REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Oro uoste įstrigę keleiviai (nuotr. asm. archyvo)

Jei išgirstumėte, kad kelionė iš Portugalijos į Lietuvą trunka penkias dienas, turbūt pagalvotumėte, kad taip ilgai užtrunkama nebent keliaujant autobusu ar mašina. Tačiau lietuvis profesorius portalui tv3.lt papasakojo savo siaubingą kelionę, kuri, net bandant grįžti namo lėktuvu, užtruko penkias dienas, teko išbūti 36 valandas be miego, o dar septynias valandas laukti iš vietos nejudančiame lėktuve.

21

Jei išgirstumėte, kad kelionė iš Portugalijos į Lietuvą trunka penkias dienas, turbūt pagalvotumėte, kad taip ilgai užtrunkama nebent keliaujant autobusu ar mašina. Tačiau lietuvis profesorius portalui tv3.lt papasakojo savo siaubingą kelionę, kuri, net bandant grįžti namo lėktuvu, užtruko penkias dienas, teko išbūti 36 valandas be miego, o dar septynias valandas laukti iš vietos nejudančiame lėktuve.

REKLAMA

Spalio 12 dieną Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorius dr. Remigijus Venckus iš Vilniaus išskrido į Portugaliją, kur turėjo būti iki spalio 19 dienos pagal Erasmus+ darbuotojų mokymo vizitą.

Mieste įstrigo trims dienoms

Pirmyn ir atgal R. Venckų gabeno skrydžių kompanija „Wizz Air“. Jau skrendant nuo Vilniaus iki Londono Lutono oro uosto (Jungtinė Karalystė) ir tuomet į Portą (Portugalija) skrydžiai vėlavo maždaug valandą, bet to keleivis nesureikšmina, sako, kad taip pasitaiko.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto tokios istorijos kaip R. Venckaus bandymas grįžti iš Portugalijos į Lietuvą – gana retos. Spalio 19 d. vyras turėjo skristi iš Porto į Lutoną, šešias valandas palaukti ten ir grįžti į Vilnių. Tačiau dar Porto oro uoste R. Venckus sužinojo, kad jį skraidinti turėjęs lėktuvas nusileido ne Porte – mieste Portugalijos šiaurėje, – o Fare – mieste šalies pietuose.

REKLAMA

„Praėjo dar kokia valanda ir mums pranešė, kad nieko čia nebebus, skrydis atšauktas. Taip ir nepasakė, kodėl atšauktas. Tik vėliau oro uoste mums buvo pasakyta, kad dėl oro sąlygų. Mus nusiuntė oro uoste prie skrydžio atstovų langelio, kur mums bus suteikta visa reikiama informacija ir pagalba. Mums ten duoda lapus, ant kurių mes pasirašome ir sutinkame gauti teisę susipažinti su keleivio teisėmis. Ten teisių lape yra telefonų numeriai, kur galime skambinti dėl tolimesnės pagalbos“, – tv3.lt pasakojo R. Venckus.

„Wizz Air“ prašymas pirma pasirašyti, o tik tuomet gauti galimybę susipažinti su savo teisėmis ir pagalbos numeriais nustebino R. Venckų, tačiau parašą jis paliko ir tuomet sužinojo, kokiu telefono numeriu galėtų sulaukti pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

„Paskambinau lietuvišku numeriu, nes galvojau, kad atsilieps iš Lietuvos. Bet atsiliepė neaiškiai angliškai kalbanti moteris. Mūsų pokalbis greit baigėsi, nes nesugebėjau susikalbėti. Tada paskambinau portugališku numeriu, atsiliepė portugalai ir pakeitė man bilietą spalio 22 dienai skrydžiui į Lutoną“, – pasakojo keleivis.

Netrukus R. Venckus taip pat gavo kuponų maistui ir viešbutį su maitinimu trims dienoms iki spalio 22-osios skrydžio. Vyras bandė kreiptis į „Wizz Air“ kompensacijos dėl patirtų nepatogumų, tačiau nesėkmingai.

„Užpildžiau pretenziją „Wizz Air“, kad gal pavyktų gauti kokią kompensaciją, nes mes čia užtrukome ne vieną dieną, o tris. Ir parašiau, kad man tai yra darbo vizitas, yra projektas ir turiu darbą Lietuvoje, mano darbotvarkėje susidarė chaotiška situacija. Suprasčiau, jei išgabentų kitą dieną, bet dabar jau trys dienos. Jie atrašė, kad buvo blogos oro sąlygos ir pagal visus Europos reikalavimus blogos oro sąlygos neprivaloma kompensuoti“, – sakė profesorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Septynios valandos lėktuve

Dar iki išskrendant iš Porto R. Venckus sužinojo, kad skrydis pakeistas, ir dabar teks skristi nebe į Lutoną, bet į Barseloną, o iš ten – į Vilnių. Tarp skrydžių įsiterpė dvylikos valandų tarpas. Sėkmingai iš Portugalijos nusigavęs iki Ispanijos, R. Venckus vėl susidūrė su nemalonumais.

„Ateiname į [Barselonos] oro uostą, pasidarome visas procedūras, laukiame prie įlaipinimo vartų. Atsidaro vartai, mus įveda į lėktuvą, viskas laiku. Sėdim lėktuve, praeina valanda, pusantros. Mums sako, kadangi dėl intensyvaus lėktuvų skrydžių pasikeitimų Prancūzijos oro erdvėje yra didelis lėktuvų judėjimas, mes turime laukti leidimo išskristi ir negalime pakilti“, – sakė R. Venckus.

REKLAMA

Dar po 4–5 valandų laukimo lėktuve keleiviams imtas dalinti vanduo ir užkandžiai.

„Praeina dar valanda ar pusantros ir sako mums, dabar oro sąlygos pablogėjo, skrisime kitokiu būdu – važiuosime iki pakilimo tako ir skrisime neįprasta, priešinga kryptimi nuo tako“, – teigė keleivis.

Tačiau ir šio sprendimo įgyvendinti nepavyksta, nes pilotas netrukus informuoja keleivius, kad lėktuvo gale dvi moterys primygtinai prašo grįžti į oro uostą ir namo, nes jų netenkina ši situacija.

„Na palaukite, klausykite, žinau atvejų, kai lėktuve numiršta žmogus, ir lėktuvas dėl to nėra nusodinamas bet kur, o ten, kur įmanoma, ir mirusysis atiduodamas, kelionė vykdoma toliau. Mes sustojome, visas mūsų pasivažinėjimas lėktuvu oro uoste truko 7 valandas. Stiuardai mums praneša pasiimti bagažą ir eiti prie langelio, kur bus suteikta visa informacija, maitinimas ir viešbučiai, nes mes dabar nebepakilsime“, – pasakojo R. Venckus.

REKLAMA

Profesorių taip pat nustebino tai, kad po septynių valandų lėktuve oro uosto informacijos lentose buvo parašyta, kad skrydžiai atšaukti, tačiau „Wizz Air“ keleiviams nesuteikė viešbučio, o tvirtino, kad skrydis bus vykdomas.

„Man peršasi nuomonė, kad taip „Wizz Air“ norėjo sutaupyti pinigus viešbučiui“, – svarstė R. Venckus.

Pagaliau namai

Net ir grįžus atgal į oro uostą keleivius pasitiko papildomi sunkumai. Paryčiais oro uoste buvo sunku gauti informacijos ar maisto.

„Praeina pora valandų, ateina oro uosto darbuotoja, vėl dalina lapus su „Wizz Air“ keleivių teisėmis ir vėl prašo pasirašyti. Pradėjau prašyti, – nes mes daugiau nei parą keliaujame, bandome nusigauti nuo Porto iki Vilniaus, esame be miego, – gal duokit kur nors poilsio vietą. Ji sako, kad nieko negali duoti. Prašau maisto, nes niekas nedirba. Ji sako, kad „Wizz Air“ neinformavo, kad reikėtų pasirūpinti maistu keleiviams“, – pasakojo R. Venckus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai po valandos keleiviai gavo maisto kuponus į vienintelę tuo metu oro uosto dirbusią kavinę, kur šiaip ne taip pavyko pavalgyti.

„Mes paryčiais esame informuojami, kad 9.20 val. pakils lėktuvas. Tada vėl stovime eilėje, kur bus suteiktos naujos įlaipinimo kortelės. Darbuotojai oro uoste kalba arba ispaniškai, arba su ispanišku akcentu, susikalbėti neįmanoma. Vis dėlto esame prileidžiami prie skrydžio, pakliūvame į lėktuvą ir jis tik maždaug po valandos pakyla. Skrydis, susidaro įspūdis, buvo ilgesnis, gal irgi dėl oro sąlygų“, – prisiminė R. Venckus.

Tiesa, net grįžus namo R. Venckų užklupo nemalonumai.

„Po trisdešimt penkių valandų nemiegojimo šiandien jau turiu gydytis, aš sėdžiu su vaistais“, – pridūrė profesorius.

REKLAMA

 

Kompensacija – tik už vieną skrydį

„Wizz Air“ patvirtina, kad bendrovės skrydis iš Barselonos į Vilnių, kaip ir daugelio kitų aviakompanijų skrydžiai, turėjo būti perkeltas iš spalio 22 dienos į spalio 23 dieną dėl blogų oro sąlygų – stiprios perkūnijos Barselonos oro uoste ir dėl leistino orlaivio įgulos darbo laiko viršijimo.

„Šio vėlavimo išvengti nebuvo galima ir aviakompanija pagal atitinkamus teisės aktus savo keleiviams Barselonoje suteikė maitinimo kuponus bei papildomas paslaugas įlaipintiems keleiviams. Nepaisant visų pastangų, apgyvendinimo paslauga keleiviams negalėjo būti pasiūlyta, nes ir kitų avialinijų neišvykusių keleivių skaičius buvo per didelis ir visi viešbučių kambariai Barselonoje buvo užimti“, – atsakyme tv3.lt rašė „Wizz Air“.

REKLAMA

Kompanijos teigimu, keleivių patirtos išlaidos, aviakompanijai susidūrus su trikdžiais teikiant papildomą pagalbą, bus kompensuotos iki logiškai pagrįstos sumos pagal pateiktas atitinkamas sąskaitas faktūras.

„Wizz Air“ taip pat patvirtino, kad dėl blogų oro sąlygų – smarkaus lietaus– buvo atšauktas ir spalio 19 d. skrydis iš Porto į Lutoną. 

„Šios situacijos paveikti keleiviai buvo informuoti ir jiems buvo siūlomas apgyvendinimas viešbutyje, skrydžio alternatyva, visiškas pinigų grąžinimas arba 120 proc. sumokėtos sumos sugrąžinimas į jų „Wizz Air“ sąskaitas. Kadangi oro sąlygos nuo aviakompanijos nepriklauso, kompensacija dėl šios situacijos neskiriama“, – atsakyme rašė kompanija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų