REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekybininkams, kurių apyvarta viršija 2 mln. eurų per mėnesį, jau nuo kitų metų būtų taikomas 1 proc. apyvartos mokestis.

Prekybininkams, kurių apyvarta viršija 2 mln. eurų per mėnesį, jau nuo kitų metų būtų taikomas 1 proc. apyvartos mokestis.

REKLAMA

Tai numatantį visiškai naujo įstatymo projektą penktadienį registravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai priklausantys Seimo nariai Tomas Tomilinas, Virgilijus Poderys, ir Jonas Jarutis.

Apie galimybę apmokestinti prekybos tinklus ne kartą viešai yra kalbėjęs ir partijos lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Nustatant naują mokestį, siekiama perskirstyti apmokestinamąją naštą tarp mokesčių mokėtojų, veikiančių mažmeninės prekybos sektoriuje. Rengiant projektą buvo nagrinėjama Lenkijos patirtis rengiant panašų įstatymą ir jos laimėta byla Europos Teisingumo teisme.

Mokesčio poreikis grindžiamas mažmeninės prekybos rinkos specifika Lietuvoje, susijusia su ypač didelę rinkos galią turinčių stambios prekybos įmonių veikla, taip pat poreikiu skatinti smulkaus verslo plėtrą, siekiant maksimalaus mokestinio teisingumo.

REKLAMA
REKLAMA

Preliminariai skaičiuojama, kad 86,21 proc. gautų pajamų iš planuojamo mokesčio valstybė gaus iš ūkio subjektų, besiverčiančių mažmenine prekyba nespecializuotose parduotuvėse, kuriose vyrauja maisto prekės, gėrimai ir tabako gaminiai“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

REKLAMA

Įstatymo autoriai skaičiuoja, kad įvedus naują mokestį, kasmet į valstybės biudžetą papildomai būtų surinkta apie 31,9 mln. eurų.

Primename, kad dar 2016 m. Lenkijos Seimas priėmė įstatymą, kuriuo įvedė mokestį, taikomą prekių pardavimui gyventojams. Apmokestinti buvo visi mažmenininkai, o pats mokestis taikomas jų apyvartai.

Jeigu parduotuvė per mėnesį parduoda prekių už sumą, nedidesnę nei 17 mln. zlotų (apie 3,9 mln. eurų), jai taikytas 0 proc. tarifas. Apyvartai nuo šio sumos iki 170 mln. zlotų (apie 39 mln. eurų), taikytas 0,8 proc. tarifas, o viršijančiai ją – 1,4 proc. tarifas.

REKLAMA
REKLAMA

Paprastai tariant, mažoms parduotuvėms naujo mokesčio mokėti neteko, o didiesiems prekybos tinklams susidarė gana nemažos mokėtinos sumos.

Dėl tokio mokesčio Lenkija bylinėjosi su Europos Komisija, tačiau teisminį ginčą laimėjo.

Prieš kurį laiką komentuodamas Lenkijos pergalę teisme dėl prekybininkų apmokestinimo, T. Tomilinas portalui tv3.lt sakė:

„Prekybos tinklai yra galingiausia mūsų tiekimo grandinės dalis. Mes, kaip vartotojai, esame žiauriai permokėję už gražias, kokybiškas parduotuves kainomis, smulkūs verslininkai – savo bankrotais.

Todėl sveikinu teismą ir tikiuosi, kad detaliai išanalizavę jo sprendimą galėsime kuo greičiau pradėti diskusijas dėl Lenkijos praktikos taikymo ir šioje srityje.“

Kritiškai apie naują mokestį ne kartą viešai yra pasisakiusi Lietuvos prekybos įmonių asociacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų