REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagal dabar galiojantį įstatymą, nuo kitų metų pradžios alkoholiniais gėrimais nebus galima prekiauti laikinose prekybos vietose paviljonuose ir paplūdimiuose. Tačiau Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo tokią nuostatą švelninti.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, nuo kitų metų pradžios alkoholiniais gėrimais nebus galima prekiauti laikinose prekybos vietose paviljonuose ir paplūdimiuose. Tačiau Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo tokią nuostatą švelninti.

REKLAMA

Šiuo metu Alkoholio kontrolės įstatymas numato, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. nebeliks nestacionarių alkoholio prekybos vietų, kurioms savivaldybė išduoda atskiras licencijas kurortinio sezono metu.

Pagal šias licencijas nebus galima prekiauti paviljonuose, paplūdimiuose, o neterminuotą prekybos alkoholiniais gėrimais licenciją turinčios įmonės galės aptarnauti pirkėjus lauko sąlygomis ne didesniu kaip 40 metrų atstumu nuo stacionarios viešojo maitinimo vietos (pvz., restorano ar kavinės).

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo keisti įstatymą taip, kad savivaldybės galėtų suteikti teisę įmonėms lauko sąlygomis alkoholiu prekiauti vietose, kurios nuo viešojo maitinimo įstaigos būtų nutolę toliau nei nustatyta 40 metrų riba.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, savivaldybės taip pat galėtų leisti alkoholiu prekiauti ir paplūdimiuose ar paviljonuose.

„Tokios nuostatos padės efektyviau kovoti su viešosios tvarkos pažeidimais, prisidės prie visuomenės sveikatos gerinimo ir atitiks teisėkūros proporcingumo principą“, – rašoma ministerijos aiškinamajame rašte.

REKLAMA

Čia taip pat pažymima, kad 2017 m. buvo įteisintos alkoholio prieinamumą mažinančios priemonės (pardavimo laiko ribojimas, amžiaus, nuo kada galima įsigyti gėrimų, taip pat akcizų didinimas).

„Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo įstatymu pasiektas norimas rezultatas: Lietuvos statistikos departamento skelbiami duomenys rodo, kad legaliai įsigytų alkoholio gėrimų suvartojimas, tenkantis vienam gyventojui, nuosekliai mažėja – 2017 m. suvartojimas siekė 10,5 litro vienam gyventojui, o 2018 m. – jau 9,5 litro“, – nurodo ministerija.

Tai ne pirmas kartais, kai siūloma pakeisti nuo kitų metų pradžios įsigaliosiančią Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatą dėl prekybos gėrimais draudimo lauko sąlygomis laikinuose paviljonuose, taip pat paplūdimiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Tai numatančius projektus ne kartą registravo skirtingų Seimo frakcijų nariai.

Tiesa, Sveikatos apsaugos ministerija ir Vyriausybė panašioms iniciatyvoms nepritaria.

Labiausiai nukentės miestų svečiai?

Būsimam draudimui labiausiai priešinasi Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija. Prieš kurį laiką portalui tv3.lt asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sakė besitikinti, kad dar pavyks įtikinti politikus pakeisti būsimą draudimą.

„Net nenorime galvoti, kad nepavyks. Tikrai ir Seime buvome keletą kartų, ir kalbame su politikais, ministrais, su sveikatos apsaugos ministru Aurelijum Veryga kalbėjau, nes naujame draudime nėra visiškai jokios logikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikslas buvo sumažinti alkoholio prieinamumą. Dabar iš tų kavinių atėmus prekybą alkoholiu, daugelis jų užsidarys, nes joms sudėtinga išsilaikyti iš maisto gamybos. Tada galės plėstis stacionarios kavinės, kurioms nereikia jokių leidimų. Jos gali išsiplėsti, pasididinti plotą, bet juk iš stacionarios kavinės tu gali nešti ir stiprų alkoholį“, – kalbėjo asociacijos vadovė.

Dėl to, anot jos, neaišku, kaip tokiu atveju bus sumažintas alkoholio prieinamumas. Tad tikimasi, kad Seimo nariai išgirs argumentus ir įstatymą atkeis.

Paklausta, kas labiausiai nukentės, jeigu būsimas draudimas vis dėlto nebus atšauktas, E. Šiškauskienė kalbėjo:

REKLAMA

„Miesto svečiai, nes bus tikrai labai keista, kai gražiausiose vietose, parkuose, visur kur dabar galima prekyba – ir Vilniaus Vingio parke, ir Bernardinų sode, ir visoje Lietuvoje.

Ką jau kalbėti, kad nebus prekiaujama ne tik pajūryje, bet visuose paplūdimiuose. Nors kai diskutavome, tai kalbėjome apie pajūrį, o įstatyme įrašyti paplūdimiai. Tai reiškia, visi kempingai, viešbučiai ant ežerų pakrančių, niekur nebus nei alaus nei sidro.“

Jos nuomone, neatšaukę draudimų lauko kavinėje prekiauti silpnu alkoholiu, atrodysime juokingai prieš svečius.

„Iš vienos pusės turizmas auga, dedam visas pastangas, kad pritrauktume kuo daugiau turistų, o iš kitos pusės kaip atrodys alaus kraštas, kuriame to alaus net negalėsi išgerti. Tiesiog liūdna darosi ir nežinia, kaip žmonėms paaiškinti“, – stebėjosi asociacijos vadovė.

REKLAMA

Ji atkreipė dėmesį, kad visuose Lietuvos restoranuose ir kavinėse išgeriama vos 9 proc. viso šalyje suvartojamo alkoholio:

„Nemanau, kad čia yra ta sritis, su kuria reikėtų labai aršiai kovoti. Ir ji yra kontroliuojama, tu matai, kad žmogus išgėręs, gali jam neparduoti, be to, gėrimai ir nepigūs, niekas nepersigeria lauko kavinėse. Iš tiesų nematome jokio tikslingumo pradėti karą nuo kavinių, restoranų ir lauko terasų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų