REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pietryčių Azijos lyderiai šeštadienį susitiko Tailande, tikėdamiesi proveržio derybose dėl didžiausio pasaulyje prekybos susitarimo, kuris padėtų panaikinti sąstingį, apėmusį pasaulio ekonomiką įsiplieskus JAV ir Kinijos muitų karui.

Pietryčių Azijos lyderiai šeštadienį susitiko Tailande, tikėdamiesi proveržio derybose dėl didžiausio pasaulyje prekybos susitarimo, kuris padėtų panaikinti sąstingį, apėmusį pasaulio ekonomiką įsiplieskus JAV ir Kinijos muitų karui.

REKLAMA

Dešimt narių turinti Pietryčių Azijos valstybių asociacija (ASEAN) Bankoke pradėjo metinį viršūnių susitikimą, kuriame tikimasi užtikrinti Kinijos remiamą laisvosios prekybos paktą, apimsiantį pusę pasaulio gyventojų ir maždaug 40 proc. jo prekybos.

Regioninės išsamios ekonominės partnerystės sutartis (RCEP) – susitarimas, apimantis Indiją ir Naująją Zelandiją, dėl kurio deramasi jau kelerius metus – dabar vertinamas kaip svarbi JAV protekcionizmo atsvaros galimybė.

Vašingtono prekybos konfliktai su Pekinu sukėlė sunkumų rinkoms, o Tarptautinis valiutos fondas (TVF) įspėjo, jog ginčas gali sumažinti pasaulio augimą iki žemiausio tempo per daugiau nei dešimtmetį.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu JAV prezidento Donaldo Trampo protekcionistinė retorika išgąsdino kai kurias ASEAN šalis, nerimaujančias, kad jų ekonomikos gali patekti į kryžminę ugnį.

REKLAMA

D. Trumpas ne kartą perspėjo apie tolesnę intervenciją siekiant apsaugoti amerikiečių verslus, o kelios Azijos šalys laukia paaiškinimų, ar JAV ketina jas įtraukti į „valiutos manipuliatorių“ stebėjimo sąrašą.

Malaizijos premjeras Mahatiras Mohamadas perspėjo, kad regioninis blokas gali atremti bet kokias baudžiamąsias prekybos priemones.

„Padarysime tiksliai tai, ką daro D. Trumpas“, – pareiškė jis sakė verslo forumui prieš prasidedant viršūnių susitikimui, pavadindamas Jungtinių Valstijų vadovą „nelabai maloniu žmogumi“.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu nesusivienysime, nukentėsime. Nenorime įsitraukti į prekybos karą, tačiau kartais jie daro tai, kas mums nėra naudinga, todėl turime atsakyti tuo pačiu“ – pridūrė jis.

Kiek anksčiau jo kolega iš Tailando Prajutas Čan-O-Ča taip pat pabrėžė regioninio bendradarbiavimo svarbą, o Filipinų prekybos sekretorius Ramonas Lopezas teigė, kad jis tikisi „labai teigiamo pranešimo [apie RCEP] ateinantį pirmadienį“, kai baigsis viršūnių susitikimas.

Vyraujanti įtampa

Indija, kurios ministras pirmininkas Narendra Modi taip pat vieši Tailande, labiausiai prieštarauja dabartinei RCEP versijai.

Naujasis Delis baiminasi, kad pigesniems Kinijos importuotojams būtų atvertos pagrindinės pramonės šakos, tokios kaip metalo, tekstilės ir pieno produktų gamyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Indijos nenuoseklumas sukėlė abejonių dėl sandorio, susijusio su dešimčia Pietryčių Azijos, taip pat Japonijos, Indijos, Kinijos, Naujosios Zelandijos ir Australijos ekonomikų.

„Norime, kad [Indija] dalyvautų susitarime. Norime, kad jie būtų... jie turi didelį ūkį“, – žurnalistams sakė R. Lopezas.

Kinijos premjeras Li Keqiangas (Li Kečiangas) dalyvaus trijų dienų susitikime, kurio darbotvarkėje taip pat numatytas įtampos Pietų Kinijos jūroje mažinimo klausimas.

Kinija palaiko RCEP – susitarimą, kuris laikomas būdu Pekinui patvirtinti savo dominuojančią padėtį Azijos po to, kai JAV 2017 metais pasitraukė iš Ramiojo vandenyno partnerystės (TPP) susitarimo.

REKLAMA

ASEAN aukščiausiojo lygio susitikimas įvyko po Vašingtono ir Pekino pastangų iš dalies sumažinti kai kuriuos muitus milijardų dolerių vertės prekėms, kuriais apsikeitė abi šalys.

Tačiau Vašingtonas šiais metais į Bankoką nusprendė pasiųsti žemesnio rango atstovus – nacionalinio saugumo patarėją Robertą O'Brieną (Robertą O'Brajeną) ir prekybos sekretorių Wilburą Rossą (Vilberą Rosą).

Kai kurie šį žingsnį įvertino kaip ASEAN įžeidimą.

Praėjusių metų ASEAN viršūnių susitikime Singapūre dalyvavo JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas), o prezidentas Donaldas Trumpas dalyvavo 2017 metų susitikime Filipinuose.

REKLAMA

Vienas vyresnysis Baltųjų rūmų pareigūnas atmetė pretenzijas dėl pasipiktinimo ir pareiškė, kad ir D. Trumpas, ir viceprezidentas bus „labai įsitraukę į gubernatorių rinkimų kampanijas“.

Pasak Baltųjų rūmų atstovo, D. Trumpas pasitiki R. O'Brienu ir jo galimybėmis spręsti „ir dideles, ir mažas problemas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų