REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį Vyriausybės pasitarime pritarta naujausiam pasiūlymui, kuriuo būtų atsisakyta dalies papildomų ribojimų prekiauti alkoholiu lauko kavinėse ir paplūdimiuose. Pasikeitusią Vyriausybės poziciją dėl alkoholio premjeras Saulius Skvernelis paaiškino tuo, kad anksčiau priimti ribojimai jau davė rezultatų.

Trečiadienį Vyriausybės pasitarime pritarta naujausiam pasiūlymui, kuriuo būtų atsisakyta dalies papildomų ribojimų prekiauti alkoholiu lauko kavinėse ir paplūdimiuose. Pasikeitusią Vyriausybės poziciją dėl alkoholio premjeras Saulius Skvernelis paaiškino tuo, kad anksčiau priimti ribojimai jau davė rezultatų.

REKLAMA

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtose Alkoholio kontrolės įstatymo pataisose numatyta, kad savivaldybių tarybos spręstų, kokiu atstumu nuo stacionarių prekybos vietų lauke būtų leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais.

Bet kokiu atveju paviljonuose nebūtų parduodamas stipresnis nei 7,5 laipsnio stiprumo alkoholis, o paplūdimiuose – stipresnis nei 22 laipsnių.

Prieš kelis metus priimtas ir dabar galiojantis įstatymas numato, kad nuo kitų metų pradžios yra draudžiama bet kokia prekyba gėrimais paplūdimiuose ir lauko kavinėse, kurios nutolę per 40 metrų nuo stacionarių prekybos vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Kad naujos įstatymo pataisos įsigaliotų, jas turi priimti Seimas, o pasirašyti – prezidentas.

Žurnalistų paklaustas, ar Vyriausybei pritarus prekybos lengvinimui, nebijo Seimo daugumos, premjeras Saulius Skvernelis sakė nebijantis, nes nėra bailus, niekada nebijojęs ir dabar nebijo.

REKLAMA

„Aš manau, kad tie ribojimai, kurie buvo įvesti, yra pakankamai griežti ir drastiški ribojimai ir jie davė rezultatus. Mes matome rezultatus, kurie iš tikrųjų kalba ir apie alkoholio vartojimo, ypatingai stipraus alkoholio, mažėjimą, apie kultūros pasikeitimą, alternatyvų atsiradimą, kalbant ypatingai apie stiprų alkoholį. Galiausiai apie pasekmes. Tai sukeltos ligos, ligų pasekmės. Mes pasiekėme tuos rezultatus ir esame tinkamame kelyje“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Jo nuomone, priemonės, kurios turi įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 d., yra perteklinės ir nelabai argumentuotos.

REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie tuos pačius paplūdimius. Na nėra taip, kaip buvo bandoma transliuoti, kad atėjus į lauko kavinę išgėrus taurę vyno ar alaus stiklinę, žmonės eina ir nuskęsta. Kalbant apie tas vietas, kur įrengti paplūdimiai ir tokios lauko kavinės, na nėra, gal vienas buvo žmogus.

Didesnė problema yra nekontroliuojamas procesas. Jeigu uždrausime kultūringą alternatyvą, tai turėsime, ką prisimename – masiškai į paplūdimius tempiamus krepšius alkoholio. Kada ten yra girtaujama, tada pretenzijos policijai, nes tai yra viešoji vieta ir to negalima daryti ir patys skęstantys žmonės“, – komentavo S. Skvernelis.

Jo manymu, savivaldybių tarybos turėtų spręsti, ar leisti prekiauti alkoholiu lauke.

„Jos tikrai atsakingos ir įgaliojimai joms auga visose srityse ir taryba nuspręs. Jei yra problema su lauko kavine, jeigu 40 m. atstumas per didelis, tai gal jos gali pačios nuspręsti nuspręsti 20 m. Jeigu galima tą turėti paplūdimyje civilizuotą kavinę su silpnu alkoholio prekyba, gal taryba tegul ir sprendžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pavyzdžiai rodo, kai kurios savivaldybės sugeba suvaldyti situaciją ir uždaryti tas vadinamas girdyklas net ir šiandien. Dėl to tokie sprendimai ir yra, kad mes netaptume šalimi, kur skatinsim buitinį alkoholizmą, ypatingai kalbant apie turistines vietas, tą patį pajūrį“, – įsitikinęs Vyriausybės vadovas.

Naujausiam Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlymui nepritaria Sveikatos apsaugos ministerija, taip pat Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, taip pat Lietuvos pramonininkų konfederacija neprieštarauja naujausiems pasiūlymams, tačiau pastebi, kad jie vis tiek nesprendžia kai kurių problemų – pvz., savivaldybės negalės išduoti sezoninių licencijų prekybai alkoholiu.

Be to, jei prekyba bus leidžiama tik šalia stacionarių kavinių, nusipirkti alkoholio nebus galima Vilniaus Bernardinų sode, Vokiečių gatvėje, Rotušės aikštėje ir kt. Esą lauko kavinės negalės veikti Kaune, kitų didmiesčių senamiesčiuose, kuriuose lankosi ne tik gyventojai, bet ir užsienio turistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų