REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kelerius metus savarankiškai dirbantys asmenys privalo mokėti papildomas įmokas „Sodrai“, nes, be kita ko, privalo draustis ir ligos draudimu. Susirgę jie turėtų gauti ir ligos išmokas, tačiau pinigų gali tekti laukti iki kitų metų ir tikėtis, kad valdininkai atliks savo darbą.

Jau kelerius metus savarankiškai dirbantys asmenys privalo mokėti papildomas įmokas „Sodrai“, nes, be kita ko, privalo draustis ir ligos draudimu. Susirgę jie turėtų gauti ir ligos išmokas, tačiau pinigų gali tekti laukti iki kitų metų ir tikėtis, kad valdininkai atliks savo darbą.

REKLAMA

Lietuvoje individualią veiklą pagal pažymą vykdo daugiau kaip 100 tūkst. asmenų. Visi jie privalo mokėti ligos draudimo įmokas. Tačiau, jei nežino kai kurių gudrybių ir „Sodros“ tvarkų, šios rūšies draudimo išmokų gali ir negauti.

Tuo savo kailiu galėjo įsitikinti 25 metų vilnietis Raimundas (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinoma, – aut. past.), praėjusių metų rudenį pradėjęs vykdyti individualią veiklą pagal pažymą.

„Kiekvieną mėnesį dorai nuo gauto atlygio atsiskaičiuodavau reikiamą procentą mokesčių ir juos atsidėdavau. 2019 m. gegužę, kai reikėjo pateikti deklaraciją Valstybinei mokesčių inspekcijai ir sumokėti mokesčius, sužinojau, kad man nereikia mokėti socialinio draudimo mokesčio, nes tai buvo pirma mano individuali veikla nuo 2018 m. sausio 1 d.“ – pasakojo jaunuolis.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug po metų, šio rugsėjo pradžioje, vienoje įmonėje jis buvo įdarbintas pagal darbo sutartį visu etatu.

„Tačiau jau spalio pradžioje rimtai susirgau bronchitu ir buvau priverstas pasiimti nedarbingumą, gydžiausi dvi savaites. „Sodros“ puslapyje užpildžiau prašymą, kad man būtų skirta ligos išmoka, nes žinojau, kad įmonė už mano nedarbingumą man sumokės tik už kelias dienas, o visą likusį laiką turi padengti „Sodra“. Užpildžiau ir nebesukau galvos.

REKLAMA

Spalio 28 d. dieną gavau pranešimą iš „Sodros“ Vilniaus skyriaus, kuris nusprendė neskirti man ligos išmokos. Sprendimą priėmęs specialistas jį grindžia tuo, kad neturiu reikiamo socialinio draudimo stažo“, – kalbėjo tv3.lt skaitytojas.

Sveikata arba pinigai

Raimundui „Sodra“ pranešė, kad per paskutinius metus privalu turėti bent 3 mėnesius arba 6 mėnesius per pastaruosius 2 metus. Nors realiai dirbo visus metus, už darbą pagal darbo sutartį susikaupė vos 25 dienos stažo (šioje vietoje man irgi reikiamo draudimo stažo, švelniai tariant, pritrūko). Tuo metu stažas dirbant pagal individualios veiklos pažymą, panašu, nebuvo užskaitytas.

REKLAMA
REKLAMA

„Išeina, kad už 2 savaites, kurias sirgau, negausiu jokios išmokos, o įmonė man taip pat nemokės. Tad už spalio mėnesį negausiu pusės atlyginimo. Esu žmogus, kuris mano, kad įstatymai, nuostatos ir įvairios tvarkos yra sugalvotos ne šiaip sau. Bet šita situacija mane išties sunervino ir, bent jau man, atrodo absurdiška.

Tai taip išeina, kad, jei noriu gauti normalią algą, aš turėjau rinktis: ar sveikata, ar alga? Tikrai nebuvau tokioj būsenoj, kurioje būčiau darbingas, darbo vietoje ėmiau dusti ir tikrai buvau sunerimęs dėl savo sveikatos.

Gerai, kad turiu santaupų ir tas pusės mėnesio atlygis nėra pasaulio katastrofa. Bet vis tiek, reikia susimokėti nuomą, komunalinius mokesčius, pirkti maistą, viešojo transporto bilietus. Ir tokia absurdiška situacija lyg ir galėjo įstumti į situaciją, kur būtų reikėję pasirinkti: sveikata ar pinigai“, – stebėjosi pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš gauto „Sodros“ laiško jis suprato, kad jokios ligos išmokos negaus. Oficialiame rašte nebuvo nurodytos jokios aplinkybės, ką jam reikėtų daryti arba kokiomis aplinkybėmis ligos išmoka galėtų būti sumokėta. Tačiau, panašu, kad išmoką vis dėlto galima gauti.

Reikia laukti kitų metų

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis pripažino, kad vykdant individualią veiklą gali nutikti taip, kad ligos išmoka nebus sumokėta iš karto arba jos iš viso nebus sumokėtos, jeigu žmogus nepateiks prašymo išmokai per vienerius metus.

Jis paaiškino, kad gyventojai, vykdantys veiklą pagal individualios veiklos pažymą, deklaruoti 2019 m. pajamas ir nuo jų sumokėti socialinio draudimo įmokas galės iki 2020 m. gegužės.

REKLAMA

Tai reiškia, kad tik kitais metais po įmokų sumokėjimo atsirastų šiemetinis darbo stažas pagal individualios veiklos pažymą ir teisė į ligos išmokas. Tik tokiu atveju ir skaitytojui Raimundui atsirastų teisė į ligos išmoką.

„Šiais metais deklaruoti šių metų pajamų ir sumokėti įmokų už praėjusius mėnesius nėra galimybės. Vis dėlto, išmoka galėtų būti skirta, jeigu gyventojas būtų įgijęs reikiamą ligos socialinio draudimo stažą – 6 mėn. per pastaruosius 24 mėn. – tarkime, už 2018 m. deklaravęs pajamas ir sumokėjęs socialinio draudimo įmokų ne mažiau nei nuo 6 minimalių mėnesinių algų.

Tada jam būtų skirta minimali ligos išmoka, o deklaravus pajamas už 2019 m., ji būtų perskaičiuota ir primokėtas skirtumas, jeigu jis susidarė, nes ligos išmoka skaičiuojama pagal draudžiamųjų pajamų, buvusių tris mėnesius iki mėnesio prieš susirgimo mėnesį, vidurkį“, – komentavo S. Jarmalis.

REKLAMA

Jo teigimu, kad socialinio draudimo išmokos būtų apskaičiuotos ir mokamos iškart, savarankiškai dirbantiems gyventojams yra sudaryta galimybė deklaruoti pajamas ir įmokas mokėti avansu kiekvieną einamųjų metų mėnesį:

„Tokiu atveju žmogus turi „Sodrai“ teikti pranešimus apie pajamas už einamąjį mėnesį iki einamojo mėnesio pabaigos ir sumokėti įmokas iki kito mėnesio 15 dienos. Mokėti įmokų avansu už praėjusius mėnesius galimybės nėra.

Šios avansu sumokėtos įmokos gali būti perskaičiuotos, kai žmogus už šiuos metus kitąmet pateiks pajamų deklaraciją. Atitinkamai būtų perskaičiuotos ir pagal jas skirtos išmokos.“

Išmokos būtina paprašyti

„Sodros“ atstovas taip pat informavo, kad savarankiškai dirbantys gyventojai, kaip ir kiti apdraustieji, norėdami gauti išmokas, turėtų būti pateikę prašymą ligos išmokai gauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu atveju svarbi ne data, kada bus sumokėtos įmokos, o data, kada pateiktas ligos išmokos prašymas – „Sodra“ išmokas skiria už ne ilgesnį nei 12 mėn. praėjusį laikotarpį nuo kreipimosi dienos.

Paprastai kalbant, jeigu žmogus buvo sirgęs, pvz., praėjusį sausį ar vasarį, tačiau prašymą skirti išmoką pateiks po pajamų deklaravimo kitų metų balandį, išmoka nebus mokama“, – aiškino S. Jarmalis.

Anot jo, „Sodra“ gyventojams rekomenduoja pateikti neterminuotą ligos išmokos prašymą, tuomet kreiptis į „Sodrą“ po kiekvieno laikino nedarbingumo laikotarpio išvis nereikėtų:

„Tai reiškia, jeigu savarankiškai dirbantis gyventojas susirgo, jis turėtų pateikti ligos išmokos prašymą nedelsdamas, o geriausia yra pateikti neterminuotą ligos išmokos prašymą – tai galima padaryti bet kada. 

REKLAMA

Net jeigu pateikus prašymą dėl trūkstamo stažo priimtas sprendimas neskirti ligos išmokos, „Sodra“, pasibaigus pajamų deklaravimo laikotarpiui, savo iniciatyva peržiūri sprendimus ir jeigu paaiškėja, kad pajamas deklaravęs gyventojas vis dėlto turėjo teisę į išmoką, ji paskaičiuojama (arba perskaičiuojama) ir išmokama be atskiro prašymo.“

S. Jarmalis nepateikė informacijos, kokiam skaičiui asmenų „Sodra“ tikrai perskaičiavo ir išmokėjo didesnes ligos išmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų