REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors vasarinės padangos į žiemines privalo būti pakeistos iki lapkričio 10-osios ir iki termino liko dar visas mėnuo, vis dėlto, kai kurie vairuotojai, atsižvelgę į netikėtai iškritusį sniegą, keičia padangas anksčiau.

Nors vasarinės padangos į žiemines privalo būti pakeistos iki lapkričio 10-osios ir iki termino liko dar visas mėnuo, vis dėlto, kai kurie vairuotojai, atsižvelgę į netikėtai iškritusį sniegą, keičia padangas anksčiau.

REKLAMA

Pagal Kelių eismo taisykles, vasarines padangas į žiemines reikia pasikeisti iki lapkričio 10 d., o nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 9 d. leidžiama eksploatuoti transporto priemones ir su dygliuotomis padangomis.

„KET numato, kad žiemos sąlygoms užsitęsus, dygliuotų padangų naudojimas gali būti pratęstas susisiekimo ministro įsakymu. Iš esmės toks pats sprendimas, t. y. leisti eksploatuoti transporto priemones su dygliuotomis padangomis, galėtų būti priimtas ir žiemos sąlygoms atsiradus anksčiau, tačiau LTSA šiuo metu neturi informacijos, kad būtų planuojami tokie sprendimai artimiausiu metu“, – teigia Lietuvos transporto saugos administracijos atstovė Eglė Kučinskaitė. 

Susisiekimo ministerija naujienų portalo tv3.lt informavo, kad planų keisti padangų naudojimo reglamentavimą nėra.

„Tačiau LTSA, atsižvelgiant į oro sąlygas (jau pasirodė sniegas daugumoje Lietuvos vietų), jau šiuo metu rekomenduoja vairuotojams pasikeisti padangas į žiemines. Skatiname, kad vairuotojai būtų patys sąmoningi ir rūpintųsi saugumu kelyje nelaukdami pasikeitimų taisyklėse ar to laiko, kai kelius nuklos sniegas. Taip pat primename, kad žieminės padangos turi būti tvarkingos, o jų protektoriaus rašto gylis ne mažesnis kaip 3 mm“, – primena LTSA atstovė. 

REKLAMA
REKLAMA

Bus rengiami reidai

Kaip naujienų portalą tv3.lt informuoja Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė Marija Kazanovič, po lapkričio 10-osios, įpusėjus mėnesiui, šalies keliuose policija skirs papildomo dėmesio transporto priemonių techninei būklei, taip pat ir naudojamų padangų atitikties techniniams reikalavimams tikrinti.

REKLAMA

Policija atkreipia dėmesį, kad, naudojant padangas, kurios neskirtos važiuoti žiemą, gali būti panaikintas privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas ir skirta piniginė bauda iki 40 eurų.

Autoservisai klientų anplūdžio nejaučia

Iškritus pirmajam sniegui vairuotojų pagausėjimo, norinčių pakeisti padangas į žiemines, autoservisai sako kol kas nepajutę. Kaip teigia Lietuvos autoservisų asociacijos atstovas Rytis Barila šiuo metu dažniausiai padangas keičia tie klientai kurie atveža automobilį kitiems darbams.

„Šiai paslaugai antpūdžio dar nėra, pagal ankstesnių metų duomenis turėtų prasidėti nuo spalio priešpaskutinės savaitės. Šiuo metu kai kurie autoservisai akcijomis ir palankesnėmis kainomis skatina vairuotojus neatidėlioti padangų keitimo paskutinėms dienoms.Tačiau kiek tokios priemonės efektyvios žinosime tik mėnesio gale“, – teigia R. Barila.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu tinkamai išmesti nereikalingas padangas

Artėjant padangų keitimo sezonui galima pastebėti aplinkoje atsirandančių išmestų padangų. Žmonės jomis atsikrato nuošaliose vietose, mat už šiukšlinimą gresia baudos, prasidedančios nuo 30 eurų. 

Konkrečios statistikos, kiek fiksuojama pranešimų apie neleistinoje vietoje išmestas padangas, nėra, tačiau vedama bendra statistika apie netinkamą atliekų tvarkymą. O pagal ją, kaip teigia Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė, matoma tendencija,  kad pranešimų apie netinkamą atliekų tvarkymą kiekvienais metais vis daugiau. 

„Pranešimai apie pamiškėse, miškuose ar kitur į gamtinę aplinką išmestas padangas patenka į pranešimų kategoriją „netinkamas atliekų tvarkymas“. Atskirai informacija apie išmestas padangas nėra renkama. Gaunamų pranešimų bendros tendencijos rodo, kad pranešimų apie netinkamą atliekų tvarkymą daugėja. Manytina, kad tai rodo augantį visuomenės sąmoningumą. 2018 m. buvo gauti 486 pranešimai apie netinkamą atliekų tvarkymą, atitinkamai: 2017 – 469, 2016 – 411, 2015 – 381“, – teigia I. Krikštopaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netinkamų naudoti padangų tikrai nebūtina mesti, kur papuola, ir taip teršti gamtos. Jas galima atiduoti padangų pardavėjui arba autoservisui. Taip pat galima jas pristatyti ir pačiam į atliekų surinkimo aikšteles, esančias kiekviename regione. Iš gyventojų šios atliekos priimamos nemokamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų