REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienais metais kartu su „Sodros“ biudžetu yra tvirtinami ir skirtingų draudimo rūšių dydžiai. Sprendžiant iš kitų metų biudžeto projekto, 2020 m. didės nelaimingų atsitikimų darbe socialinio draudimo įmokos tarifas daliai įmonių.

Kiekvienais metais kartu su „Sodros“ biudžetu yra tvirtinami ir skirtingų draudimo rūšių dydžiai. Sprendžiant iš kitų metų biudžeto projekto, 2020 m. didės nelaimingų atsitikimų darbe socialinio draudimo įmokos tarifas daliai įmonių.

REKLAMA

Dabar įstatyme numatyti keturios nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įmokos tarifų grupės.

Joms priskirtų draudėjų mokamos nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įmokos tarifai yra tokie: 1) I grupė – 0,14 procento; 2) II grupė – 0,36 procento; 3) III grupė – 0,7 procento; 4) IV grupė – 1,4 procento.

Nuo kitų metų II grupės įmokos tarifą planuojama didinti nuo dabartinių 0,36 proc. iki 0,4 proc.

Nelaimingų atsitikimų darbe socialinio draudimo įmokos tarifų dydis priklauso nuo: Valstybinės darbo inspekcijos nustatytų darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų pažeidimų; nelaimingų atsitikimų darbe sunkumo ir dėl šių įvykių nukentėjusiųjų skaičiaus; dėl ūmių profesinių ligų įmonėje nukentėjusiųjų skaičiaus; nelaimingų atsitikimų, įvykusių dirbant pavojingus darbus, skaičiaus ir pavojingus darbus dirbančių darbuotojų skaičiaus santykio.

REKLAMA
REKLAMA

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu yra 133 įmonės, priskiriamos II įmokų grupei. Kokios tai įmonės, neskelbiama.

Surinktos šios rūšies draudimo įmokos naudojamos mokėti atitinkamoms išmokoms.

Jomis visiškai ar iš dalies kompensuoja apdraustiesiems asmenims, o jų mirties atveju – jų šeimos nariams dėl draudžiamųjų įvykių prarastas pajamas.

REKLAMA

Apdraustajam asmeniui, dėl įvykio, pripažinto draudžiamuoju, netekusiam dalies ar viso darbingumo, išmokama: ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe, pakeliui į darbą ar iš darbo arba profesinės ligos išmoka; netekto darbingumo vienkartinė kompensacija; netekto darbingumo periodinė kompensacija.

Darbuotojui mirus dėl draudžiamojo įvykio, kiekvienam jo šeimos nariui mokama vienkartinė arba periodinė išmoka.

„Sodros“ biudžeto įstatymas dar bus svarstomas Seime. Kad jis įsigaliotų, jį dar turės pasirašyti prezidentas.

Darbe mirtį sutiko 37 žmonės

Kaip informavo Valstybinės darbo inspekcijos Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vyresnioji patarėja Vesta Macė, 2013–2018 m. įmonėse dažniausiai buvo nustatomi darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimai (daugiau kaip 70 proc. visų pažeidimų).

REKLAMA
REKLAMA

„Darbuotojų saugos ir sveikatos klausimams įmonėse, ypač labai mažose ir mažose, kurios dominuoja šalies ūkyje, skiriama per mažai dėmesio. Dažniausiai šios įmonės reikalavimus darbuotojų saugai ir sveikatai supranta kaip papildomą administracinę naštą“, – komentavo patarėja. 

Anot jos, senstant visuomenei, didėjant imigracijai, svarbi kiekvieno darbuotojo gyvybė ir sveikata. Ypač turint galvoje, kad žūtis ar traumos lemia papildomas išlaidas socialiniam ir sveikatos draudimui, tai yra, visiems mokesčių mokėtojams.

2018 m. įmonėse fiksuoti 4,2 tūkst. lengvi, 126 sunkūs ir 37 mirtini nelaimingi atsitikimai darbe.

Profesinių ligų valstybės registro duomenimis, per 2018 metus užregistruota 415 profesinių ligų 205 asmenims (63 proc. vyrams ir 37 proc. moterims).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2018 m. dirbant pavojingus darbus įvyko 15 mirtinų (42 proc. nuo visų mirtinų) ir 40 sunkių (34 proc. nuo visų sunkių) nelaimingų atsitikimų darbe. 

Daugiausiai (3 atvejai) mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe įvyko atliekant statybos darbus, keliant krovinius mechaniniais krautuvais bei atliekant darbus su potencialias pavojingais įrenginiais (2 darbuotojai žuvo atliekant portalinio krano demontavimo darbus).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų