REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė trečiadienį pritarė iki 295,5 mln. eurų valstybės garantijoms Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivui-saugyklai įsigyti ir terminalo išlaikymui atpiginti, pranešė Energetikos ministerija. Nutarimo projektas teikiamas Seimui. 

Vyriausybė trečiadienį pritarė iki 295,5 mln. eurų valstybės garantijoms Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivui-saugyklai įsigyti ir terminalo išlaikymui atpiginti, pranešė Energetikos ministerija. Nutarimo projektas teikiamas Seimui. 

REKLAMA

„Šiandieninis Vyriausybės nutarimas yra esminis nuo 2020 metų sausio 1 dienos mažinant dujų kainą visiems – ir gyventojams, ir verslui. Tikimės, kad gausime Seimo pritarimą gruodžio pradžioje, kad viskas būtų įgyvendinta laiku“, – pranešime sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. 

Šiaurės investicijų bankui (NIB) suteikus iki 134 mln. eurų paskolą „Klaipėdos naftai“, nuo 2020 metų SGD terminalo metiniai išlaikymo kaštai mažėtų 45 proc., arba 26 mln. eurų – nuo 62 mln. iki 36 mln. eurų, vadinamoji saugumo dedamoji – apie 39 proc., o vidutinė galutinė dujų kaina vartotojams – apie 4 proc.

Finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad „Klaipėdos nafta“ pirmajame etape – terminalo kaštams sumažinti skolintųsi 134,145 mln. eurų, o vėliau, antrajame etape – laivo-saugyklos įsigijimui – 158,4 mln. eurų. Garantijų sumos yra kiek didesnės, nes skaičiuojamos ir palūkanos. 

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės kanceliarijos Teisės grupės vyriausiasis patarėjas Deividas Kriaučiūnas ministrų kabineto posėdyje paprašė paaiškinti, kodėl dabar suteikiama garantija ir laivo išpirkimui. 

REKLAMA

„Mes nelabai spėjome sureaguoti. Lyg pirminiam variantui mes pastabų neturėjome, bet antrame variante atsiranda tas antras etapas ir dar didesnė garantija – 160 mln. eurų. Jeigu su Energetikos ministerija suderinta, galbūt norėtųsi kelių žodžių paaiškinti, kodėl tas pasikeitimas įvyko projektuose“, – sakė D. Kriaučiūnas. 

Energetikos viceministras Egidijus Purlys teigė, jog, ministerijos manymu, abi garantijas reikėtų suteikti vienu sprendimu. 

Pasiskolinus iš NIB 26-iems metams planuojama tolygiai iki 2044 metų paskirstyti laivo-saugyklos „Independence“ išlaikymo kaštus. Dabartinė laivo nuomos iš Norvegijos „Hoegh LNG“ sutartis baigsis 2024 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Šią valstybės pagalbos dalį jau suderino Europos Komisija (EK). 

„Klaipėdos naftos“ valdyba taip pat yra pavedusi bendrovės vadovybei iki 2020 metų balandžio pabaigos su bankais susitarti dėl paskolos laivui-saugyklai įsigyti, tai taip pat turės būti suderinta su EK. Anksčiau skelbta, kad tam reikės skolintis dar 121-160 mln. eurų.

2018 metų gruodį Seimas priėmė Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pakeitimus, nustatančius, kad Lietuva turi užtikrinti ilgalaikę SGD terminalo veiklą iki 2044 metų ir tam nuosavybės teise įsigyti SGD laivą-saugyklą.

Pasak Energetikos ministerijos, šie metai Klaipėdos SGD terminalui yra rekordiniai ir patys geriausi per visą terminalo veiklos istoriją – iki lapkričio per Klaipėdos SGD terminalą yra išdujinta 16 TWh dujų. Prognozuojama, kad šiemet apie 60 proc. Lietuvoje suvartotų dujų bus patiekta per SGD terminalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų