REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dievų vaisius, kuris iš tiesų yra uoga. Po štai tokia mįsle slepiasi į Lietuvos parduotuves pagaliau atkeliavę persimonai. Prekybininkai neslepia, jog jų tautiečiai per vasarą pasiilgsta ir nuperka šimtus tūkstančių kilogramų. Prieš rudenį ant prekystalių pasirodančią uogą kepures kelia ir dietologai. Persimonas – geriausias virškinimo ir širdies draugas.

Dievų vaisius, kuris iš tiesų yra uoga. Po štai tokia mįsle slepiasi į Lietuvos parduotuves pagaliau atkeliavę persimonai. Prekybininkai neslepia, jog jų tautiečiai per vasarą pasiilgsta ir nuperka šimtus tūkstančių kilogramų. Prieš rudenį ant prekystalių pasirodančią uogą kepures kelia ir dietologai. Persimonas – geriausias virškinimo ir širdies draugas.

REKLAMA

Rudeniui jau gerokai įsibėgėjus į Lietuvos parduotuves pagaliau atkeliavo taip ilgai laukti persimonai. Ir ši uoga mėgstama ne be reikalo. Joje naudingųjų mikroelementų bei skaidulų yra dvigubai daugiau nei paprastame obuolyje.

Graikijoje „dievų vaisiais“ tituluojami persimonai išties yra uogos ir yra kildinami iš Kinijos. Vėliau jie pasklido po visą pasaulį – nuo Šiaurės Amerikos iki Europos. Tad nenuostabu, kad ir persimonų rūšių yra kuo įvairiausių – štai šie keistuoliai juodieji persimonai noksta Pietinėje Amerikoje ir Teksase.

Na, o į mūsų šalį spalio-gruodžio mėnesiais atkeliauja populiariausi oranžiniai, dar vadinami didžiaisiais. Nors prekybos centruose pūpsančios uogos iš Ispanijos atvežtos dar kiek nesunokusios, jau vilioja smalsius ir jų pasiilgusius pirkėjus:

REKLAMA
REKLAMA

„Neatsitiktinai. Mano žmona mėgsta juos, jai ir perku.“

„Kartais norisi, o jei norisi, tai gali ir nusipirkti. Man saldumo išvis negalima, bet aš kartais sugriešinu.“

REKLAMA

„Laukiam. Skanu, gal vitaminų daugiau.“

„Kai prasideda sezonas visuomet perku. Dabar matau jie dar žaloki. Jie saldūs, manau sveiki skrandžiui, organizmui.“

Išties, persimonai ne tik saldūs, bet ir naudingi. Štai viename persimone 20 procentų visos paros vitamino C ir net 50 procentų vitamino A normos. O šie elementai ypač vertingi orams šąlant, mat stiprina imuninę sistemą. Uogoje gausu virškinimą gerinančių skaidulų, taip pat ir kalio bei geležies – medžiagų, naudingų širdies ir kraujagyslių sistemai. Sportuojantiems persimonas gali tapti ir natūraliu angliavandenių šaltiniu.

REKLAMA
REKLAMA

„Negalima būtų teigti, kad padeda kažkokiai konkrečiai ligai, tai ne vaistas, bet tinka stiprinti sveikatai. Persimonuose gausu betakaroteno, ką išduoda oranžinė spalva. Gausus ir antioksidantų vaisius, kuris stiprina imunitetą ir mūsų sveikatą“, – sako dietologė Živilė Dumbraitė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ekspertai sako, jog tiriant atvežtinius persimonus bent pastaraisiais metais pesticidų likučių neaptikta, visgi uogas auginant ir transportuojant tam tikros taršos neišvengiama, tad prieš valgant persimonus būtina nuplauti. Tuomet juos galima valgyti ir su žievele, kurioje taip pat netrūksta naudingų medžiagų.

„Yra daug vitamino C, A, kalio. Daug skaidulinių medžiagų. Dėl to rekomenduojama jį valgyti nenusilupus luobelės. Aišku prieš vartojant nuplauti, pamirkyti vandenyje“, – pasakoja maisto sk. patarėja Eglė Petrokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įprastai persimonus tautiečiai valgo vienus – tarsi desertą, tačiau pasak mitybos specialistų, jie puikiai dera ir salotuose, pyraguose, troškiniuose. Jų skonines savybes ypatingai papildo citrusiniai vaisiai. Siūloma iš trintų persimonų gamintis ir tirštą kokteilį, kurį galima pagardinti imbieru. Tiesa, dietologė Živilė Dumbraitė įspėja, jog valgant šias uogas derėtų nepersistengti.

„Nebent tiems žmonėms, kurie prisižiūri savo kūno linijas, reikėtų pagalvoti apie saiką ir nevalgyti daugiau nei dviejų vaisių per dieną. Kaip ir visi vaisiai jie turi cukraus – fruktozės, tai svarbiausia saikas, tai auksinė taisyklė“, – teigia Ž. Dumbraitė.

REKLAMA

Prekybininkai pastebi, kad tautiečiai persimonus taip pamėgo, kad artėjant didžiosioms metų šventėms pagal perkamumą jie jau vejasi su Kalėdomis neatsiejamus mandarinus. Štai pernai, rudens-žiemos sezono metu, viename iš šalies prekybos tinklų persimonų pirkėjai išgraibstė net 900 tūkstančių kilogramų.

„2018 metų lapkritį, persimonų buvo įsigyta 5 kartus daugiau nei mandarinų. Šiemet dar neaišku, pažiūrėsime, bet kiek rodo pirmosios spalio dienos – persimonų yra įsigyta 14 procentų daugiau nei pernai. Tai reiškia žmonės yra pasiilgę šio sezoninio vaisiaus“, – kalbėjo „Maxima“ atstovė Rima Aukštuolytė.

Dažnai perkantys persimonus yra pastebėję, jog kartais uoga yra kartesnė, ypatingai jos šerdis. Specialistai tikina, jog kartumą lemia medžiagą taninas, o jis išsiskiria dar neprinokusiuose persimonuose. Tad patariama neskubėti jų valgyti, kol uoga nenusidažo ryškia oranžine spalva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų