REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsistatydina „Amber grid“ vadovas Saulius Bilys

Papildyta energetikos ministro komentaru

Valstybės valdomos gamtinių dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ generalinis direktorius Saulius Bilys palieka įmonę, patvirtino bendrovė. Pirmadienis yra paskutinė jo darbo diena. 

Valstybės valdomos gamtinių dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ generalinis direktorius Saulius Bilys palieka įmonę, patvirtino bendrovė. Pirmadienis yra paskutinė jo darbo diena. 

REKLAMA

Strateginius energetikos projektus įgyvendinančiai „Amber Grid“ jis vadovavo nuo 2013-ųjų birželio. Iki tol jis dirbo dujų importo ir transportavimo bendrovės „Lietuvos dujos“ Strateginio vystymo skyriaus viršininku. 

Laikinai įmonei vadovaus valdybos pirmininkas Nemunas Biknius, o jo veikla valdyboje tuo metu bus sustabdyta, per biržą pranešė „Amber Grid“. 

S. Bilys buvo priverstas atsistatydinti po to, kai įmonei nepavyko numatytu laiku – iki spalio pradžios – pasirašyti beveik 100 mln. eurų vertės sutarties dėl strateginio Lietuvai dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos.

Projektas įstrigo, rangovo konkurso dalyviams dėl jo procedūrų pateikus ieškinius teismams, o Viešųjų pirkimų tarnybai pareiškus, kad konkursas nebuvo skaidrus. 

REKLAMA
REKLAMA

Stringant projektui, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas neseniai BNS sakė kol kas padėties nedramatizuojantis, nors pripažino, kad ji sudėtinga. Jis tikino, kad rizikos prarasti europinį finansavimą kol kas nėra, ir žadėjo, kad dujotiekis bus pastatytas laiku – iki 2021-ųjų pabaigos.

REKLAMA

GIPL rangovo konkursą laimėjo Lietuvos vamzdynų tiesėja „Alvora“, tačiau pasirašyti sutartį su ja sutrukdė teismams sprendimus dėl laimėtojos parinkimo apskundusi antroje vietoje likusi bendrovė „MT Group“. Dėl to buvo atšaukta ir spalio pradžioje planuota oficiali dujotiekio statybų pradžios ceremonija.

„MT Group“ ieškinį Vilniaus apygardos teismas iš esmės nagrinės lapkričio 4-ąją, o Apeliacinis teismas lapkričio 7-ąją spręs dėl laikinųjų apsaugos priemonių. 

Teismams išvadą pateikusi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) teigia, kad „Alvoros“ pergalę lėmė nepagrįstai jai skirti trys balai, be to, „Amber Grid“ galėjo neleistinai keisti konkurso sąlygų aiškinimą ir turinį.

REKLAMA
REKLAMA

Pati „Amber Grid“ teigė, kad konkursas vyko sąžiningai, užtikrinant dalyvių lygiateisiškumą bei skaidrumą. 

„Amber Grid“ dar rugsėjį ketino pasirašyti 79,85 mln. eurų (be PVM) vertės sutartį su „Alvora“.  Neoficialiomis BNS žiniomis, sutartis nebus pasirašoma, nepašalinus VPT išvadoje nurodytų pažeidimų, be to, bus laukiama ir teismų sprendimo.

„MT Group“ pasiūlymo kaina siekė 84,985 mln. eurų (be PVM). 

Visam projektui skirta iki 295,4 mln. eurų ES paramos, iš jų Lietuvai – iki 58 mln. eurų.

Dujotiekiui skirtą ES finansavimą Lietuva galėtų prarasti, jei laiku neįgyvendintų projekto, o iki 25 proc. finansavimo jai grėstų netekti paaiškėjus, kad konkursas vyko neskaidriai ir būtų inicijuotas pažeidimo tyrimas. Projekto, finansuojamo iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės, eigą stebi ir Centrinė projektų valdymo agentūra. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

500 mln. eurų vertės GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatore „Gaz-System“.  

Energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno komentaras:

Energetikos ministerija dėkoja Sauliui Biliui už jo darbą, indėlį į įmonės veiklą, regioninės dujų politikos rinkos kūrimą bei Lietuvos ir Lenkijos dujų jungties (GIPL) projekto parengimą ir suderinimą.

Šiuo metu svarbiausia yra užtikrinti, kad GIPL projektas būtų laiku, tinkamai ir sklandžiai įgyvendintas. Vykdant šį projektą jau buvo atlikti didžiuliai darbai sprendžiant dėl jo kaštų pasidalijimo, ES finansavimo užsitikrinimo, maršruto parinkimo ir kt. Už tai esame dėkingi Sauliui Biliui.

Dabar būtina susikoncentruoti į būsimus darbus ir laukiančius iššūkius bei užtikrinti, kad projektas nekeltų abejonių dėl jo skaidrumo ir pirkimo procesų. Mūsų tikslas – kad projektas būtų užbaigtas kaip ir planuojama pagal projekto grafiką. Esama situacija reikalauja naujo impulso, tad tikimės, kad „Amber Grid“ užtikrins tolesnį ir efektyvų šio projekto įgyvendinimą laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų