REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pas kirpėją turbūt bent kartą apsilankęs yra kiekvienas. Nieko nebestebina, kad didžiuosiuose miestuose kirpėjų paslaugos yra brangesnės nei mažesniuose miesteliuose ar paprasčiausiai miestų pakraščiuose. Įprasta manyti ir tai, kad kuo didesnis miestas – tuo didesnė ir kirpimo paslaugos kaina. Tačiau tai nebūtinai tiesa.

Pas kirpėją turbūt bent kartą apsilankęs yra kiekvienas. Nieko nebestebina, kad didžiuosiuose miestuose kirpėjų paslaugos yra brangesnės nei mažesniuose miesteliuose ar paprasčiausiai miestų pakraščiuose. Įprasta manyti ir tai, kad kuo didesnis miestas – tuo didesnė ir kirpimo paslaugos kaina. Tačiau tai nebūtinai tiesa.

REKLAMA

Remiantis naujausiais duomenimis, kurie skelbiami Statistikos departamento Oficialiosios statistikos portale, vidutinė moterų modelinio kirpimo (galvos plovimas, kirpimas ir šukavimas naudojant plaukų modeliavimo priemones) kaina Lietuvoje yra 18 eurų. Vyrams ta pati paslauga kainuoja gerokai mažiau – vidutiniškai 11,72 euro.

Lyginant kirpimo paslaugos kainas didžiuosiuose miestuose, galima pastebėti, kad mažiausia vidutinė šios paslaugos kaina moterims yra Šiauliuose – 16,1 euro, Panevėžyje ji kainuoja 17,2 euro, Klaipėdoje – 18,86 euro, Vilniuje – 22,3 euro. Jei tikėsime oficialia statistika, daugiausia modelinio kirpimo paslauga kainuoja ne Vilniuje, kaip galima būtų pagalvoti, bet Kaune – čia šios paslaugos vidutinė kaina siekia 23,2 euro.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, vyrų modelinis kirpimas brangiausias Vilniuje – 15,67 euro, Kaune vidutinė kaina beveik trimis eurais mažesnė – 12,78 euro, Klaipėdoje – 11,63 euro. Pigiausia ši paslauga yra Šiauliuose ir Panevėžyje – vidutiniškai 11,5 euro.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kodėl taip skiriasi šių paslaugų kainos skirtingose šalies vietose.

Darbo sutartis ir verslo liudijimas

Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos (KIGSA) prezidentė Jolanta Mačiulienė mano, kad kirpimo paslaugų kainos turėtų būti daugmaž vienodos visoje šalyje, tačiau įvardija kelias priežastis, dėl kurių kainos skiriasi. Viena jų – didelė dalis grožio specialistų dirba su verslo liudijimais.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi neturime konkrečių  nustatytų  bazinių kainų  grožio sektoriuje, kainų skirtumai yra įvairus. Vidutinio kirpimo kaina daugelyje  miestų būna iki 20 eurų. Na, o jau po to prasideda kainų pasiutpolkė. Dauguma šalies grožio specialistų dirba ne pagal darbo sutartis, o su verslo liudijimais, todėl kainas meistrai susireguliuoja ir nustato patys“, – sakė KIGSA prezidentė.

Kaip kitą kainų skirtumo priežastį J. Mačiulienė įvardijo tai, kad Lietuvoje grožio specialistų veikla nėra iki galo reglamentuota.

„Neturime grožio srities konkrečių kainų su aiškiu išdėstymu, kas ir kiek privalėtų imti už paslaugas. Būtina sutvarkyti  reglamentą,  kuris apibrėžtų, kiek galėtų ir privalėtų vienos ar kitos kvalifikacijos grožio specialistas imti už paslaugas“, – teigė J. Mačiulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, kvalifikuotas, turintis profesinę patirtį specialistas galėtų dirbti didesniais įkainiais, tik pradedantis  meistras – mažesniais, nes tokios tendencijos pastebimos visame pasaulyje.

„Deja, mūsų šalyje taip nėra. Bet  čia jau turėtų būti mūsų  valdžios sprendimas reglamentuoti visą grožio veiklą su baziniu tarifu pagal kvalifikaciją“, – svarstė KIGSA prezidentė.

Kainas nulemia daug dalykų

„Figaro“ salono rinkodaros ir pardavimų vadovė Lina Skarbaliūtė teigia, kad kainų skirtumus nulemia ne vienas veiksnys.

„Kainos skiriasi ir pagal miestus, ir pagal salonus – tiek Kaune, tiek Vilniuje yra salonų, kurie dirba ir mažesnėmis, ir aukštesnėmis kainomis. Remdamiesi asmeniniais tyrimais, galime pastebėti, kad net ir mažesniuose Lietuvos miestuose galima rasti aukštų plaukų procedūrų kainų.

REKLAMA

Dažnai taip yra dėl to, kad meistrai grįžta dirbti į gimtuosius miestus, prieš tai dirbę didesniuose miestuose ar užsienyje, yra investavę į savo, kaip meistro, kvalifikaciją ir naudoja aukštos kokybės produktus“, – pasakojo L. Skarbaliūtė.

Pasak jos, kainas lemia ne tik meistro kvalifikacija. Nustatant kainas svarbi ir vieta, kurioje yra salonas, ir produktų kokybė, kuri naudojama darbo metu.

„Kainas sąlygoja salono lokacija ir jo dydis: pagal tai kiek nuomos mokama už vietą – miesto senamiestis, prekybos centras ir pan., taip pat produktai su kuriais dirbama – mažesni, pigesni salonai dažnai dirba su prastesnėmis arba vidutinės kokybės prekėmis. Kainai įtaką daro ir paslaugos aptarnavimo kokybė – meistro kvalifikacija, darbuotojų įdarbinimo kaina“, – sakė „Figaro“ salono rinkodaros ir pardavimų vadovė.

REKLAMA

Ji taip pat pridūrė, kad pastaruosius kainų pokyčius lėmė valiutos keitimasis iš litų į eurus, darbuotojų užmokesčio sistemos keitimas ir žaliavų (naudojamų prekių) savikainos kilimas, kuris susijęs su Lietuvos ir šalių, iš kurių importuojami produktai, ekonomikomis.

Dėl paslaugos vykti į kitą miestą apsimoka ne visada

„Swedbank“ finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė patvirtino, kad paslaugų kainų skirtumus nulemia keletas dalykų: patalpų nuomos kaina, darbuotojų atlyginimas, meistro profesionalumas.

„Kartais kainą gali nulemti ir tai, kad tame mieste ar rajone gyvena klientai, kurie gali sau leisti mokėti už paslaugas brangiau. Tad akivaizdu, kad tų pačių paslaugų kainos pavyzdžiui Vilniaus senamiestyje ir Alytaus miegamajame rajone gali skirtis kartais“, – teigė J. Cvilikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės gana dažnai dėl pigesnių paslaugų renkasi vykimą į mažesnius miestelius. Finansų instituto vadovė įsitikinusi, kad toks sprendimas gali padėti sutaupyti, tačiau dažniausiai tik tada, jei tai bus derinama su kitais vykimo į tą vietą tikslais.

„Jei vykstama, pavyzdžiui, savaitgaliui aplankyti tėvų, giminių ir apsilankymas suderinamas su keletu grožio procedūrų, tai išties gali sutaupyti nemenką sumą asmeninių lėšų, tačiau jei dėl manikiūro vyksime iš Vilniaus į Elektrėnus – vargu ar tai bus finansiškai naudingas sprendimas. Kiekvieną kartą svarbu palyginti visą paslaugos kainos kainą – laiką, kurio mums prireiks, transporto išlaidas, paslaugos kainą. Tik tokiu būdu galime suprasti ar tikrai sutaupome“, – paaiškino J. Cvilikienė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad šiuo metu yra  atsiradę daug įvairių programėlių, kurios lygina kainas, siūlo paslaugas pigiau dienos metu, todėl verta paieškoti pigesnių paslaugų savo mieste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų