REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl patekusio galbūt užteršto pieno, keli pieno produktų gamintojai turi išimti ir utilizuoti dalį gaminių.

Dėl patekusio galbūt užteršto pieno, keli pieno produktų gamintojai turi išimti ir utilizuoti dalį gaminių.

REKLAMA

Tai, kad turi utilizuoti po keliasdešimt tonų produkcijos, BNS patvirtino „Rokiškio sūrio“, „Varėnos pienelio“ bei „Rivonos“ vadovai, tačiau jie pabrėžia, jog produktai žmonių sveikatai pavojaus kelti neturėtų.

LNK žinios skelbia, jog tokį įspėjimą taip pat gavo ir „Marijampolės pieno konservai“.

„Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa BNS sakė, kad į įmonę pateko 400 kilogramų pieno, primelžto dėl padangų gaisro Alytuje užterštoje zonoje, o gaminant produkciją pienas pasiskirstė į 40 tonų.

„Mes gavome raštą iš Utenos teritorinės maisto ir veterinarijos tarnybos, kad išimtume iš lentynų tą produkciją, kuri buvo pagaminta nuo spalio 21 dienos, ir į kurią pateko 400 kilogramų pieno iš po to tapusios užterštos zonos“, – BNS sakė D. Trumpa. 

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad įmonės produkcija yra patikrinama ir saugi, o reikalavimas ją išimti iš lentynų – „valdininkų apsidraudimas“.

„Į rinką visada prieš tiekdami pirmiausia užsitikriname saugą ir kokybę. Vertinu labai paprastai, tai yra paprasčiausias valdininkų apsidraudimas“ , – sakė D. Trumpa. 

REKLAMA

Anot jo, išimtą produkciją įmonė turės sunaikinti, todėl patirs nuostolių.

„Dabar mes vykdysime nurodymus, tada žiūrėsime, kiek tų nuostolių susidarė ir spręsime, kaip elgtis toliau“, – sakė D. Trumpa. 

„Rivonos“, tiekiančios pieno produktus „Norfos“ parduotuvėms, vadovas Dainius Dundulis BNS sakė, jog produkcija iš prekybos išimta pirmadienį, o šiuo metu surinkinėjama.

Pasak jo, kadangi bendrovės padalinys veikia Alytuje, gaisro metu jis buvo sustabdęs darbą, todėl pati bendrovė pieno nesupirko, tačiau galbūt užteršto pieno pas juos pateko iš vieno tiekėjo.

REKLAMA
REKLAMA

„Alytuje mes dirbdami pieno neturėjome ir po to iš alytiškių jo nepirkome iš viso, todėl pas mus užteršto pieno nebuvo, tik tiek, kad mes turėjome vieną Kauno tiekėją, kuris mūsų neinformavo, kad kažkiek pieno rinko iš Alytaus regiono“, – pasakojo D. Dundulis.

Jis sakė, kad bendrovei reikia išimti „iki dešimties tonų“ produkcijos.

„Rivona“ yra pateikusi produktų mėginius nacionalinei laboratorijai, tačiau jų rezultatų dėl didelio apkrovimo dar neturi. Pačios bendrovės laboratorijos tyrimų duomenimis, produktai nėra užteršti.

„Mes esame pasitikrinę vidiniais tyrimais ir iš tikrųjų nėra užteršta“, – sakė D. Dundulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Varėnos pienelio“ direktorė Jolanta Kuzminienė sakė, jog jie apie 20 tonų galbūt užterštos produkcijos sulaikė savo sandėliuose, o iš prekybos vietų surinkti reikėjo dar apie 10–15 tonų produkcijos.

„Mes visai iš tos zonos nepirkome, tačiau perkame iš kooperatyvo ir kaip kooperatyvas įvardijo, kad lyg iš vieno ūkininko gali būti tikimybė, bet tai labai maža dalis ir tai yra gana nedidelis kiekis“, – sakė ji.

„Mūsų veterinarai labai mėgsta apsidrausti. Jokių tyrimų kol kas nėra atlikta“, – pridūrė J. Juzmickienė.

Maisto ir veterinarijos tarnyba praėjusią savaitę pranešė, kad gauti pirmieji pieno, kurio mėginiai buvo atrinkti iš gaisro paveiktoje teritorijoje esančių ūkių, laboratorinių tyrimų rezultatai. Nustatyta, kad dioksinų suma viršija didžiausią leistiną koncentraciją.

REKLAMA

Tarnyba uždraudė ūkiams, kurie pateko į užterštą teritoriją, tiekti žalią pieną supirkimo punktams, naudoti jį asmeninėms reikmėms ar gyvūnams šerti, prekiauti pienu ir jo produktais tiesiogiai vartotojams, turgavietėse ir kitose prekybos vietose.

Pieno supirkėjams ir pieno perdirbimo įmonėms draudžiama supirkti pieną, pristatytą iš užkrėstose teritorijose esančių ūkių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų