien Lietuvos, o viso Baltijos šalių regiono“, – sakė Ž. Mauricas.

Finansų analitikas Marius Dubnikovas pripažįsta, kad nevalytų nuotekų krizė neigiamai paveiks „Grigeo“ reputaciją, tačiau sako, kad didesnė įtaka visai Baltijos šalių biržai pasijusti neturėtų.

REKLAMA
REKLAMA

„Pačiai bendrovei tai pakankamai didelė reputacinė krizė, nes šiuo atveju jiems reikės bristi iš balos, į kurią įkrito. Natūralu, kad ir kreditoriai vertins įmonės riziką didesne apimtimi, o ateityje pritraukti papildomų investuotojų bus sunkiau“, – sakė M. Dubnikovas.

REKLAMA

„Bet aš nepasakyčiau, kad labai smogs (Baltijos akcijų biržai – BNS), nes ta birža yra labai sekli. Iš seklios rinkos ji taps dar seklesne. Tai yra blogai, bet kad tai atneš reikšmingų pokyčių – turbūt kad ne, nes nėra kur reikšmingai pasikeisti“, – pridūrė jis.

Pasak Ž. Maurico, tokie skandalai augina rizikos premiją – investuotojai ima reikalauti didesnės grąžos dėl papildomų rizikų.

„Investuotojai reikalauja didesnės rizikos premijos dėl mažesnio rinkos skaidrumo ir, aišku, investuotojas, ateityje planuojantis ar dabar jau investavęs į Lietuvos įmones, jis reikalaus didesnės grąžos, norėdamas kompensuoti rizikas. Tokie įvykiai brangina skolinimąsi ir kitoms Lietuvos įmonėms“, – teigė Ž. Mauricas.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl galimos „Grigeo Klaipėdos“ taršos gyventojai skundėsi jau kurį laiką, o Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas antradienįsakė, kad bendrovė ilgą laiką buvo tarp kelių tarša įtariamų įmonių.

Ž. Mauricas sako, kad problema yra ta, jog tarnybos į gyventojų skundus dažnai numoja ranka.

„Yra keletas priežasčių – pirma priežastis yra tai, kad institucijos į gyventojų skundus numoja ranka. Lietuvoje yra susiformavęs bendras požiūris iš principo nelabai kreipti dėmesį į tokius skundus“, – teigia „Luminor“ analitikas.

„Antras dalykas, jeigu yra kreipiamas dėmesys į tokius dalykus, priemonių nėra imamasi dėl įvairių priežasčių. Kas galėtų paneigti, kad ir dėl tos pačios korupcijos?“, – klausė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, ekonomistas teigia, kad „Grigeo Klaipėdos“ krizė arba gaisras Alytaus bendrovėje „Ekologistika“ duoda ir teigiamų dalykų – tai esą skatina visuomenę būti aktyvesne ginant savo interesus.

„Aš labai teigiamų dalykų matau. Jei galimai tie dalykai buvo daromi ne vienerius metus ir dabar buvo išsiaiškinta padedant tarnyboms, tai tikrai yra didelis žingsnis į priekį. Jeigu visuomenė dar taps aktyvesnė gindama savo interesus, institucijos labiau įsiklausys į gyventojų skundus, tai manau, kad mes galime žengti žingsnelį link tos gerovės valstybės“, – sakė Ž. Mauricas.

Prokurorai antradienį paskelbė pradėję ikiteisminį tyrimą dėl galimos „Grigeo Klaipėdos“ taršos Kuršių mariose. 

REKLAMA

„Grigeo“ prezidentas ir didžiausias savininkas Gintautas Pangonis sako, kad nevalytos nuotekos į Kuršių marias galėjo būti leidžiamos dėl gedimo, o ne dėl tyčinės veiklos. Bendrovė trečiadienį pranešė, kad situacija reikšmingos įtakos grupės veiklai ir jos rezultatams neturės. 

Prokurorai įtaria, kad nevalytas nuotekas leidę įrenginiai buvo sumontuoti tyčia. Anot jų, tarša galėjo tęstis labai seniai, todėl gamtai gali būti padaryta milijonus eurų siekianti žala. 

Aplinkos apsaugos departamentas trečiadienį pradeda „Grigeo Klaipėdos“ neplaninį patikrinimą.

Prekyba „Grigeo“ akcijomis biržoje antradienį sustabdyta ir kol kas neatnaujinta, o įmonės akcijos kaina antradienį smuko daugiau nei 9 proc. 

REKLAMA

„Grigeo Klaipėda“ pranešė specialistams nustojusi leisti nuotekas į Kuršių marias

Kartoną gaminanti bendrovė „Grigeo Klaipėda“ trečiadienį informavo aplinkosaugininkus, kad nustojo leisti nevalytas nuotekas į Kuršių marias.

„Gavome iš įmonės informaciją, kad privalomas nurodymas jau įvykdytas. Rytoj (ketvirtadienį – BNS) planuojame fiziškai patikrinti, ar tai tikrai įvykdyta“, – sakė Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Vaidas Gricius.

Prokuratūra antradienį paskelbė, kad dėl Kuršių marių taršos pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Aplinkos apsaugos departamentas taip pat pradės neeilinį patikrinimą. Be to, specialistai tirs Kuršių mariose sužvejotą žuvį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įmonių grupės „Grigeo“ prezidentas ir didžiausias savininkas Gintautas Pangonis sako, kad nevalytos nuotekos į Kuršių marias galėjo būti leidžiamos dėl gedimo, o ne dėl tyčinės veiklos.

Prokuratūra įtaria, kad nevalytas nuotekas į Kuršių marias leidę įrenginiai buvo sumontuoti tyčia.

Prokurorams paskelbus apie ikiteisminį tyrimą, prekyba „Grigeo“ akcijomis biržoje buvo sustabdyta.

„Grigeo“ nepasiruošusi suvaldyti krizės – komunikacijos specialistai

„Nasdaq“ Vilniaus biržoje kotiruojama bendrovė „Grigeo“, kurios antrinė įmonė Klaipėdoje įtariama nevalytomis nuotekomis teršusi Kuršių marias, bandydama suvaldyti krizę daro daug klaidų, sako viešųjų ryšių specialistai.

REKLAMA

Ano jų, krizės ištikta įmonė yra nepasiruošusi komunikuoti ir tai daro prastai, be to, ji turėtų atsiprašyti už padarytą žalą gamtai ir žmonėms, o išlipti iš reputacinės krizės jai gali prireikti kelerių metų.  

Prokurorams pradėjus tyrimą dėl „Grigeo Klaipėdos“ galimo nevalytų nuotekų leidimo į marias, bendrovė iki šiol išplatino tik vieną pranešimą, kad tai neturės reikšmingos įtakos grupės veiklai ir jos rezultatams, o „Grigeo“ didžiausias savininkas Gintautas Pangonis pareiškė, kad nevalytos nuotekos galėjo būti leidžiamos dėl gedimo, o ne dėl tyčinės veiklos.

Viešųjų ryšių specialistas, agentūros „Publicum FComm“ direktorius Vaidotas Vyšniauskas tvirtina, kad „Grigeo“ komunikacijos prasme iki šiol padarė visus blogiausius dalykus, kuriuos buvo įmanoma padaryti.

REKLAMA

„Aš dabar, pavyzdžiui, nesu tikras, ar tas pažeidimas nėra daromas šiuo metu, nes jie sakė, kad dirba įprastu režimu. Gal tas įprastas režimas yra teršti Kuršių marias?“ –  svarstė V. Vyšniauskas.

„Komunikacine prasme jie daro blogiausius dalykus, kurie gali būti daromi šiuo metu“, – pridūrė jis.

„Grigeo“ anksčiau ne kartą buvo skelbusi apie grupės investicijas į projektus, mažinančius neigiamą poveikį aplinkai.

V. Vyšniauskas pažymi, kad tokie bendrovės pranešimai dabar atrodo kone komiškai.

„Tai tiesiog dar labiau dramatizuoja kontekstą ir paverčia situaciją nemaloniąja prasme komiška“, – sakė komunikacijos ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžia, kad „Grigeo“ iki šiol dar nėra atsiprašiusi dėl susidariusios situacijos.

„Mes nieko negirdėjome nei apie tai, kad jie suvokia padarytą žalą, kad jie atsiprašo visuomenės, Klaipėdos žmonių. Kalbama tik apie tai, kad tai galbūt buvo gedimas. Čia, mano galva, yra labai svarbus pono Pangonio pareiškimas, nes jis turėjo būti 100 proc. įsitikinęs, kad tai ir buvo gedimas. Nes kitu atveju situacija dar labiau pablogės, jei paaiškės, kad tai iš tikrųjų buvo sąmoninga veikla“, – svarstė V. Vyšniauskas.

„Grigeo“ kritikuoja ir agentūros „Fabula“ partneris, viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus. Anot jo, jei pasitvirtins įtarimai, kad tarša vyko ne vienerius metus, tai bus sunkiai suvokiamas nusikaltimas.

REKLAMA

„Net ir vienkartinė avarija yra katastrofa, už kurią įmonė turėtų ilgus metus atsiprašinėti, o dešimtys metų – protu nesuvokiamas nusikaltimas“, – feisbuke trečiadienį rašė M. Katkus.

Anot jo, taip žlunga ir „Grigeo“ galimybės eksportuoti į Vakarus.

„(„Grigeo“ – BNS) nužudys ne boikotai. Nužudys verslo partneriai (...). Ir ne tik Lietuvoje, eksportui į Vakarus irgi viskas. Ne iš gero gyvenimo visi tie pozicionavimai apie „aplinką” ir „gamtą”, – rašė M. Katkus.

Finansų analitikas Marius Dubnikovas taip pat teigia, kad įmonės komentarai kol kas yra „gana skurdūs“. Jis mano, kad „Grigeo“ išlipti iš reputacinės krizės gali prireikti kelerių metų.

REKLAMA

Analitikas situaciją lygino su 2010 metų britų energetikos milžinės BP naftos platformos avarija, kai buvo užteršta Karibų jūra.

„Viskas yra įmanoma, kol esi gyvas. Geriausias pavyzdys yra BP, kur sprogus platformai buvo užteršta Karibų jūra ir ten užteršimo mastas buvo protu nesuvokiamas. Bet ta bendrovė sugebėjo iš to pakilti, bet aišku, murkdėsi ne vienus metus“, – sakė analitikas.

„Bet jeigu pasitvirtins įtarimai, tai natūralu kalbėti apie tai, kad procesas bus ilgas ir skausmingas“, – pridūrė jis.

Prokurorai antradienį paskelbė pradėję ikiteisminį tyrimą dėl galimos „Grigeo Klaipėdos“ taršos Kuršių mariose. 

Jie įtaria, kad nevalytas nuotekas leidę įrenginiai buvo sumontuoti tyčia. Anot jų, tarša galėjo tęstis labai seniai, todėl gamtai gali būti padaryta milijonus eurų siekianti žala. 

Aplinkos apsaugos departamentas trečiadienį ketina pradėti „Grigeo Klaipėdos“ neplaninį patikrinimą.

Prekyba „Grigeo“ akcijomis biržoje antradienį sustabdyta ir kol kas neatnaujinta, o įmonės akcijos kaina antradienį smuko daugiau nei 9 proc. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų