REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjantys Naujieji metai atneš ne tik naujų mokesčių, bet ir daugybę naujovių keliuose. Nebeliks lentelių su žaliomis rodyklėmis sukti į dešinę. O sostinės gatvėse bus pastatyta dešimtys naujų greičio matuoklių, kurie pažeidėjus „šaudys“ ir iš nugaros.

Artėjantys Naujieji metai atneš ne tik naujų mokesčių, bet ir daugybę naujovių keliuose. Nebeliks lentelių su žaliomis rodyklėmis sukti į dešinę. O sostinės gatvėse bus pastatyta dešimtys naujų greičio matuoklių, kurie pažeidėjus „šaudys“ ir iš nugaros.

REKLAMA

Sankryža važiuojančių Kalvarijų, Ozo ir Kareivių gatvėmis Vilniuje – viena intensyviausių. Ją kasdien kerta tūkstančiai mašinų. Visi keturi pagrindiniai šviesoforai čia su štai tokiomis lentelėmis, kurios leidžia vairuotojams sukti į dešinę net ir degant raudonam šviesoforo signalui. Vairuotojai šia teise čia dar naudojasi, tačiau jau po trijų mėnesių šių lentelių nebeliks.

„Saugumas pėstiesiems ir dviratininkams labai pabloginamas. Kai kurios žalios lentelės buvo nuimtos dar iki šiol. Nuimtos prie mokyklų, prekybos centrų, kad būtų apsaugoti pėstieji ir dviratininkai“, – sako Vilniaus eismo organizavimo departamento vadovas Aleksej Apanovič.

REKLAMA
REKLAMA

Į dešinę sukti visada leidžiančių lentelių sausį nebeliks ne tik šioje, bet ir visose Lietuvos sankryžose. O dauguma vairuotojų ir net pėsčiųjų tam nemato būtinybės. Esą vairuotojų kultūra kyla.

REKLAMA

Štai, ką mano sutikti gyventojai:

„Man būtų maloniau palikti. Patogiau. Ir pėsčiajam nieko baisaus.“

„Paskutiniu metu mandagūs. Ne visi aišku, bet dauguma.“

„Paprastai stoja, stabteli prieš tą ženklą.“

„Aš čia vaikštau, tai visada praleidžia.“

„Bus dar blogiau negu buvo. Yra gatvių, kur į dešinę pusę visada kamštis. Jei nebus žalios rodyklės, didesni kamščiai bus.“

„Pablogės, kamščiai bus. Tikrai, jei vairuotojas gali pasukti, o nepasuks, susirinks ir bus kamščiai.“

„Su mašina važiavau, pasukti į kairę, o iš miesto važiavo tiesiai ir suko į Pagirius. Gerai, kad daviau gazo, vos nedavė per uodegą.“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau saugaus eismo valdininkai neperkalbami – jei dega raudonas šviesoforo signalas, vairuotojams teks stovėti ir laukti žalio. O su galimomis naujomis spūstimis eismo organizatoriai žada kovoti išmaniais šviesoforais ir papildomomis dešinį posūkį leidžiančiomis šviesos sekcijomis.

„Sprendimas buvo priimtas prieš 5 metus. Buvo įvertinama eilė faktorių, bet pagrindinis – pėsčiųjų saugumas. Sutikite, nėra visai saugu, kai šviesoforinėje sankryžoje yra lentelė ir kai eina senyvo amžiaus žmogus arba vaikas. Jam dega žalias šviesoforo signalas ir netikėtai įvažiuoja automobilis. Pasižiūrėjome kitų šalių praktiką“, – kalbėjo ministerijos atstovas Vidmantas Pumputis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vairuotojų Vilniuje laukia kur kas daugiau naujovių nei tik lentelių prie šviesoforų su žaliomis rodyklėmis panaikinimas. Vietoje seniai nebeveikiančių greičio matuoklių savivaldybė suplanavo pastatyti 30 modernių naujų.

Šiuo metu Vilniuje stovi ir vairuotojus gąsdina per pusšimtis štai tokių butaforiniais tapusių senų greičio matuoklių dėžių, tačiau veikia vos 18. Miesto valdžia nusprendė, kad atėjo laikas greitį viršijančius vairuotojus kur kas labiau drausminti. Jau kitais metais mieste suplanuota įrengti apie tris dešimtis radarų, panašių į šį, įrengtą Konstitucijos prospekte šalia didžiųjų bankų būstinių.

„Matuokliai turėtų užtikrinti eismo saugumą Vilniuje. Dėl didelio greičio įvyksta skaudūs įvykiai“, – teigia A. Apanovič.

REKLAMA

Naujuosius greičio matuoklius savivaldybė žada įrengti ten, kur dėl greičio viršijimo įvyksta daugiausia eismo įvykių ir sužalojami žmonės. Kiek naujieji greičio matuokliai kainuos, dar nežinia, šiuo metu savivaldybės valdininkai rengia pirkinio reikalavimus – kad aparatai būtų atsparūs iki 25-ių laipsnių šalčiui ir 50-ies laipsnių karščiui, kad kontroliuotų keturias eismo juostas ir nuvažiuojančias transporto priemones.

Tai aktualu norint užfiksuoti greitį viršijančius motociklininkus, kurie numerį turi tik gale. Dalis aparatų fiksuos ir viešojo transporto juostos pažeidėjus, kertančius ištisinę liniją bei važiuojančius degant raudonam šviesoforo signalui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų