REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Europos gyventojai sensta. Per ateinantį dešimtmetį ketvirtadalio žemyno gyventojų amžius viršys 65 m. Tokios neurodegeneracinės ligos kaip Alzhaimeris ir Parkinsonas yra vienos labiausiai paplitusių su amžiumi susijusių ligų, todėl jos taps didžiausia našta Europos visuomenei. Reikės radikalių pokyčių ir prisitaikymo prie senėjimo keliamų iššūkių, kad būtų galima užtikrinti prevenciją, anksti diagnozuoti ligą ir tinkamai valdyti senyviems žmonėms skirtas paslaugas. 

Europos gyventojai sensta. Per ateinantį dešimtmetį ketvirtadalio žemyno gyventojų amžius viršys 65 m. Tokios neurodegeneracinės ligos kaip Alzhaimeris ir Parkinsonas yra vienos labiausiai paplitusių su amžiumi susijusių ligų, todėl jos taps didžiausia našta Europos visuomenei. Reikės radikalių pokyčių ir prisitaikymo prie senėjimo keliamų iššūkių, kad būtų galima užtikrinti prevenciją, anksti diagnozuoti ligą ir tinkamai valdyti senyviems žmonėms skirtas paslaugas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis ligų dar nėra išgydomos, tačiau visoje Europoje atsiranda vis daugiau idėjų, kaip jas reikėtų gydyti. Vidurio, Rytų ir Pietų Europos regionai neseniai išaugo į talentingų novatorių kalvę. Pavyzdžiui, 2019 m. „Wild Card“ programoje, „EIT Health“ iniciatyva rengiamame verslumo konkurse, kurio metu verslo kūrėjai turi spręsti konkrečius sveikatos priežiūros iššūkius, 40 % paraiškų buvo sulaukta iš tų Europos šalių, kurių gebėjimas kurti inovacijas vertinamas kaip „vidutinis“ arba „kuklus“ (kaip nurodyta Europos inovacijų suvestinėje). Tokių organizacijų kaip „EIT Health“ sudaromų galimybių dėka į šią sritį ateina vis įvairesnių specializacijų verslo kūrėjai.

REKLAMA

Geriausias savo kategorijoje Europos sveikatos sektoriaus organizacijų tinklas „EIT Health“ remia perspektyviausių startuolių ir verslo idėjų kūrimą, siekdamas (be kitų tikslų) iš pagrindų pakeisti daugelio su amžiumi susijusių ligų gydymo pobūdį. 2019 m. „EIT Health“ parėmė daugiau kaip 50 perspektyvių startuolių ir komandų iš šių regionų, suteikdamas jiems galimybę gauti mentorius, mokymus ir finansavimą bei prieigą prie didelio didžiausių sveikatos priežiūros organizacijų ir novatorių tinklo. 

REKLAMA
REKLAMA

Ši programa padeda sumažinti atotrūkį tarp Vakarų ir Rytų regionų, prisideda prie naujų technologijų atradimų ir plėtros. „EIT Health“ Regioninė inovacijų sistema padeda atrasti, subrandinti, patikrinti ir išauginti idėjas, kurios gimsta 13 šalių: Portugalijoje, Italijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Čekijoje, Rumunijoje, Kroatijoje, Slovėnijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Programa apima 14 centrų, įsikūrusių 13 šalių Rytų, Vidurio ir Pietų Europoje. Per šiuos centrus galima pasiekti geriausių Europos universitetų, bendrovių ir jų projektų tinklą. Programos tikslas yra padėti subrandinti geriausias idėjas programos regionuose, atrasti jų unikalų inovacijų potencialą ir įtraukti vietinius novatorius į visos Europos mastu vykdomas programas ir konkursus. Programą vykdo Europos inovacijų ir technologijų institutas (EIT), o jos sveikatos priežiūros sritį koordinuoja „EIT Health InnoStars“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„EIT Health“ centras Lietuvoje yra Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. „Regioninėje inovacijų sistemoje dalyvaujančios kylančios ekonomikos šalys turi milžinišką sveikatos priežiūros inovacijų potencialą, todėl „EIT Health“ centrai gali būti tie katalizatoriai, kurie šiam potencialui padės atsiskleisti“, teigė „EIT Health“ centro Lietuvos sveikatos mokslų universitete vadovas Laurynas Jarukas. 

„Moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai ypač svarbu yra bendradarbiavimas, o mes esame idealus tarpininkas tarp verslo ir akademinės bendruomenės mūsų regione. Didžiuojamės galėdami svariai prisidėti pritraukdami talentus Lietuvoje ir ieškodami komandų, generuojančių idėjas ir kuriančių tokias technologijas, kurios vieną dieną gali pagerinti visų Europos piliečių gyvenimą.“ 

REKLAMA

Lietuvoje daugiausiai dėmesio susilaukęs projektas yra „BranchyDose“ – ši komanda pasitelkia duomenis, kad būtų galima efektyviau gydyti vėžį. Patyrę inžinieriai ir mokslininkai kuria vėžio gydymo kokybės kontrolės priemonę, kuri suteikia efektyvesnį ir asmeniniams poreikiams geriau pritaikytą gydymą. Jų produktas yra skirtas onkologams, kurie siekia tikslumo ir geriausių įmanomų gydymo rezultatų pasitelkiant radioterapiją. Pagrindinis jų dozimetrinės sistemos pranašumas yra tiesioginis duomenų apie pacientui taikytos radiacijos dozę registravimas. Tokie duomenys leidžia koreguoti gydymo planą bei apsaugoti pacientus nuo žalingos radiacijos sukeltų ligų ir nebūtinų ilgai gyjančių radiacijos sukeltų žaizdų. Tokiu būdu sumažėja ir gydymo kaina. Ši komanda pateko į 2019 m. „InnoStars“ apdovanojimų finalą. 

REKLAMA

„Dėl savo neįtikėtino talentų kiekio šis regionas yra tikra inovatyvių sveikatos idėjų aukso gysla. Visgi, čia susiduriama su daugiau iššūkių nei labiau išsivysčiusiuose regionuose, kai geras idėjas ateina metas paversti patikrintais sprendimais ir tvariais verslais. „EIT Health“ ir Regioninė inovacijų sistema gali atverti duris į šį neišnaudotą potencialą, “ – teigė RIS programos vadovė Monika Toth. 

Kviečiame visus išradėjus, kūrėjus ir iniciatyvius žmones! Pasirinkite iššūkį ir siųskite Wild Card paraišką iki 2020 m. vasario 9 d.! Tikslas yra sukurti verslus, kurie sprendžia svarbius sveikatos priežiūros iššūkius ir palengvina gyvenimą Europos pacientams bei žmonėms. 

Daugiau apie „EIT Health InnoStars“ ir EIT Regioninę inovacijų sistemą galite sužinokite šiais adresais: https://www.eithealth.eu/innostars ir https://www.eithealth.eu/regional-innovation-scheme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų