REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Jungtiniai Arabų Emyratai – traukia ne tik turistus, bet ir Amerikos, Prancūzijos, Anglijos verslininkus, siekiančius, kad jų pasiūlytos idėjos Artimuosiuose rytuose virstų aukso kasyklomis. Tačiau pasiseka tik vienetams. Kodėl? 

Jungtiniai Arabų Emyratai – traukia ne tik turistus, bet ir Amerikos, Prancūzijos, Anglijos verslininkus, siekiančius, kad jų pasiūlytos idėjos Artimuosiuose rytuose virstų aukso kasyklomis. Tačiau pasiseka tik vienetams. Kodėl? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LR Žemės ūkio ministras Andrius Palionis renginio pradžioje pabrėžė, kad lietuviškos kilmės produktų galima rasti net 143 pasaulio šalyse, o eksporto apimtys stabiliai auga. Tikėtina, kad šiais metais bendras sektoriaus eksportas pasieks 5 mlrd. eurų. „Labai tikiuosi, kad šiais metais Abu Dabyje pradėjusi veikti Lietuvos ambasada, bus vienas svarbiausių faktorių, padėsiančių bendradarbiauti su JAE rinkos dalyviais ir padėti realizuoti Lietuvos įmonių tikslus“. 

REKLAMA

Pasiryžkite kantrybės išbandymui 

„Bene didžiausia klaida, kurią daro europiečiai, atvykę į Artimuosius rytus - manyti, jog arabai yra vaikščiojančios piniginės. Priešingai – jie labai praktiški žmonės“, – dalijosi patirtimi knygų autorius, Saudo Arabijos – Bahreino įmonės atstovas Tomas Kriščiūnas.  

Pasak T. Kriščiūno, Lietuvos verslui Jungtiniuose Arabų Emyratuose galimybių daug, bet konkurencija taip pat milžiniška – nieko savo idėjomis ar produktu nebenustebinsi. Todėl itin svarbus dalykas - kontakto užmezgimas. Būtent žiema  – palankiausias laikas geriau pažinti šalį ir ieškoti vietinių partnerių. Ir visgi prireiks kantrybės, nes norint pradėti verslą kitoje šalyje, visi procesai užtruks ilgiau. Be to, JAE atstovai daug dėmesio skiria vertinimui ir stebėjimui, ar kitų šalių verslininkai pritaria jų vertybėms ir politikai. „Norint sėkmės, reikės kovoti, tačiau jei įrodysite, kad jūsų produkto kokybė ir kaina geresnė, laimėsite", – sakė Antradienį Vilniuje vykusioje konferencijoje „Lietuvos maisto sektoriaus galimybės Artimuosiuose rytuose: JAE“  T. Kriščiūnas. 

REKLAMA
REKLAMA

Kriščiūnas pabrėžė, kad norint sėkmingai dirbti JAE, būtina pažinti ir kitas dideles bendruomenes - Indijos, Pakistano. Šių bendruomenių atstovai dažnai užima vidurinės ar aukščiausios grandies vadovų pozicijas. Visgi, jei norite, kad pirmasis susitikimas nebūtų paskutinis, venkite kalbėti politinėmis temomis, kurios gali įžiebti konfliktą. 

Pasak VDU Regionistikos katedros profesoriaus, islamo tyrinėtojo, religijotyrininko Egdūno Račiaus, JAE - idealios sąlygos verslui ar jo plėtrai. Čia rasime daug ir įvairių prekybos ir paslaugų centrų, augančias vartotojų rinkas, puikiai išvystytą urbanizaciją ir infrastruktūrą - miestus, oro uostus ir greitkelius.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norint sėkmingai įžengti į JAE rinką, svarbiausia nebijoti kitataučių ir skirtumų nuo jų, nepervertinti religijos vaidmens, niekuo nesistebėti ir nesipiktinti, neįrodinėti ir neprimetinėti savo „tiesos", ieškoti religinių ir kultūrinių panašumų”, –pažymėjo E. Račius. 

Prioritetas inovatyviems produktams ir progresui 

Indijos prekybos rūmų Lietuvoje prezidentė Alina K. Adomaitytė JAE rinką vertina kaip vieną iš sudėtingiausių pasaulyje dėl itin didelės konkurencijos, o viso pasaulio šalys bando parduoti šioje šalyje, nes tiki, kad ten galima parduoti didesne kaina nei Europos rinkoje ar USA.  

REKLAMA

„Siekiant parduoti savo produktą, paslaugą JAE, svarbiausiu rodikliu išlieka unikalumas ir inovatyvumas. Jei pardavėjas gebės atkreipti arabų dėmesį parodoje, tai itin padidins sėkmės tikimybę. Reikia būti ryžtingiems ir atsakingai pasiruošti“, - komentavo Alina K. Adomaitytė. 

Išskyrė perspektyviausias verslo sritis 

„JAE yra prekybos, finansų, logistikos, centras, jungiantis Aziją, Afriką ir Artimuosius Rytus. Mūsų tikslas yra stiprinti Lietuvos ir JAE ekonominį bendradarbiavimą, užmezgant naujus verslo ryšius ir didinant Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų sektoriaus eksporto apimtis“, – komentavo ,,Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros” direktorė A.Kacėnaitė. 

REKLAMA

A. Kacėnaitės teigimu, per pastarąjį dešimtmetį aktyviausiai plėtojosi Lietuvos ir JAE prekybiniai ryšiai. Perspektyviausia sritis – žemės ūkio eksportas, nes Jungtiniai Arabų Emyratai net 90 proc. maisto produktų įsiveža iš užsienio. Lietuvos žemės ūkio ir maisto pramonės sektoriaus gamintojai į Emyratus daugiausiai eksportuoja pieno produktus, javus ir kitus grūdus bei augalus, auga ir gėrimų eksportas. 

Pranešimą paskelbė: Dovilė Joneliūnienė, Piero Plunksna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų