REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ akcininkams pirmadienį pritarus 80 mln. eurų vertės sutarčiai su konkursą laimėjusia Lietuvos dujotiekių statytoja „Alvora“, „Amber Grid“ iš karto pasirašė sutartį dėl strateginio Lietuvai dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos, pranešė „Amber Grid“.  

Dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ akcininkams pirmadienį pritarus 80 mln. eurų vertės sutarčiai su konkursą laimėjusia Lietuvos dujotiekių statytoja „Alvora“, „Amber Grid“ iš karto pasirašė sutartį dėl strateginio Lietuvai dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos, pranešė „Amber Grid“.  

REKLAMA

„Dėl konkurencijos, kurią sudarė konkurse dalyvavusios kompanijos, GIPL projekto įgyvendinimas kainuos 24 mln. eurų pigiau nei planavome. Vietoje 136 mln. eurų investicijų, projekto kaštai, vertinant vamzdžių ir rangos darbų įsigijimą, sumažės iki 112 mln. eurų“, – pranešime sakė laikinasis „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

Anot jo, įmonė pasiruošusi pradėti darbus  ir atlikti juos iki numatyto laiko – 2021 metų  pabaigos.   

REKLAMA
REKLAMA

Pasak N. Bikniaus, sutartyje numatyti visi būtini saugikliai – banko garantijos ar finansinės sankcijos projekto vėlavimo atveju, be to, rangovė visą būtiną techniką ir mechanizmus turi Lietuvoje. Sudėtingiems kryptinio gręžimo darbams bus pasitelkta patyrusi ir Europoje žinoma subrangovė „LMR Drilling“, o valdymo sistemos darbams pasitelkta bendrovė „Elsis“.

REKLAMA

Pasak „Amber Grid“, parengtas aiškus ir konkretus darbų grafikas, numatant kiekvienos savaites darbus. 

Sutartis numato, kad „Alvora“ kartu su „Šiaulių dujotiekio statyba“ už 79,851 mln. eurų (be PVM) nuties apie 165 km ilgio 700 mm skersmens dujotiekį nuo Lietuvos ir Lenkijos sienos iki Jauniūnų dujų kompresorių stoties Širvintų rajone, įskaitant dujų apskaitos ir slėgio ribojimo stotį Marijampolės rajone.

Darbus numatoma pradėti jau sausį.

Antroji eilėje likusi dujotiekių statytoja „MT Group“, konkurse dalyvavusi kartu su Lenkijos energetikos objektų statytoja „Rafako“, penktadienį pateikė pretenziją dėl, anot, jos, neskaidraus pasiūlymų vertinimo ir nustatytos jų eilės. Tačiau „Amber Grid“ atmetė pretenziją. 

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija liepos pabaigoje sandorį su „Alvora“ leido pasirašyti „su labai aiškiomis rekomendacijomis dėl galimų rizikų suvaldymo priemonių“.

Trijų fizinių asmenų valdoma „Alvora“ dirba Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje, čia ji turi antrines įmones „Alvora-Bel“,„Alvora-Balt“ ir „Specmontažstroj“. Be to, pasak žiniasklaidos, įmonė turi ryšių su Rusijos politikais, todėl Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas praėjusią savaitę pasiūlė komisijai iš naujo įvertinti galimas „Alvoros“ grėsmes nacionaliniam šalies saugumui.  

Nuo 2013 metų iki šių metų vidurio „Alvora“ yra gavusi 50,6 mln. eurų vertės „Amber Grid“ užsakymų. Didžiąją dalį sudarė dujotiekio Klaipėda-Kuršėnai statyba už 37,6 mln. eurų (be PVM). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Amber Grid“ nepavykus numatytu laiku – iki spalio pradžios – pasirašyti sutarties dėl GIPL statybos bei kilus abejonių dėl konkurso skaidrumo, neseniai atsistatydino „Amber Grid“ generalinis direktorius Saulius Bilys, buvo atleistas konkurso komisijos pirmininkas Tomas Suslavičius. 

Visa GIPL projekto vertė – apie 500 mln. eurų, investicijos Lietuvos pusėje sieks iki 136 mln. eurų. Projektui skirta iki 295,4 mln. eurų ES paramos, iš jų Lietuvai – iki 58 mln. eurų.

500 mln. eurų vertės GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatore „Gaz-System“. Plieno vamzdžius dujotiekiui Lietuvoje už 26,4 mln. eurų  (be PVM) tieks konkursą laimėjusi Lenkijos bendrovė „Izostal“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų