REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Pieno produktai (nuotr. 123rf.com)

Nors gaisras Alytuje užgesintas jau kurį laiką, milžiniškos nelaimės pasekmės bus juntamos ilgai. Dėl galimai užteršto pieno iš prekybos išimama keli šimtai tonų pieno gaminių, o specialistai įspėja netoli gaisro židinio įsikūrusius gyventojus: auginamos daržovės, miško grybai ir uogos, taip pat geriamas vanduo gali pakenkti jūsų sveikatai.

7

Nors gaisras Alytuje užgesintas jau kurį laiką, milžiniškos nelaimės pasekmės bus juntamos ilgai. Dėl galimai užteršto pieno iš prekybos išimama keli šimtai tonų pieno gaminių, o specialistai įspėja netoli gaisro židinio įsikūrusius gyventojus: auginamos daržovės, miško grybai ir uogos, taip pat geriamas vanduo gali pakenkti jūsų sveikatai.

REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad po atlikto detalaus tyrimo ir surinkus duomenis iš pieno perdirbimo įmonių, iš rinkos nurodyta surinkti 382 t pieno gaminių. Sprendimas priimtas vadovaujantis atsargumo principu, įvertinant faktus, jog šių produktų gamyboje buvo panaudotas galimai kenksmingomis medžiagomis užterštas žaliavinis pienas.

VMVT duomenimis, įmonių produkcijoje kenksmingų medžiagų nustatyta nebuvo. Produktų gamyboje buvo panaudota iš viso apie 2 proc. žaliavinio pieno, supirkto iš gaisro paveiktų teritorijų, skaičiuojant nuo bendro į įmones pristatyto žaliavinio pieno kiekio. Įmonės „Rokiškio sūris“, „Rokiškio pienas“, „Varėnos pienelis“, „Rivona“ ir „Marijampolės pieno konservai“ iš tokio sumaišyto pieno pagamino apie 1 tūkst. tonų įvairios produkcijos, kurios didžioji dalis, apie 70 proc., sulaikyta įmonių produkcijos sandėliuose ir į rinką nepateko.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu prekyboje neturi būti jokių pieno gaminių, kurių gamyboje naudotas žaliavinis pienas, supirktas iš gaisro paveiktos teritorijos. Detalų pieno produktų sąrašą galima rasti čia.

REKLAMA

Draudžia parduoti kiaušinius, valgyti sužvejotą žuvį

VMVT pateikė rekomendacijas dėl vandens, maisto vartojimo, gyvulių laikymo dėl gaisro Alytuje. Gyventojams rekomenduojama valgyti gaisro paveiktoje teritorijoje sužvejotą žuvį, sumedžiotus žvėris, surinktus grybus, uogas, kol nėra gauti taršos poveikio aplinkai vertinimo tyrimų rezultatai.

Tarnyba ūkinių gyvulių laikytojams, patenkantiems į gaisro paveiktą teritoriją, draudžia parduoti kiaušinius, naminių paukščių ar gyvūnų mėsą ir jos produktus.

Leidimas atnaujinti žaliavinio pieno tiekimą rinkai (t. y. parduoti pieno supirkimo punktams ar tiesiogiai vartotojams) ar naudoti jį asmeninėms reikmėms, anot VMVT rekomendacijų, bus vertinamas individualiai pagal gautus pieno laboratorinių tyrimų rezultatus ir gyvulių girdymo, šėrimo ir laikymo ūkyje sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA

Pieno supirkėjams ir pieno perdirbimo įmonėms draudžiama supirkti pieną iš ūkių teritorijose, kurios patenka į gaisro paveiktą teritoriją.

VMVT Alytaus rajono gyventojams pataria sandariai uždengti geriamojo vandens šulinius, kad į juos nepatektų ore pasklidusios degimo metu išsiskyrusios kietosios dalelės, kiti teršalai, lietaus vanduo.

„Nenaudoti atvirų šachtinių šulinių vandens maistui ruošti. Kadangi šis vanduo gali būti užterštas gaisro metu ore pasklidusiais teršalais ir nesaugus vartoti, gerti ir maistui gaminti naudoti vandentiekio ar fasuotą geriamąjį vandenį“, – rašoma rekomendacijose.

Tarnyba pataria kūdikių, vaikų ir ligonių maistui nenaudoti vaisių ir daržovių, užaugintų ar neapsaugotų nuo išorinės taršos gaisro paveiktoje teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat rekomenduojama nevalgyti dar nenuimtų gaisro paveiktoje teritorijoje augančių lapinių daržovių, pavyzdžiui, špinatų, salotų, uogų, o dar nenuimtas kopūstines daržoves (kopūstus, brokolius, žiedinius kopūstus) ir svogūnines daržoves (česnakus, porus, svogūnus) maksimaliai apdoroti pašalinant išorinius lapus.

„Prieš vartojant, įvertinti visų vaisių ir daržovių būklę ir kilus bent menkiausiam įtarimui (pvz., ant vaisių, daržovių ar jų lapų pastebima neįprasta tarša suodžiais ir pan.) – juos išmesti“, – gyventojams pataria VMVT.

Tikrina ne tik pieną

VMVT Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Jurgita Savickaitė portalui tv3.lt teigė, kad tarnyba yra nustačiusi šias gaisro paveiktas teritorijas Alytaus rajone: Butkūnų, Butrimiškių, Daugirdėlių, Dubėnų, Dubių, Genių, Jasunskų, Jurgiškių, Kaniūkų, Karklynų, Kelmanonių, Kriaunių, Laburdiškių, Likiškėlių, Likiškių, Miklusėnų, Navickų, Radžiūnų, Raudonikių, Rumbonių, Talokių, Taukotiškių, Užubalių, Zaidų, Žaunieriškių kaimai.

REKLAMA

„Šiuo metu iš visų minėtuose kaimuose esančių pieno ūkių, daržovių augintojų ir kitų maisto tvarkymo objektų yra atrinkta virš 80 mėginių kenksmingoms medžiagoms ištirti. Mėginiai atrenkami nuolat ir jų geografija yra plečiama“, – teigė tarnybos atstovė.

Pasak J. Savickaitės, sprendimai dėl galimai užterštos zonos išplėtimo, mėginių atrinkimo ar rinkos ribojimo priemonių taikymo bus priimami atsižvelgiant į šiuo metu tiriamų laboratorijoje mėginių rezultatus ir į iš kitų institucijų gaunamą informaciją apie aplinkos taršą.

Anot pašnekovės, VMVT yra atrinkusi mėginius iš šachtinių šulinių ir viešai tiekiamo geriamojo vandens, vaisių ir daržovių augintojų, taip pat pašarinių žaliavų (žolės, šieno, rapsų želmenų ir kt.), kiaušinių, dirbtiniuose tvenkiniuose auginamų žuvų, dėl neaiškių priežasčių kritusių laukinių gyvūnų ir paukščių mėginius.

REKLAMA

J. Savickaitės teigimu, įmonėms veiksmų laisvė, dėl maisto surinkimo ir naikinimo nėra suteikta.

„Įmonių veiksmai surenkant iš rinkos produkciją yra vykdomi centralizuotai ir griežtai kontroliuojami VMVT“, – tvirtino pašnekovė.

Grūdai iš Alytaus – saugūs

Gaisras sujaukė ir vienos didžiausių maisto pramonės įmonių šalyje „Kauno grūdai“ veiklą. Kaip portalui tv3.lt sakė įmonės ryšių su visuomene specialistė Sandra Vičienė, Alytuje veikiančios „Kauno grūdų“ gamyklos, remiantis skelbtomis rekomendacijomis ir nurodymais, gaisro laikotarpiu veiklos nevykdė.

Pasak S. Vičienės, abejose Alytuje įsikūrusiose gamyklose žaliavoms laikyti naudojamos sandarios talpos, kurios užtikrina, kad jokių šalutinių medžiagų į jas nepatektų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Be to, gaisro metu gamybai reikalingos žaliavos į Alytų nebuvo tiekiamos. Pagal VMVT rekomendacijas yra atnaujintas savikontrolės tyrimų planas, produktai išsiųsti papildomam tyrimui“, – tvirtino S. Vičienė.

Portalas tv3.lt primena, kad gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, o buvo užgesintas spalio 25 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų