REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdoje dirvožemis užterštas chromu: norma viršijama 12 kartų

papildyta: 18.03 val.

Klaipėdoje teritorijose netoli uosto nustatyti dirvožemio užterštumo chromu atvejai – kai kur norma viršijama 12 kartų.

Klaipėdoje teritorijose netoli uosto nustatyti dirvožemio užterštumo chromu atvejai – kai kur norma viršijama 12 kartų.

REKLAMA

Viršijimai nustatyti savivaldybės vykdomo aplinkos monitoringo metu šiaurinėje miesto dalyje esančiuose Bomelio Vitės ir Didžiosios Vitės gyvenamuosiuose mikrorajonuose.

Didžiausi viršijimai nustatyti ties uosto teritorija, einant toliau nuo uosto, koncentracijos palaipsniui mažėja, pranešė savivaldybė.

Dėl nustatytų chromo koncentracijos dirvožemyje viršijimų ketvirtadienį sušauktas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, pranešė savivaldybė.

Savivaldybė dėl situacijos kreipėsi į Vyriausybę, Aplinkos apsaugos agentūrą ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją, prašoma peržiūrėti užterštoje teritorijoje veikiančių įmonių taršos leidimų sąlygas.

Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos ketvirtadienį išplatintame pranešime teigiama, kad įmonėms metami kaltinimai dėl taršos yra nepagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija mano, kad toks pareiškimas yra nekorektiškas, klaidinantis ir bauginantis visuomenę, nes iš monitoringo konteksto iškeliama viena miesto dalis, turinti ilgametę pramonės aplinkai istoriją“, – rašoma pranešime.

REKLAMA

Pasak asociacijos prezidento Vidmanto Dambrausko, Klaipėdos savivaldybės teritorijų dirvožemio monitoringas atliekamas nuo 2005 metų ir dėl sunkiųjų metalų koncentracijos gyvenamosios aplinkos dirvožemyje nebuvo reiškiama pastabų nei uostui, nei atskiroms krovos kompanijoms.

„Tarp tirtų toksinių elementų visoje koncentracijoje niekada nebuvo išskiriamas chromas kaip vyraujantis, nes Klaipėdos uoste nebuvo ir nėra kraunama generalinių krovinių, kurių sudėtyje būtų chromo“, – teigia V. Dambrauskas.Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė galinti paimti ir ištirti užterštoje teritorijoje užaugintų vaisių ir daržovių mėginius. Gyventojai, pageidaujantys, kad būtų ištirti jų maisto produktai, raginami susisiekti su šia tarnyba.

Posėdžio metu informuota, jog ūkių, iš kurių vaisiai ir daržovės būtų tiekiami į rinką, Maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šioje teritorijoje nėra.Kitas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis planuojamas lapkričio 18 dieną, kai bus gauta atliktų tyrimų galutinė ataskaita bei Geologijos tarnybos įvertinimas, taip pat prašoma Uosto direkcijos, kad būtų pristatyti uosto turimų taršos tyrimo stotelių matavimo rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų