REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po neoficialaus aptarimo ministrų kabinete trečiadienį teisės aktų registre oficialiai registruotas Transporto priemonių taršos mokesčio įstatymo projektas, apie kurį portalas tv3.lt skelbė dar pirmadienį. Dokumente įtvirtintos ir griežtos sankcijos už mokesčio nemokėjimą.

Po neoficialaus aptarimo ministrų kabinete trečiadienį teisės aktų registre oficialiai registruotas Transporto priemonių taršos mokesčio įstatymo projektas, apie kurį portalas tv3.lt skelbė dar pirmadienį. Dokumente įtvirtintos ir griežtos sankcijos už mokesčio nemokėjimą.

REKLAMA

Aplinkos ministerijos parengtame projekte nurodoma, kad nauju mokesčiu apmokestinami būtų M1 ir N1 klasėms priskirti automobiliai.

M1 klasės automobiliai yra skirti keleiviams vežti ir turi ne daugiau kaip 8 sėdimas vietas keleiviams ir 1 sėdimą vietą vairuotojui.

N1 klasės automobiliai yra skirti kroviniams vežti. Jų techniškai leistina pakrautos transporto priemonės (bendroji) masė ne didesnė kaip 3,5 t.

Mokestį mokėtų Kelių transporto priemonių registre įregistruotos transporto priemonės valdytojas (tai gali būti tiek gyventojas, tiek įmonė). Mokestis nebūtų taikomas tik istorinėms minėtų klasių transporto priemonėms.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip numatyta projekte, mokestį tektų mokėti kiekvieną kartą atlikus registraciją per 30 d. nuo registracijos dienos. Pvz., jeigu jūsų vardu automobilis būtų registruotas sausio 2 d., tai mokestį už jį tektų sumokėti iki vasario 1 d.

REKLAMA

Mokesčio dydžiai, apskaičiuoti pagal mokesčio mokėtojo transporto priemonės išmetamą CO2 kiekį ir jos degalų rūšį.

Kiekvienais metais konkretus mokesčio dydis keistųsi. Apskaičiuojant mokestį, jis dauginamas iš mokestinių metų vartotojų kainų indeksavimo koeficiento.

Kai registre nėra duomenų apie išmetamą transporto priemonės CO2 kiekį, šis būtų apskaičiuojamas pagal įstatyme nustatytas formules.

Naują mokestį administruotų Valstybinė mokesčių inspekcija. Projekte įtvirtinta nuostata, kad nesumokėjus transporto priemonių taršos mokesčio būtų: 1) stabdomas transporto priemonės leidimas dalyvauti eisme; 2) draudžiama atlikti jos techninę apžiūrą; 3) draudžiama valdytojui išduoti ar pakeisti vairuotojo pažymėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Projekte nurodoma, kad 5 proc. sumokėto mokesčio būtų įskaitoma į valstybės biudžetą. Šios lėšos naudojamos valstybės biudžeto reikmėms. 95 proc. lėšų būtų naudojama Klimato kaitos programos tikslams įgyvendinti. Beje, ekspertai skeptiškai vertina pasiūlytą mokesčio modelį.

Senesniems – skirtingos formulės

Kaip jau skelbta, „Regitra“ kaupia duomenis apie automobilių CO2 tik nuo 2011 m. Dėl to šis rodiklis senesniems automobiliams būtų apskaičiuojamas pagal projekte siūlomas formules.

Kai transporto priemonė varoma benzinu, benzinu/dujomis, benzinu/etanoliu, benzinu/etanoliu/dujomis, etanoliu ir etanoliu/dujomis, išmetamas CO2 kiekis gramais vienam kilometrui apskaičiuojamas:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

kai transporto priemonė yra su rankine pavarų dėže: QB = 0,047 × m + 0,561 × p + 56,621,

čia: QB – benzinu (dujomis, etanoliu) varomos transporto priemonės išmetamas CO2 kiekis, g/km, m – parengtos eksploatuoti transporto priemonės masė, kg, p – didžiausia transporto priemonės variklio galia, kW,

kai transporto priemonė yra su automatine pavarų dėže: QB = 0,102 × m + 0,328 × p + 9,481.

Kai transporto priemonė varoma dyzelinu ir dyzeliniu/dujomis, išmetamas CO2 kiekis gramais vienam kilometrui apskaičiuojamas:

kai transporto priemonė yra su rankine pavarų dėže: QD = 0,108 × m – 11,371,

čia: QD – dyzelinu (dujomis) varomos transporto priemonės išmetamas CO2 kiekis, g/km,

kai transporto priemonė yra su automatine pavarų dėže: QD = 0,116 × m – 6,432,

Kai transporto priemonė varoma benzinu/elektra, benzinu/elektra/dujomis, dujomis/elektra ir dyzelinu/elektra, išmetamas CO2 kiekis gramais vienam kilometrui apskaičiuojamas: QE = 0,116 × m – 57,147,

REKLAMA

čia: QE – elektra (dyzelinu, benzinu, dujomis) varomos transporto priemonės išmetamas CO2 kiekis, g/km.

Patį įstatymo projektą galima rasti Teisės aktų registre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų