REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Dauguma Lietuvos gyventojų (65 proc.) teigia, kad renovuotas namas ir sutvarkyta aplinka paskatina ir kaimyninių namų gyventojus imtis iniciatyvos renovuoti daugiabutį, rodo BETA (Būsto energijos taupymo agentūra) atliktas tyrimas. Visgi gyventojai dažnai nesiryžta renovuoti būstą, nes iš pirmo žvilgsnio šis procesas atrodo sudėtingas. Kita vertus, kad namo renovacija įvyktų, gyventojai turi ištarti du „taip“. Visa kita – renovacijos projekto administratoriaus darbas.

Dauguma Lietuvos gyventojų (65 proc.) teigia, kad renovuotas namas ir sutvarkyta aplinka paskatina ir kaimyninių namų gyventojus imtis iniciatyvos renovuoti daugiabutį, rodo BETA (Būsto energijos taupymo agentūra) atliktas tyrimas. Visgi gyventojai dažnai nesiryžta renovuoti būstą, nes iš pirmo žvilgsnio šis procesas atrodo sudėtingas. Kita vertus, kad namo renovacija įvyktų, gyventojai turi ištarti du „taip“. Visa kita – renovacijos projekto administratoriaus darbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar mano daugiabutis gali būti renovuojamas?

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje gali dalyvauti tik daugiabučių namų klasifikaciją atitinkantys būstai – trijų ir daugiau butų gyvenamieji namai, kuriuose gali būti ir negyvenamųjų patalpų – prekybos, administracinių, viešojo maitinimo ir kitų. 

REKLAMA

Taip pat daugiabutis turi būti pastatytas pagal iki 1993 m. galiojusius statybos techninius normatyvus – šių daugiabučių energinis efektyvumas yra maždaug dvigubai prastesnis nei namų, statytų pagal atnaujintus normatyvus. 

Pirmasis „taip“ – sutikimas renovuoti 

Butų savininkai gali nuspręsti namą renovuoti patys, kreiptis į savivaldybę arba sutikti su miesto valdžios pasiūlymu atnaujinti daugiabutį. Visais atvejais pirmiausia organizuojamas butų savininkų susirinkimas, kuriame ne mažiau nei 50 proc. + 1 namo gyventojų – butų savininkų nusprendus renovuoti daugiabutį, laukia nemažai pasiruošimo darbų. Vėliau namo savininkų daugumos pritarimu, atnaujinimo procesu rūpinasi namo bendrijos pirmininkas arba gyventojų paskirtas projekto administratorius. 

REKLAMA
REKLAMA

Į butų savininkų susirinkimą taip pat galima pasikviesti BETA atstovus ir finansinės institucijos specialistus, kurie atsako į butų savininkams rūpimus klausimus ir pristato namo atnaujinimo finansavimo sąlygas. 

Renovacija rūpinasi ir savivaldybė 

Kai kurios savivaldybės pačios atrenka neefektyviausiai energiją vartojančius daugiabučius namus ir jų gyventojams pasiūlo renovuoti namą. Patys gyventojai irgi gali savivaldybei pasiūlyti renovuoti energetiškai neefektyvius daugiabučius. 

Bendradarbiaujant su savivaldybe, daugiabučio namo atnaujinimo procesų įgyvendinimu rūpinasi savivaldybės paskirtas administratorius. Toks modelis palengvina būsto savininkų naštą, kuri krenta ant paskirto administratoriaus pečių, o patys gyventojai neturi prisiimti organizacinių, ar projekto įgyvendinimo rizikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės į daugiabučių atnaujinimo programą įsitraukia vis aktyviau – paskutinio kvietimo atnaujinti būstus metu, gautos 707 paraiškos iš 56 šalies savivaldybių. Lyginant su praėjusio kvietimo rezultatais, šis skaičius išaugo net penktadaliu.

Kiek kainuos renovacija? 

Senos statybos daugiabutyje įdiegus visas pagrindines energinį efektyvumą didinančias priemones – atnaujinus langus, duris, šildymo sistemą bei apšiltinus stogą, sienas – galima sutaupyti apie 50 proc. šildymo išlaidų.

Valstybė kompensuoja 30 proc. butų savininkų investicijas į daugiabučio atnaujinimą. Papildomus 10 proc. valstybė kompensuoja įsirengus tik tam tikras išskirtines priemones kaip modernizuojant neautomatizuotą šilumos punktą, įrengus balansinius ventilius ant stovų ir kita.

REKLAMA

100 proc. padengiamos atnaujinimo projekto parengimo, įgyvendinimo,  administravimo bei statybos techninės priežiūros išlaidos. Socialiai remtini gyventojai gauna pilną kompensaciją visoms renovacijos išlaidoms. 

Antrasis „taip“ – renovacijos projektui ir finansiniams įsipareigojimams 

Daugiabučio namo butų savininkams nusprendus dalyvauti daugiabučių namų atnaujinimo programoje, namo valdytojas, kartu su konkurso būdu atrinktu investicijų plano rengėju, paruošia daugiabučio namo atnaujinimo projektą. Šiais dokumentais namo gyventojams rūpintis nebereikia, bet atnaujinimo projektas turi būti pristatytas butų savininkams ir koreguojamas pagal išreikštas pastabas.  

REKLAMA

Investicijų plane numatomos namo atnaujinimo priemonės ir jų kaina. Galima rinktis iš įvairių energinį efektyvumą didinančių priemonių – pradedant šildymo ir karšto vandens sistemų pertvarkymu bei keitimu, ventiliacijos ir rekuperacijos sistemų tvarkymu ar stogo šiltinimu. Butų savininkams patvirtinus investicijų planą, namo valdytojas kreipiasi į finansinę instituciją dėl kredito suteikimo.

Butų savininkai patys sprendžia kokiam laikotarpiui ir kokio dydžio paskolas pasirinkti. Ilgalaikės paskolos daugiabučiams atnaujinti yra išduodamos kur kas geresnėmis sąlygomis nei įprastos paskolos – su ne didesnėmis kaip 3 proc. fiksuotomis metinėmis palūkanomis 5 metų laikotarpiui. Paskolos grąžinimo laikotarpis gali siekti 20 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbų kokybei – nuolatinė priežiūra 

Gyventojams sutikus renovuoti daugiabutį, patvirtinus renovacijos projektą ir pasirašius finansinius įsipareigojimus pradedami namo atnaujinimo darbai. 

Pastebėjus darbų broką ar blogai dirbančius statybininkus, gyventojai turėtų kreiptis į projekto administratorių. Jis yra atsakingas už atnaujinimo darbų organizavimą ir jų įgyvendinimą, todėl turi atsakyti gyventojams į visus kylančius klausimus, jeigu reikia į susirinkimą pakviesti rangovo vadovą, kad gyventojai patys galėtų jam išsakyti pastabas, išsiaiškinti, kaip vyksta darbai. Taip pat gyventojai gali kreiptis į techninį prižiūrėtoją arba statybos darbų vadovą. Jeigu nepavyksta problemų išspręsti vietoje, gyventojai gali kreiptis į BETA.

REKLAMA

Šia straipsnių serija siekiama supažindinti visuomenę su Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojama daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa. Straipsnių serija apima dažniausiai gyventojams kylančius klausimus ir siekia išsamiai paaiškinti, kodėl verta investuoti į daugiabučio atnaujinimą, kokių priemonių galima imtis, kaip vyksta projekto įgyvendinimas ir kaip daugiabučių renovacija padeda tausoti aplinką bei prisidėti prie darnaus miestų vystymosi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų