REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę publikuotas vieno prekybos tinklo darbuotojos laiškas apie sunkias darbo sąlygas sulaukė gausybės komentarų. Skaitytojai tvirtina panašių blogybių patiriantys ir kitose prekybos įmonėse, ragina vienas kitą nebetylėti ir surengti streiką, guodžia vienas kitą ar save, ragina imtis kitų darbų.

Praėjusią savaitę publikuotas vieno prekybos tinklo darbuotojos laiškas apie sunkias darbo sąlygas sulaukė gausybės komentarų. Skaitytojai tvirtina panašių blogybių patiriantys ir kitose prekybos įmonėse, ragina vienas kitą nebetylėti ir surengti streiką, guodžia vienas kitą ar save, ragina imtis kitų darbų.

REKLAMA

Penktadienį portale tv3.lt publikuotas straipsnis „Pardavėjai trūko kantrybė: mus išnaudoja, duoda valgyti nukainotą maistą“. Jame vieno prekybos tinklo pardavėja skundžiasi didžiuliu krūviu, viršvalandžiais, galimai neapskaitomomis darbo valandomis, psichologiniu spaudimu, prastu maitinimu.

Atsakydama į priekaištus tinklą valdančios bendrovės atstovė tikino, kad įmonė griežtai laikosi galiojančių teisės aktų ir deda visas pastangas, kad kiekvienam darbuotojui galėtų užtikrinti patrauklias darbo sąlygas. Esą ir dėl šio konkretaus atvejo bus imtasi visų reikiamų priemonių aiškinantis realią situaciją ir priimti atitinkamus sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto sprendžiant iš komentarų kiekio ir jų turinio, daugelyje prekybos tinklų darbuotojų darbo sąlygos nepavydėtinos.

Pažeminimas ir nuvertinimas

Viena komentatorė, pasivadinusi Užpykus, yra įsitikinusi, kad darbuotojai išnaudojami visur:

„Bet patys kalti, sukandę dantis leidžiate šluostyti į jus kojas, jeigu visi netylėtų, situacija pasikeistų. Vienetai, kurie save vertina, jei sakai kažką prieš ir eini už savo teises, tai ne tik vadovai užsiraukia, bet ir subinlaižiai dar labiau į rudąją lenda, nes jiems reikia, kad paglostytų.

REKLAMA

Visi paburba, patyli savo teisių nežinodami ir toliau kala pinigą viršūnėlei. Visada ėjau už žmogų, bet kas iš to, pati bedarbe lieku, o pilkoji plastilino masė leidžiasi minkoma kaip nori toliau.“

Kita skaitytoja, pasirašanti Pirkėja, rašo, kad nieko nėra žiauriau, kaip stovėti kilometrinėse eilėse, bet tai, ką perskaitė straipsnyje esą „peršoka viską“.

„Vienam žmogui tiek darbų užkrauti, o dėl maitinimo nežinau – juoktis ar verkti? Tik 1,50 euro – čia išsityčiojimas iš žmogaus, ne, gal greičiau pažeminimas ar nuvertinimas. Kur jūsų valdžia? Kodėl jie sėdi savo kėdėse ir trina kelnes?“ – retoriškai klausia ji.

REKLAMA
REKLAMA

Ji stebėjosi, kodėl prekybos tinklai nesamdo daugiau darbuotojų, nors dabar ilgai tenka laukti tiek prie sveriamų produktų, tiek kasose.

Darbuotoją pasiuntė toli, toli

Pseudonimu Visa tiesa pasivadinusi moteris iš Kauno tvirtino, kad viskas, kas aprašyta apie darbo sąlygas, yra gryna tiesa:

„Nežinau, ar Vilniaus valdžia domisi, kas vyksta parduotuvėje. Bet vienoje, kurioje dirbu, vyksta pragaras. Vadovė niekada gero žodžio nepasakys. Pamainos būna dirba po 16 valandų arba susirgusios kviečiamos ateiti ir dirbti.

Valandų nerašo, teisinasi, kad nepriklauso ir turi būti, kol darbai bus padaryti. Visada visos kaltos, bet ne ji. Nesuprantu, kodėl ji vis dar dirba. Likučių slėpimas, valandų nerašymas, o niekas nieko nedaro. Nors, manau, kad regione numano, apie kokią vadovę yra šnekama.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris rašo pati dar kenčianti, bet planuojanti kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją dėl netinkamos darbo laiko apskaitos, priedų „atėmimą“ ir viso kito.

„Darbuotojų maitinimui būna duoda pasibaigusio galiojimo prekes, kad tik nebūtų nuostolio. Kasininkėms parūkyti ar pailsėti neduoda. Pati girdėjau, kai kasininkę yra pasiuntusi toli toli ir rėkusi, kaip ji gali eiti parūkyti. Arba kai atsisėdi valgyti, tuoj atbėga ir rėkia, kaip gali leisti sau valgyti“, – rašė moteris ir stebėjosi, kodėl įmonės vadovybė nieko nesiima keisti.

Ten yra košmaras

Tuo metu kita prekybos tinklo darbuotoja įspėjo, kaip gali būti laikomi ir maistui ruošiami produktai:

REKLAMA

„Pelės per naktį apdergia atšilti padėtas bandeles, duoną. Ryte atėjusi pardavėja nuima šūdukus ir iškepusi gaminius deda į lentyną. Žmonės perka ir džiaugiasi, kad šviežia. Žiauru pirkėjo atžvilgiu, bet turi klausyti vadovės, nes kitaip bus dideli nuostoliai, nurašymai.“

Vergės pseudonimą pasirinkusi kita moteris įsitikinusi, kad prekybos tinkluose yra „grynas bardakas“, o pasiskundusios pardavėjos žodžiai yra „šventi“:

„Mus laiko kaip šunis. Pas mane šuo geriau gyvena, nei aš darbe savo. Jei vadovas išeina iš sandėlio ir klykia visu balsu, o aš vežu bazę, kad ateičiau. Kodėl aš turiu eiti, jei aš dirbu, tai sunku prieiti prie manęs, pasakyti. Va, kokia garbė yra dirbančiam žmogui ir ar ilgai dirbtų visi ponai, jei reikėtų taip dirbti, kaip mums?

REKLAMA

Ir algos gauti 412 eurų absurdas, kad visą vasarą išdirbau, tai kenčiu ir žiemą, o pavasarį tikrai eisiu lauk iš to bardakyno ir siūlyčiau kitoms merginoms į tą bardaką net nesiartinti. Ten košmaras yra. Ir maitina kaip šunis benamius, maistas visą laiką nukainuotas – nebandyk ką pasiimti geresnio, vadovė tuoj nepatenkinta. Bet ar darbuotojai kalti, kad jie tiek užsako prekių ir mes turim valgyti senienas dirbdami po 12 val. Pietūs yra tik 15 min., o rašo visur grafike valandą.“

Linda pasivadinusiai skaitytojai įvardytos problemos yra seniai žinomos. Ji siūlo susiburti ir „parodyti oligarchams – išnaudotojams, iš kurios vietos kojos auga, kol kalbėsim pavieniui tai nepadės. Parodykite, kokia Lietuvių tauta yra vieninga.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kam dirba tokį darbą

Žinančia pasivadinusi moteris taip pat įsitikinusi, kad visuose prekybos tinkluose yra taip, kaip papasakojo straipsnio herojė.

„Darbuotojai išnaudojami kaip vergai. Jokios pietų pertraukos, tik lakstyk kaip robotas ir dar atlyginimo neprašyk, tada būsi labai geras darbuotojas. O vadovai elgiasi su darbuotojais taip, kad tiesiog prekybos salėje pasistačiusi pardavėją šaukia, kad blogai kažką padarė. Tiesiog neišprusimas. Žodžiu, nieko gero „gerovės“ valstybėje“, – apibendrino komentatorė.

Skaitytoja Daina svarstė, kad visų prekybos tinklų darbuotojams reikėtų susiorganizuoti ir pastreikuoti 2 dienas. Esą parduotuvės neras tų darbuotojų greitai, pajus milžiniškus nuostolius, tada gal pradės vertinti darbuotojus.

REKLAMA

Komentatorius Tikras rašo, kad straipsnyje parašyta tiesa, o parduotuvėse situacija yra sunki:

„Vadovybė tik stengiasi viska užglaistyti meluodama, kad nežino, kas vyksta. Viską jie puikiai žino. Jie yra vergvaldžiai, nenori pagerinti darbo sąlygų, stengiasi išspausti kaip kokią citriną.

Tikrai Valstybinė darbo inspekcija turėtų patikrinti, kaip žmonės išnaudojami. Tiek darbais apkrauna žmogų, baisu žiūrėti. Kur tai matyta, kad moterys kilotų dėžes, kurios sveria vos ne daugiau nei jos pačios, po to dar liežuvius iškabinusios lėkti į kasas turi, nes kažkokia bobutė rėkia, kad nėra kasininkių.“

Tuo metu komentatorius Faktas stebėjosi pasirinkimu dirbti pardavėjos darbą:

„Jeigu taip blogai, kodėl dirbot? Ir, kaip suprantu, ne vienoje pareigybėje? Manau, savyje problemų reikia ieškoti, dažniausiai, tokiems žmonėms visur blogai, jie dažniausiai pusę dienos laksto rūkyti, dar dalį laiko su kolegomis praplepa ir, aišku, nelieka laiko darbui, o kiti už tokį dirba, bet skundžiasi tas, kuris tingi ir į darbą ateina tik laiko praleisti ir atlyginimo pasiimti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų