REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Renovuojant daugiabučius, šildymo sistemos atnaujinimas - ne tik galimybė reguliuoti temperatūrą kambaryje. Lygiai tiek pat svarbus ir šios sistemos balansavimas, radiatorių keitimas. Kartu su šildymo sistema galima atnaujinti ir karšto vandens sistemą, kuri padės sutaupyti dar daugiau bei pagerinti pastato energinį efektyvumą.

Renovuojant daugiabučius, šildymo sistemos atnaujinimas - ne tik galimybė reguliuoti temperatūrą kambaryje. Lygiai tiek pat svarbus ir šios sistemos balansavimas, radiatorių keitimas. Kartu su šildymo sistema galima atnaujinti ir karšto vandens sistemą, kuri padės sutaupyti dar daugiau bei pagerinti pastato energinį efektyvumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiojoje dalyje senų daugiabučių yra įrengtos vienvamzdės šildymo sistemos – tai tokios sistemos, kuriose vanduo į radiatorius patenka ir iš jų išteka į grąžinimo magistralę tuo pačiu vamzdžiu. Šiose esamuose sistemose įrengti termoreguliatorių neįmanoma, o jos per daugelį metų yra išbalansuojamos.

REKLAMA

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa teikia kelias galimybės atnaujinti šildymo sistemą. Pirmoji – modernizuoti vienvamzdę sistemą. Tai kainuotų nedaug. Naudojant senos šildymo sistemos įrangą išlieka avarijos tikimybė, o savavališkai gyventojų įgyvendinami pokyčiai bute išbalansuoja sistemą ir pakeičia vandens temperatūrą kitiems gyventojams.

Kita priemonė – dvivamzdė sistema, kurioje vanduo į radiatorius patenka vienu vamzdžiu, o iš jų išteka per kitą vamzdį. Dažniausiai šią priemonę renkasi žmonės, kurių vamzdynai yra prakiurę, visiškai susidėvėję. Šią sistemą reguliuoti yra daug paprasčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Trečias variantas – kolektorinė sistema. Tokiu atveju visi buto radiatoriai sujungiami tarpusavyje, o butas prijungiamas prie vieno stovo laiptinėje. Kolektorinę šildymo sistemą įsirengę gyventojai galės ne tik reguliuoti norimą patalpų temperatūrą, bet ir matyti skaitiklyje savo buto šiluminės energijos sąnaudas. Ši sistema populiariausia tarp mažesnių daugiabučių – čia ją įrengti lengviau. 

Paskutinė, daliklinė šildymo sistema veikia kiek kitaip. Joje šilumos dalikliai yra montuojami ant visų namo butų radiatorių, taip užtikrinant tikslų ir teisingą suvartotos šilumos energijos paskirstymą. Pritvirtintas daliklis, šylant radiatoriui nustato išskiriamos šilumos kiekį pagal prietaiso paviršiaus temperatūrą ir bendras šilumos energijos kiekis yra paskirstomas atskiriems butams, atsižvelgiant į daliklių duomenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sistemos balansavimas

Tokią problemą kaip nevienodą šilumos pasiskirstymą tarp butų galima išspręsti subalansavus šildymo sistemą. Šildymo sistemos subalansavimas reiškia balansinių ventilių sumontavimą rūsyje ir vandens srautų sureguliavimą. Sistemai išsibalansavus, vieni radiatoriai perkaista, kiti šyla nepakankamai. 

Šildymo sistemą galima balansuoti dviem būdais – įrengiant rankinius arba automatinius balansinius ventilius. Pirmieji yra pigesni, tačiau jie nėra tinkami naudoti su radiatorių termoreguliatoriais, o pakeitus bent vieną radiatorių ar vamzdyną, sistema balansavimo reikalautų iš naujo. Tuo tarpu automatiniai balansiniai ventiliai su pastarosiom problemom nesusiduria. Taip pat jie nereikalauja balansavimo su specialia įranga, bet kainuoja šiek tiek brangiau. 

REKLAMA

Radiatoriai

Kartu su šildymo sistema, gyventojai turi galimybę atnaujinti ir savo radiatorius. Dėl didelio vandens kiekio, pagal senus reikalavimus gaminti radiatoriai yra labai griozdiški, užima daug vietos. Nors kartais juos užtenka tik praplauti, tačiau pasitaiko atvejų, kai radiatorius dėl jų susidėvėjimo būtina keisti. Modernūs radiatoriai yra tiksliau reguliuojami ir užtikrina efektyvesnį energijos naudojimą, reikiamą šilumos spinduliavimą į aplinką.

Karšto vandens sistema

Nors senų daugiabučių vamzdžiai yra gana ilgaamžiški, renovaciją yra gera proga pasikeisti vandentiekio sistemą. Dėl to, svarbu atkreipti dėmesį į specialistų rekomendacijas, ar vamzdžiai yra surūdiję, prakiurę, ar jų būklė yra patenkinama.

REKLAMA

Seni vamzdynai dažnai būna pažeisti korozijos, o sujudinus sistemą gyventojų čiaupuose pradeda bėgti nešvarus vanduo, užsikemša vandens filtrai ir dar labiau nusidėvi vandentiekių įranga.

Vamzdynų izoliacija neretai būna prastos būkles, o kartais jos išvis nėra – tai didina energijos suvartojimą dėl šilumos nuostolių. Taip pat, nusidėvėję ventiliai neretai varva, todėl vandentiekio atnaujinimas gali prisidėti ir prie vandens sutaupymo.

Kaip ir šildymo sistemoje, nesubalansavus karšto vandens sistemos vartotojams tiekiamas karštas vanduo yra skirtingos temperatūros – butai esantys arčiau šilumos punkto paprastai gauna karštesnį vandenį, o esantys toliau – šaltesnį. Dėl to šie butai dažnai sunaudoja daugiau karšto vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint subalansuoti šildymo sistemą, ant stovų reikia dėti balansinius ventilius, kurių pagalba visi gyventojai gauna vienodos temperatūros vandenį, taip pat pašalinama galimybė susirgti legionelioze, nes vanduo palaikomas pastovios 55-60 laipsnių temperatūros, kur šios bakterijos negali daugintis. 

Didesnė valstybės parama

Gera žinia gyventojams, nusprendusiems atnaujinti savo šildymo sistemą, įsirengti balansinius ventilius ant stovų, nusprendus pereiti prie daliklinės ar kolektorinės sistemos bei įsigyti termoreguliatorius – visas šias priemones papildomai finansuoja valstybė, todėl iš viso skiriama parama butų savininkams sieks ne 30, o net 40 proc.

REKLAMA

Straipsnių serija Renovacija. DUK apima dažniausiai užduodamus klausimus: kodėl verta investuoti į daugiabučio atnaujinimą, kaip inicijuoti ir įgyvendinti projektą, kokias energinio efektyvumo didinimo priemones finansuoja valstybė ir kaip renovacija padeda tausoti gamtą, bei prisideda prie darnaus miestų vystymosi. Šiuo metu iki 2020 m. sausio 31 d.  BETA priima paraiškas daugiabučiams atnaujinti. Daugiau informacijos galite gauti paskambinę nemokama telefono linija 8 800 200 12.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų