REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybei užsimojus gyventojus skatinti noriau rūšiuoti buitines atliekas, buvo nuspręsta šalia daugiabučių įrenginėti požemines arba pusiau požemines konteinerių aikšteles su įkastais šiukšlių maišais.

Vilniaus miesto savivaldybei užsimojus gyventojus skatinti noriau rūšiuoti buitines atliekas, buvo nuspręsta šalia daugiabučių įrenginėti požemines arba pusiau požemines konteinerių aikšteles su įkastais šiukšlių maišais.

REKLAMA

Tokių konteinerių jau įrengta 1825, tačiau su naujienų portalu tv3.lt susisiekę vilniečiai teigė matę, kaip naujuosiuose konteineriuose plyšusius maišus keitė naujais ir domėjosi, kas už tai sumoka. 

Savivaldybės atstovai sako, kad iš šiuo metu įrengtų konteinerių, maišus pakeisti teko 11. 

Pasirodo, kad už maišo keitimą, jei tai nėra gamyklinis brokas, sumokėti turi patys gyventojai. Vieno tokio maišo kaina gali siekti nuo 250 iki 400 eurų, dar 150 eurų tenka mokėti už darbą keičiant maišą. 

„Jeigu maišas plyšta dėl gamybinio broko, tuomet jo keitimas finansuojamas konteinerį įrengusios įmonės lėšomis. Maišams suteikiama trejų metų garantija“, – rašoma Vilniaus miesto savivaldybės atsakyme.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad sostinėje įrengiami „Molok“ ir „Baggio“ konteineriai, kurie gamina šiuos maišus, todėl gamyklinio broko atveju jie turėtų padengti maišo ir jo keitimo kainą. 

REKLAMA

Tiesa, suplėšius, sudeginus ar kitaip tyčiniais veiksmais sugadinus maišą, pakeitimas finansuojamas gyventojų lėšomis.  

„Skaičiuojama, kad iš 11 maišų 7 buvo sudeginti. Likę 4 supjaustyti, bet vieno iš jų buvo supjaustytas tik vidinis maišas, tad jis bus grąžintas naudojimui. Be abejo, pavykus nustatyti kaltininkus nuostoliai yra išieškomi iš kaltininkų“, – rašoma Vilniaus miesto savivaldybės atsakyme.

Kaip teigiama, visi maišų plyšimai buvo dėl stambių, sunkių, tame tarpe aštrių, statybinių atliekų (luitai, strypai, stiklo lakštai) metimo į konteinerį.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia savivaldybės atstovai, pasitaikė atvejų, kai pavyko nustatyti atsakingus už maišo sugadinimą: „Maišai buvo sugadinti vežėjų, kurie turėjo sutvarkyti konteinerius savo lėšomis“.

Patys maišai, kaip skaičiuojama remiantis kitų šalių praktika, tarnauti žmonėms turėtų iki 5 metų. Tačiau keičiant maišus dėl natūralaus susidėvėjimo, susimokėti teks patiems gyventojams.

„Kaip ir antžeminių konteinerių atveju, konteinerių amortizaciniai kaštai įskaičiuoti rinkliavoje. Pagrindinis kriterijus, kuriuo bus vadovaujamasi sprendžiant dėl maišo keitimo – jo tinkamumas naudoti“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Naujienų portalas tv3.lt visai neseniai rašė apie atliekų šalinimo šachtas daugiabučiuose: čia jos bus užvirinamos, o konteineriai po jomis – išvežami. O štai tiems, kurie atliekų šachtas norės pasilikti atviras, gyventojams už šiukšlių išvežimą teks mokėti papildomai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų